Πολιτική

Κεγκέρογλου: Δημιουργία κέντρων κοινότητας και στους μικρούς Δήμους

κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τον απαράδεκτο σχεδιασμό της Κυβέρνησης, να αφήσει, όπως έχει ανακοινωθεί χωρίς κέντρα κοινότητας τους Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο κ. Κεγκέρογλου, αναπτύσσοντας την ερώτηση του, τόνισε τις δυνατότητες των κέντρων κοινότητας, αφού σ’ αυτά οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα επιδόματα, τις προνοιακές παροχές, τις δράσεις αλληλεγγύης – κάτι σαν ΚΕΠ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – και κάλεσε τη Κυβέρνηση να εντάξει στο σχεδιασμό της και τους μικρούς Δήμους κάτω από 10.000 κατοίκους και ιδιαίτερα τους, νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, οι κάτοικοι των οποίων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία πληροφόρησης και πρόσβασης στις κοινωνικές δομές.
Η κα Φωτίου, αφού μετάθεσε τις ευθύνες στους Περιφερειάρχες, έπαιξε κακότεχνο θέατρο, αρνούμενη ότι η ίδια έχει δηλώσει ότι δημιουργούνται 250 κέντρα σε Δήμους πάνω από 10.000 κατοίκους.

Παραθέτουμε:

1) Απόσπασμα από επιστολή προς την ΚΕΔΕ στις 18 Ιανουαρίου 2016 της κας Φωτίου και του κ. Χαρίτση:
«..Γνωρίζοντας καλά ότι οι υπάρχουσες στους Δήμους Κοινωνικές Υπηρεσίες είναι, σχεδόν στο σύνολο τους, υποστελεχωμένες και επομένως, εκ των πραγμάτων αδύναμες να αναλάβουν και νέες αυξημένες ευθύνες, προτείναμε την δημιουργία μιας νέας, καινοτόμας δομής, του Κέντρου Κοινότητας, σε κάθε Δήμο με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, που θα αποτελεί ένα βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου “one Stop Shop” στα πρότυπα των βέλτιστων πρακτικών άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.»

2) την τοποθέτηση της κα Φωτίου στην Ημερίδα της ΠΕΔΑ στις 07-04-2016:
«σχεδιάσαμε το νέο ΕΣΠΑ και με την συμβολή και τις συμβουλές πολλών Δημάρχων, κυρίως της Αττικής, που μας έχουν προτείνει το τι πρέπει να κάνουμε και φυσικά συνομιλούμε και με την Π.Ε.Δ.Α..» «Μπορεί ένας Δήμος της Μακεδονίας με 17.000 κατοίκους να έχει 5 Κ.Η.Φ.Η.; Άρα κάτι δεν έγινε καλά και εμείς είπαμε να μην το ξανακάνουμε. Και τώρα σχεδιάζουμε τα Κέντρα Κοινότητας για όλη την Ελλάδα, προτείναμε 250 Κέντρα, όσοι δηλαδή είναι οι Δήμοι με πληθυσμό πάνω από 10.000».

3) Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Χαρίτση, στις 21-03-16, όπου ανακοίνωσε: «τα 250 Κέντρα Κοινότητας, που θα δημιουργηθούν σε Δήμους
όλης της χώρας, θα αποτελέσουν τοπικά σημεία αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης και κυρίως με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τη διασφάλιση της άμεσης παραπομπής τους, καθώς και την πρόσβαση στην πληροφόρηση για προγράμματα και δράσεις προώθησης στην απασχόληση τα οποία είναι ενεργά ή προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο».
Είναι παραπάνω από φανερό ότι με ψέματα,δικαιολογίες και εκ των υστέρων νουθεσίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θέλει να καλύψει τις λαθεμένες επιλογές της.

Η κα Φωτίου, μάλιστα έφτασε στο σημείο, να υποστηρίξει ταυτόχρονα ότι δεν έχει δώσει καμία κατεύθυνση για να δημιουργηθούν τα Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους που έχουν πάνω από 10.000 κατοίκους και είναι μέσα στο πρόγραμμα και οι Δήμοι κάτω των 10.000 κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα μας προέτρεψε να απευθυνθούμε εμείς στους Περιφερειάρχες, οι οποίοι δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, για να τους πείσουμε να βάλουν τους μικρούς Δήμους στο Πρόγραμμα.
Για αυτό θα επανέλθουμε προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα κοινότητας σε όλους του Δήμους της χώρας».

Πολιτική

Στην Ελλάδα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Εγκρίνεται το πρόγραμμα ανάκαμψης των 7,5 δισ.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Το «πράσινο φως» για την άμεση έναρξη υλοποίησης του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ανάβει με την επίσκεψή της, την Πέμπτη στην Αθήνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Η Αθήνα είναι ένας από τους πρώτους «σταθμούς» της περιοδείας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η δε επίσκεψή της στην Αθήνα, μετά την Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, αποτελεί -σύμφωνα με όσα αναφέρουν τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκές πηγές σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και το Politico- και μια έμμεση επιβράβευση για την «υποδειγματική» πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα δείχνουν άλλωστε ότι κατά την υποδοχή της, στις 10 το πρωί της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει ειδική αναφορά στο πρώτο θετικό βήμα που ήταν η έγκαιρη και άρτια κατάθεση του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν για την έγκρισή του και θα υπογραμμίσει την σημασία των επόμενων βημάτων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ο  πρωθυπουργός θα υποστηρίξει με την δήλωσή του την ανάγκη αλλαγής και ενίσχυσης του αναπτυξιακού μοντέλου για την υπέρβαση της κρίσης που επέβαλε η πανδημία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός θα μετάσχουν στην διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, κατά την οποία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του προγράμματος για την οικοδόμηση της «επόμενης μέρας» της πανδημίας.

Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας για το ελληνικό σχέδιο επισημαίνουν εν τω μεταξύ ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο για το 2021. Με βάση, τα όσα υποστήριξε προχθές στο Bloomberg, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 αντί το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ. Ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα;

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής. Που σημαίνει ότι πρώτον η χρηματοδότηση ξεκινά μέσα σε δύο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης και δεύτερον ότι τα πρώτα χρήματα αναμένονται στην Ελλάδα μετά τα μέσα Ιουλίου. Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δις ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δις δάνεια, σύνολο 3,9 δις ευρώ- θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δις επιδοτήσεων και 1,8 δις δανείων. Συνολικά δηλαδή το 2021 θα εισρεύσουν στην χώρα 7,5 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες

Στην Κρήτη οι ηγέτες της Μεσογείου για τη σύνοδο της Med7