Πολιτική

Κορωνοϊός: Να εκδοθούν ευρωομόλογα ζήτησε και η Φώφη Γεννηματά

γεννηματά

Τη στήριξή της στην έκδοση ευρωομολόγου για τον κοροναϊό και την πρωτοβουλία των 9 Ευρωπαίων ηγετών μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει η Φώφη Γεννηματά.

Αναγκαίο ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ

Την στήριξή της αυτή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ την εξέφρασε κατά την συμμετοχή της στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η κα Γεννηματά κατέθεσε στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές τις προτάσεις της και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος τονίζοντας εκ νέου ότι είναι αναγκαίο ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.

Τα σημεία της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών:

1) Εμείς στην Ελλάδα «μένουμε σπίτι» για να σώσουμε ζωές.

2) Στηρίζουμε την επιστολή των 9 Προέδρων και Πρωθυπουργών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

3) Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

4) Η Ευρώπη έχει ήδη καθυστερήσει στο να δώσει κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στα κράτη μέλη.

5) Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» είναι αναγκαίο. Είναι ώρα να εκδοθούν κορονο-ομόλογα, που θα αποπληρωθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, χωρίς νέες
δημοσιονομικές υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη.

6) Αυτά τα ποσά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα Εθνικά συστήματα Υγείας, να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να στηριχθούν τα νοικοκυριά.

7) Είναι ώρα να δημιουργηθεί ένα Ταμείο, για πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης της Απασχόλησης, αλλά και των ανέργων.

8) Εάν αποτύχουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αυτή την ώρα, βάζουμε σε ρίσκο την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιστολή

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οχτώ Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Εμμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας, ζητούν τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν μεταξύ άλλων και την έκδοση ενός «corona-ομολόγου».

Πολιτική

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός την Πέμπτη στη Βουλή

Κυριάκος Μητσοτάκης

Από το βήμα της βουλής θα μιλήσει την Πέμπτη  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην προσοχή που πρέπει να δείξουμε όλοι μας το επόμενο διάστημα στην εφαρμογή των μέτρων μιας και ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την εξάπλωση της πανδημίας τους κορωνοϊού. 

Την Πέμπτη θα κατατεθεί επίσης στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός το πολύ δύο σελίδων. Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ήταν το 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου.