Πολιτική

Κεγκέρογλου: Αναγκαίος ο ακατάσχετος λογαριασμός για επιχειρήσεις

Βασιλης Κεγκερογλου

Με ερώτηση του προς τo αρμόδιο Υπουργείo Οικονομικών ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την άμεση θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις είναι απαίτηση των εκπροσώπων των επιχειρηματιών αλλά κυρίως της ίδιας της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να διενεργούνται πληρωμές εργαζομένων, φόρων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προμηθευτών κλπ αλλά και οι εισπράξεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Από την μια, ολοένα και περισσότερο καθίστανται υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ από την άλλη δεν «προστατεύονται» οι επιχειρηματίες, οι οποίοι και λόγω τις οικονομικής κρίσης, τηρούν μηδενικούς τραπεζικούς λογαριασμούς,  αφού απειλούνται από κατασχέσεις για διάφορους λόγους.

Για χιλιάδες επιχειρήσεις τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού έχουν κατασχεθεί αρκετοί χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρήσεων, γεγονός που οδηγεί στην μη πληρωμή των υποχρεώσεων τους και συνακόλουθα σε οικονομικό αδιέξοδο, με ορατό -αν θέλετε- ακόμη και τον κίνδυνο «λουκέτου» .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 30%, όταν το 2014 γινόταν μόλις 7.000 κατασχέσεις τον μήνα, με το νούμερο αυτό να έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί για το 2016.
Επειδή με την καθιέρωση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις, όπως εξηγούν κοινωνικοί εταίροι και φορείς (ΕΣΕΕ κλπ), οι επιχειρηματίες θα αποκτούν τη δυνατότητα να υποδείξουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.  

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Αν προτίθεστε και με ποιο χρονοδιάγραμμα να θεσμοθετήσετε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για όλες τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία τους;».
Η συζήτηση της παραπάνω επίκαιρης ερώτησης προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή 02-09-2016.

Πολιτική

Πελώνη: Εξετάζονται αλλαγές στον κωδικό 6 - Μετακινήσεις μόνο με τα πόδια

smartphone sms

Αλλαγές στις μετακινήσεις εξετάζονται ως ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, δηλ. να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

"Είναι μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι" είπε χαρακτηριστικά η κα Πελώνη.

«Δεν είναι μια τιμωρία για όσους τηρούν τα μέτρα, αλλά γίνεται μια κατάχρηση και έχουμε μια κινητικότητα» υπογράμμισε.

 

 

 

Η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

«Είμαστε σε lockdown, είμαστε σε σκληρό Lockdown, δεν μπορεί να παραλύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Υπάρχει ανησυχία για την Αττική και για άλλες περιοχές της χώρας» τόνισε. «Υπάρχουν περιοχές της χώρας που εκτιμώ ότι θα χρειαστεί να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και να αυξηθεί η επιτήρηση. Μιλάω πανελλαδικά. Αναμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής, να δούμε την εισήγηση» πρόσθεσε.

«Αναζητούμε πιο στοχευμένες λύσεις για να είναι πιο αποτελεσματικά τα μέτρα» υποστήριξε η κα Πελώνη.

Σχετικά με την Τσικνοπέμπτη η κα Πελώνη είπε "επειδή ετοιμαζόμαστε για την Τσικνοπέμπτη, καλό είναι να μείνουμε στην κοινωνική φούσκα όσων ανθρώπων συναναστρεφόμαστε γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπούρος στο Ράδιο Κρήτη: Ένα νέο αυστηρότερο lockdown δεν θα προσφέρει τίποτα

Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»: Τραυματιοφορέας κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά

Κορωνοϊός: Τέσσερα δερματικά συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν