Πολιτική

Κουντουρά: Ο καρκίνος του μαστού να μπει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας για την υγεία

κουντουρά

Την επιτακτική ανάγκη  ο καρκίνος του μαστού να μπει στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ για την υγεία, με πολιτικές και δράσεις που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα όλων των γυναικών στις καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια,  υπογράμμισε  Ευρωβουλευτής της GUE/NGL και πρόεδρος της Εuropa Donna Hellas, Έλενα Κουντουρά, σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Transforming Breast Cancer Together».
Στην ημερίδα που διοργάνωσε και συμμετείχε η πρόεδρος της Εuropa Donna Ευρώπης Mona Elzayat και άλλοι προσκεκλημένοι φορείς και ευρωβουλευτές, η κα Κουντουρά  τόνισε ότι  η υγεία και η ποιότητα ζωής στην Ευρώπη επηρεάζεται σημαντικά από τις σύγχρονες προκλήσεις της  κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογίας και του δημογραφικού.  

Ειδικά για χώρες που έχουν αντιμετωπίσει οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως η Ελλάδα,  επιβάλλεται  να υπάρξει μέριμνα για την υποστήριξή τους, ενώ συνολικά απαιτείται η προσαρμογή των εθνικών συστημάτων υγείας και της νομοθεσίας  σε όλα τα κράτη- μέλη, ανάγοντας τον καρκίνο του μαστού σε προτεραιότητα.

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε σε ένα συνολικό πλαίσιο δράσεων και μέτρων με έμφαση σε   
•    Πολιτικές πρόληψης σε ευρεία κλίμακα στην Ευρώπη
•    Τη  διασφάλιση της έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης και θεραπείας σε πρώιμο στάδιο,
•    Την εξασφάλιση της πρόσβασης  όλων των ασθενών σε όλα τα πρωτόκολλα θεραπείας
•    Την άσκηση πολιτικών και ενεργειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
•    Την εξάλειψη των προκαταλήψεων και του κοινωνικού στίγματος , παρακινώντας τις γυναίκες να θέσουν προτεραιότητα τη φροντίδα του σώματός τους και τον έλεγχο.
•    Την καθιέρωση εθνικών συστημάτων καταγραφής από τα κράτη-μέλη
•    Μεγαλύτερη επένδυση στην έρευνα
Η κα Κουντουρά χαιρέτησε την  αποφασιστικότητα της προτεινόμενης Επιτρόπου για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδη, για την εφαρμογή της πρώτης ευρωπαϊκής πολιτικής για τον καρκίνο, που θα υποστηρίξει όλα τα κράτη μέλη στη βελτίωση της πρόληψης και της φροντίδας.  
 «Διεκδικούμε ο  καρκίνος του μαστού να μπει υψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  για την επόμενη 5ετία,  με πολιτικές και ενέργειες  σε όλα τα στάδια – την ενημέρωση και εκπαίδευση, την πρόληψη, την  έγκαιρη ανίχνευση & διάγνωση, την παροχή βέλτιστων ιατρικών υπηρεσιών, την  ομαλή προσαρμογή στην καθημερινότητα, την επανένταξη στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον, το δικαίωμα σε ένα πιο υγιές lifestyle και στην καλύτερη δυνατή  ποιότητα ζωής» τόνισε η κα Κουντουρά

«Ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού μας αφορά όλους. Επιβάλλεται να  εργαστούμε όλοι μαζί,  ώστε  καμία γυναίκα να μη νιώθει μόνη και να μην είναι μόνη».

Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Σκληρή απάντηση στον Ερντογάν για τις μεθοδεύσεις στα Βαρώσια

μητσοτάκης αναστασιάδης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία –όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο «δυστυχώς έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν για τα Βαρώσια».

«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον Κυπριακό, ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό και σημείωσε:

«Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.

Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».

 Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση. Με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Ενός δόγματος επιθετικού» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε πως στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας, επισημαίνοντας πως «η σχετική επιστολή έχει ήδη απαντηθεί» και προσέθεσε:

«Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου και για την πρόοδο των εμβολιασμών. «Νομίζω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πια είναι κοινή για το πώς θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας, με πειθώ, με επιχειρήματα. Σήμερα οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πραγματικά» σημείωσε και κατέληξε:

«Και στα ζητήματα αυτά όπως και στο συντονισμό του ανοίγματος για την τουριστική περίοδο είμαστε σε συντονισμό με την Κύπρο.

Οι δύο χώρες πορεύονται με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και με διάθεση για συνεργασία με όλους. Και πάνω από όλα με τους γείτονές μας. Πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές προθέσεις και τη συνέπεια λόγων και πράξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα σε OHE: Απορρίπτονται οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση στο Αιγαίου

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την διεθνή νομιμότητα