Πολιτική

ΚΚΕ: Καταγγέλλει την επέμβαση ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στη Λευκορωσία

κκε περισσος.jpg

Παρέμβαση στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την «κατάσταση στη Λευκορωσία» έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλοντας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «την επέμβαση ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Κι από αυτό το βήμα καταγγέλλουμε ότι τα γεγονότα στη Λευκορωσία αυτές τις μέρες συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Τα προσχήματα της ΕΕ και των συμμάχων της αποτελούν τη γνωστή πολυπαιγμένη "κασέτα" που χρησιμοποιήθηκε στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία, το Ιράκ, κ.α. Οι λαοί έχουν πληρώσει αυτές τις επεμβάσεις σας με ποταμούς αίματος και ο κατατρεγμός τους στις διαμελισμένες χώρες τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα με πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά. Όλα συνιστούν αποτελέσματα του ανταγωνισμού των ομίλων για τον έλεγχο των αγορών, όπως άλλωστε και στη Λευκορωσία, για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας μιας χώρας με ισχυρά ερείσματα της Ρωσίας, τελευταίος σταθμός του δρόμου του μεταξιού της Κίνας».

«Για τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής ισχύει το «κοιτά ποιος μιλάει» γιατί ενώ αυτές δημαγωγούν περί «ελευθερίας και δημοκρατίας» είναι οι ίδιες που σέρνουν σε δικαστήρια αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και φυλακίζουν κομμουνιστές, απαγορεύουν ΚΚ, ξεπλένοντας ταυτόχρονα τις φασιστικές συμμορίες» πρόσθεσε στην τοποθέτησή του ο Κ. Παπαδάκης.

«Ο Λευκορώσικος λαός δεν έχει δώσει καμιά εξουσιοδότηση στην ΕΕ και τους συμμάχους της να επεμβαίνει. Δεν τους έχει ανάγκη! Μπορεί να αποφασίσει με βάση τα δικά συμφέροντα του και να "γυρίσει σελίδα", απαλλασσόμενος από το σημερινό και κάθε αστικό καθεστώς, με τη δική του εξουσία, χαράζοντας εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης» κατέληξε ο ευρωβουλευτής τής του ΚΚΕ.

Πολιτική

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει τις ελληνικές θέσεις και στους αρχηγούς των κρατών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Για τη μετανάστευση πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου, να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της 'Αγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός προωθεί και θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων.

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης με την οποία συμφωνεί και η Ιταλία είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει και διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη κάνει κινήσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών και έχει εφαρμόσει όλη την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν.

 

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Κρήτη: Μεταφορικό ισοδύναμο μόνο για ευπαθείς ομάδες

Γιώργος Παπανδρέου: Επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής

 

ESPA BANNER