Πολιτική

Κατρούγκαλος: Ο Ερντογάν θέλει να εμφανιστεί ως ο πρωταθλητής όλου του Ισλάμ

γιώργος κατρούγκαλος

"Η κίνηση Ερντογάν έχει δύο χαρακτηριστικά: είναι κίνηση τακτικής ενόψει μιας πρόσφατης πτώσης δημοτικότητας και αυτός ο τακτικισμός φαίνεται να αποδίδει. Αλλά δεν είναι μόνο απλώς κίνηση τακτικής, εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή του Ερντογάν να θέλει να εμφανιστεί όχι απλώς ως ο ηγέτης ενός κράτους - έθνους, όπως ήθελε ο Κεμάλ, αλλά ως ο πρωταθλητής όλου του Ισλάμ. Δεν απευθύνεται μόνο στην Τουρκία, αλλά στην μουσουλμανική κοινότητα, θέλοντας να γίνει πρωταθλητής τουλάχιστον του σουνιτικού Ισλάμ" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε αυτό το παιχνίδι και να αντιδράσουμε στην ακραία αυτή πρόκληση και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου με όρους σύγκρουσης πολιτισμών. Αυτό επιδιώκει ο Πρόεδρος Ερντογάν, να εμφανιστεί ως ο αντί Σταυροφόρος, αυτός που αμύνεται στην προσπάθεια της Δύσης να επιτεθεί όχι στην Τουρκία απλώς, αλλά στον συνολικό μουσουλμανικό κόσμο. Γι'αυτό και η κίνηση που ανακοίνωσε ότι μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έρχεται η σειρά και των Αγίων Τόπων για τους μουσουλμάνους της Ιερουσαλήμ, γιατί θέλει να εμφανιστεί και ως πρωταθλητής της παλαιστινιακής υπόθεσης" πρόσθεσε.

"Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την κίνηση Ερντογάν, ως μη όφειλε, σε εσάς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι δεν θα τολμήσει ο Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες και είχαμε και πρόσφατα και τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν. Τέθηκε αυτό το θέμα;" αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Μια συμφωνία άρον - άρον

ΣΥΡΙΖΑ

Για άρον-άρον συμφωνία που δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις».

«Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» προσθέτει.

«Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας.

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας».