Πολιτική

Καμίνης: Η ΝΔ μας προετοιμάζει για την καταστρατήγηση του Συντάγματος

kaminis.jpg

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εισάγει ένα σύστημα με μπόνους 50 εδρών, για το πρώτο κόμμα, προίκα με την οποία θα μπορεί να κατακτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, έστω και αν έχει ψηφιστεί μόνο από το 36,5% των εκλογέων», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια.

   «Με λίγα λόγια, μια μειοψηφία η οποία μόλις υπερβαίνει το 1/3 του εκλογικού σώματος, μπορεί να μετατραπεί σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», παρατήρησε ο Γιώργος Καμίνης και κατήγγειλε: «Επειδή αυτό το καλπονοθευτικό νομοσχέδιο αδυνατεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ διακηρύσσει, με κάθε ευκαιρία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επανειλημμένα και εκ των προτέρων, ότι θα δυναμιτίσει τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, από την επόμενη Βουλή. Για το λόγο αυτό δεν διστάζει να τσαλακώσει το Σύνταγμα, το οποίο με το άρθρο 37, μέσα από μια λεπτομερή ρύθμιση του μηχανισμού των διερευνητικών εντολών, εξαντλεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να διαμορφωθεί πολυκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής».

   Ιδίως για τη ρύθμιση που, όπως είπε, κινείται σε βάρος των συνδυασμών κομμάτων, η κυβέρνηση ανοιχτά δηλώνει ότι είναι μια ρύθμιση που πολεμάει τους καιροσκοπικούς συνασπισμούς. «Καιροσκοπικοί συνασπισμοί ήταν η πολυκομματική κυβέρνηση με ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τη χώρα; Ήδη λοιπόν υπάρχει ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Γιατί η ΝΔ μας καλεί να ψηφίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που μετατρέπει μια μειοψηφία σε μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο Γ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, από την άλλη, μας προϊδεάζει ότι ετοιμάζει καταστρατήγηση του Συντάγματος, διότι αρνείται, εκ των προτέρων, να συμμορφωθεί με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ωθεί τα κόμματα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτή την δυνατότητα η ΝΔ την υπονομεύει από τώρα».

Πολιτική

ΚΚΕ: Αποχώρησε από την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis

προανακριτικη επιτροπη novartis.jpg

Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», ενώπιον των μελών της Προανακριτικής το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης το ΚΚΕ, διότι «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες».

Όπως ανέφερε ο εισηγητής Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας.

«Το ΚΚΕ, από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της επιτροπής και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους», αναφέρει η ΚΟ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξετασθούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους».

«Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis», καταγγέλλει το ΚΚΕ και τονίζει: «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Σοφιανός: Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κουκούλας και της ανωνυμίας

«Δεν μπορεί ο βασικός μάρτυρας σε μία υπόθεση να είναι ανώνυμος και κουκουλοφόρος, πρέπει να είναι προστατευόμενος και η μεγαλύτερη προστασία είναι η δημοσιοποίηση του ονόματός του και μία σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να τον προστατεύσει και να τον περιφρουρήσει αποτελεσματικά». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, σε σημερινή παρέμβασή του στην «ΕΡΤ1».

Ο κ. Σοφιανός υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει και αυτόν τον νόμο και «τον τρομονόμο και την επέκτασή του στα οικονομικά σκάνδαλα, τις συνέπειες των οποίων βλέπουμε τώρα». Επίσης, ζήτησε την κατάργηση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, επισημαίνοντας: «Ο κόσμος, πλέον, να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την περίφημη νομοθεσία».

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην «ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης με την ψήφιση του σχετικού νόμου αυτήν την εβδομάδα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που επανανομοθετεί τον νόμο Κατρούγκαλου και βάζει και τη δική της πινελιά», για να συμποληρώσει: «Για τα επόμενα πενήντα χρόνια η σφαγή θα συνεχιστεί και οι νεοεισερχόμενοι δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη».

Τέλος, ο κ. Σοφιανός, κατήγγειλε «τη στρατιωτικοποίηση τριών νησιών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτίσει την οργή των νησιωτών απέναντι στις φυλακές που θέλει να χτίσει».