Πολιτική

KKE: Κατατέθηκε αναφορά με τα αιτήματα των συνταξιούχων

κκε λογοτυπο

Αναφορά κατέθεσαν προς το Προεδρείο της Βουλής για τους  Υπουργούς Εργασίας -  Κοινωνικών υποθέσεων και Υγείας, οι Βουλευτές του ΚΚΕ, Μανόλης Συντυχάκης, Μαρία  Κομνηνάκα  και Διαμάντω Μανωλάκου. 

Η αναφορά έχει να κάνει με το κείμενο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λασιθίου με τα αιτήματα των συνταξιούχων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Το κείμενο της αναφοράς:

Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του 4ου κύματος με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία την συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και το ξήλωμα των πρωτοκόλλων υγείας στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον επισιτισμό και αλλού με ευθύνη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι υποκριτικό να μιλά η κυβέρνηση για την ατομική ευθύνη του λαού τη στιγμή που δεν πήρε κανένα μέτρο επιστημονικής ενημέρωσης του λαού, όταν για την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα οι εμβολιασμοί άρχισαν τώρα, 6 μήνες μετά από τον πρώτο εμβολιασμό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού εδώ και μήνες δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και συνολικά της προστασίας του λαού, αφού αυτά δε χωράνε στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου.

Η κατάσταση παραμένει τραγική με τα νοσοκομεία να δουλεύουν στο κόκκινο, αποψιλωμένα από προσωπικό, μια κατάσταση που η ίδια προκάλεσεσυνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Την ίδια στιγμή σχεδιάζει συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας.

Αντί, λοιπόν, μπροστά σε συνθήκες νέας έξαρσης, της πανδημίας, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος Υγείας ανακοινώνει νέα λουκέτα «σε Νοσοκομεία και κλινικές εδώ στο Λασίθι, χωρίς να παίρνει υπ’ όψιν της τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο Νομός μας με τις 4 πόλεις, άθλιο οδικό δίκτυο, υψηλές ανάγκες την τουριστική περίοδο λόγω των επισκεπτών. Αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν παραπέρα υποβάθμιση του ήδη «ταλαιπωρημένου» δημόσιου συστήματος υγείας στο Λασίθι και κάνει σε εμάς, τους απόμαχους της δουλειάς, ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας μονάδες υγείας, ειδικότερα για τους συνταξιούχους που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά.

Παράλληλα με αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή νέο σχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή σε ό,τι έχει απομείνει από τον μέχρι σήμερα σφαγιασμό των συντάξεων μας, αλλά και στις συντάξεις της νέας γενιάς.

Εμείς οι συνταξιούχοι, που από την πείρα της ζωής και του αγώνα, μας δίνεται η δυνατότητα να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μια καταστροφικής πορείας του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, που η κατεδάφισή του άρχισε συστηματικά από το 1990, με βάση τις λεγόμενες «βέλτιστες πολιτικές»  που υπαγόρευσαν οι μεγιστάνες του πλούτου στους ηγέτες της Ε. Ένωσης, για την αύξηση της κερδοφορίας τους με το τσάκισμα των κατακτήσεων των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση.

Το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή για  την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων απογειώνει αυτές τις πολιτικές με την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα νύχια των επενδυτικών ομίλων με μικρό, μεσαίο, και υψηλό ρίσκο όπως προκλητικά διαφημίζει. Η αλήθεια είναι ότι πίσω την προπαγάνδα της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιό της, έρχεται να ολοκληρώσει τον σφαγιασμό μας και ανάλογα να ρίξει στον καιάδα την νέα γενιά. 

Με επιμέλεια προσπαθεί να κρύψει ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αφορούν τους πάντες, τους υπάρχοντες συνταξιούχους και την νέα γενιά. Για τους υπάρχοντες συνταξιούχους ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις  θανατηφόρες περικοπές που έχουν επιβληθεί  μέχρι σήμερα και αφήνει ένα τεράστιο κενό χρηματοδότησης για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεών τους.

Για τους νέους, σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις κατεδαφίζοντας την Κοινωνική Ασφάλιση, το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται να ανάψει «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδοντας  στα νύχια του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. Με το νομοσχέδιο γίνεται από 1/1/2022 υποχρεωτική η ένταξη σε αυτό το σύστημα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 ετών.

