Πολιτική

Κουμουτσάκος: Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαπιστευτήρια αναξιοπιστίας

Γιώργος Κουμουτσάκος

Πρόταση απελπισίας και τακτισμού χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

   Ο αν. υπουργός επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η πρόταση του είναι μια «πομφόλυγα» που «στερείται, και σοβαρότητας, και αξιοπιστίας», ενώ ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ που «κάνει ακόμα πιο μεγάλη την συσπείρωσή μας».

   Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι αυτά επιβεβαιώνονται από την «βοή του κόσμου που λέει, "ευτυχώς που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ". Αυτό τον πολιτικό εφιάλτη προσπαθείτε να ξορκίσετε με την αγωνιώδη πρόταση δυσπιστίας, όμως η "μικρή" αυτή αντιπολίτευση που κάνετε σε μεγάλες ώρες, δεν πρόκειται να σας διασώσει. Θα ευχόμουν να μπορούσατε να κάνετε σοβαρή αντιπολίτευση γιατί θα ήταν εθνική συμβολή». 

   Αναφερόμενος στα θέματα αρμοδιότητάς του, ο αναπληρωτής υπουργός επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως με την ίδια ευκολία που επιτίθεται στην κυβέρνηση στα θέματα της οικονομίας, με την ίδια ευκολία επιτίθεται και στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πλέον, έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση και συρρίκνωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο, της τάξεως του 90%. Αποσυμφόρηση των νησιών, από την αρχή του χρόνου με 30.000 περίπου μετακινήσεις πέραν και εκτός των νησιών. Ταχεία και αποτελεσματική εξέταση αιτημάτων ασύλου με γρήγορο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.  

Το σύνολο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αποφάσεων που έχουν εξεταστεί από την αρχή του έτους, ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι σχεδόν 85.000 και η υπηρεσία ασύλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι η δεύτερη σε αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη μετά από εκείνη της Γερμανίας. Και όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας, που κάνει σαφώς πιο δύσκολη την κατάσταση, και ενώ η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση στον Έβρο και την καταστροφή της Μόριας. 

   Σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, έχουν γίνει 50.000 υποχρεωτικοί ή εθελούσιοι επαναπατρισμοί στις χώρες προέλευσης καταγωγής τους. Προχώρησε η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, με το πρόγραμμα 1.600 μετεγκαταστάσεων. 

Ο κ. Κουμουτάκος υπογράμμισε ότι γενικά η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου «έχει εξασφαλίσει συμμαχίες, έχει ανεβάσει την διεθνή της αξιοπιστία της χώρας, έχουμε δημιουργήσει ένα πυκνό δίκτυο διμερών συνεργασιών που βοηθάει την προσπάθειά μας». 

Στόχος μας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι στην μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, να διασφαλίσουμε μαζί με μια σειρά άλλες χώρες, την ισορροπία της ευθύνης και της αλληλεγγύης που δεν θα είναι στα χαρτιά, αλλά θα είναι πραγματική και με μετεγκαταστάσεις» 

Απορρίπτοντας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο αν. υπουργός είπε πως «σήμερα, δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας, αλλά διαπιστευτήρια αναξιοπιστίας, για αυτό και την καταψηφίζουμε»

Πολιτική

Χρ. Σταϊκούρας: Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

Χρήστος Σταικουρας

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο εφέτος περιλαμβάνονται και δαπάνες για άλλες μορφές καυσίμων πέραν του πετρελαίου, όπως το φυσικό αέριο, το πέλετ και τα καυσόξυλα.

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας παράλληλα ότι εξετάζεται και η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ενώ, πρόσθεσε πως αξιολογείται και η πρόταση για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες χρήσης του οχήματος και όχι εφάπαξ και για 12 μήνες, ανεξαρτήτως της χρήσης του οχήματος.

Ο υπουργός είπε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις με επιπλέον μέτρα τους επόμενους μήνες, σταθμίζοντας όμως τις ανάγκες με κοινωνική δικαιοσύνη και με δίκαιη κατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων. Δεδομένου ότι το κράτος συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του προς όλους (π.χ. συντάξεις), ενώ παράλληλα έχει λάβει μεγάλου ύψους μέτρα στήριξης, σε μια περίοδο με μειωμένες εισπράξεις.

Ανέφερε ότι «θα επικαιροποιηθούν όλα τα μέτρα που ισχύουν και για τον μήνα Δεκέμβριο. Τι θα γίνει τον Μάρτιο- Απρίλιο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας». Όπως σημείωσε, «πριν από 1,5 μήνα τα επιπλέον μέτρα για το 2021, για να βοηθήσουμε την κοινωνία, ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 7,5 δισ. ευρώ».

Ειδικά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», είπε ότι «θα συνεχιστεί το επόμενο έτος. Ήδη στον 4ο κύκλο έχουν μπει πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και ήδη έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά. Πράγματι, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στην "επιστρεπτέα προκαταβολή 4", καθώς είτε δεν είχαν μείωση τζίρου βάσει των κριτηρίων είτε άνοιξαν μέσα στο 2020. Αυτές θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στον 5ο κύκλο, που αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου». Σημείωσε, επίσης, ότι μέσα σε λίγους μήνες, μόνο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί στην αγορά 5,5 δισ. ευρώ, ενώ εξετάζεται να υπάρξει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής για την άνοιξη, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και όποιες άλλες χρειάζεται.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι κανένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν θα είναι μόνιμο, καθώς έτσι επιβάλλει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όπου απαιτείται, (πχ. στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μείνουν κλειστές και τον Δεκέμβριο) υπάρχει ήδη ένα πλέγμα μέτρων στήριξης, όπως η αναστολή συμβάσεων, η πλήρης κάλυψη μισθοδοσίας και εισφορών και η έκπτωση ενοικίου.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα στοιχεία για το ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, σχολίασε ότι «η Ελλάδα είχε πολύ καλές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και επομένως έπρεπε να καλύψει μικρότερο έδαφος σε ό,τι έχει να κάνει με την ύφεση, ενώ στο ποσοστό της ύφεσης συνετέλεσε και η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό. Φανταστείτε να μην είχαμε ανοίξει και τον τουρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ: 

Υπουργείο Εσωτερικών: Αναρτήθηκαν οι θέσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις στο Δημόσιο

Μουσείο Ηρακλείου: Συνεχίζονται οι ψηφιακές δράσεις