Ο λεγόμενος «ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς», που εισάγει το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της «κεφαλαιοποίησης», σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών γίνεται απολύτως «ατομική υπόθεση». Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές». Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει τι θα πληρώνει όμως δεν θα γνωρίζει τι στο τέλος θα πάρει αφού, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, τα επενδυτικά προγράμματα πάμπολλες φορές το έριξαν στο κοινώς λεγόμενο «φαλιμέντο» με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους.

Εξάλλου, αυτό το διάστημα της πανδημίας όλοι γίναμε μάρτυρες για το πώς δούλεψαν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην ιδιωτική υγεία που αν δεν υπήρχε αυτός ο τσακισμένος από τις κυβερνήσεις δημόσιος τομέας στην υγεία, η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο τραγική. Αυτά συμβαίνουν όταν οι κοινωνικές ανάγκες μας πέφτουν στα νύχια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστείλουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο και διεκδικούμε ό,τι μας έχει με τη βία αφαιρεθεί ενώ το πληρώσαμε με τον αγώνα μιας ζωής.

Διεκδικούμε:

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία με πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και των 4 μονάδων, των ΚΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού μας. Καμιά σκέψη για συγχώνευση- κλείσιμο νοσοκομείων στο Λασίθι. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις, κατώτερη σύνταξη 600ευρώ, την 13η και 14η σύνταξη.

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία, τη  συμμετοχή στα φάρμακα.

Άμεσα να δοθούν οι παροχές για τη λουτροθεραπεία, και τον κοινωνικό τουρισμό και να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα δώρα και οι επικουρικές του 11μηνου 2015-2016.

Άμεση πρόσληψη προσωπικού, ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ, για την άμεση απόδοση των συντάξεων μερισμάτων και εφάπαξ. 

Άμεσο σχεδιασμό και δημιουργία δημόσιων δομών οίκων ευγηρίας  σε  όλη την χώρα.

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός - Τζερμιάδο: Rapid test από τον ΕΟΔΥ

Φωτιά στη Σταμάτα: Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά - Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων

 

 

 

 

 

Πολιτική

Μητσοτάκης: Ενίσχυση συμμαχιών, επενδύσεις και Ομογένεια στο «μενού» των επαφών στη Νέα Υόρκη

Κυριάκος Μητσοτάκης

Έμφαση στην ισχυροποίηση της Ελλάδος διεθνώς μέσω της ενίσχυσης του ευρέος δικτύου συμμαχιών της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ανάδειξη της θετικής προοπτικής, που διανοίγεται για την ελληνική οικονομία με άμεσο στόχο να καταστεί αυτή πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων, αλλά και σύσφιξη των σχέσεων με την ιδιαιτέρως δραστήρια Ομογένεια, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μολονότι, η νέα αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως, ελέω της επικράτησης της μετάλλαξης Δ, περιορίζει σημαντικά τις συναντήσεις, αλλά και τον αριθμό των μελών των αντιπροσωπειών, η ατζέντα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πλούσια. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια, που αποπνέει η χώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη. Να καταδείξει, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα νέα «στοιχήματα» της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα, εξάλλου, της από κοινού καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης πρόκειται να έχει περίοπτη θέση στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και τους μετρήσιμους στόχους, που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας πως η ανάληψη αποφασιστικής δράσης επείγει, ειδάλλως, όπως τόνισε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUMED9 ) οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για όλους.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας εκ νέου σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καλέσει εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Εξάλλου, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά αναμένεται να είναι το κυρίως «μενού» της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αύριο Πέμπτη.

 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του περιφερειακού ρόλου της χώρας εντάσσεται και η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού σε δείπνο, που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε ηγέτες Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών απόψε στη Νέα Υόρκη. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Αύριο το πρωί, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες Αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης και στις επαφές του με την σφριγηλή Ομογένεια των ΗΠΑ, που, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, βλέπουν την Ελλάδα να αλλάζει και να γίνεται μόδα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας σε δείπνο, που θα παρακαθίσει αύριο βράδυ στην Αμερικανική μητρόπολη. Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Άλλωστε, την προοπτική αύξησης των ξένων επενδύσεων προς την χώρα μας αναμένεται να διερευνήσει κατά τις επαφές του με σημαντικούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μία τέτοια θα είναι αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστη προσωπική σχέση. Από την κυβέρνηση, παραπέμπουν, εξάλλου, στη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα, αλλά και την χορηγία του Αμερικανικού «κολοσσού» για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον κ. Smith στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

Το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER