Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα θα έχουν τετ α τετ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια για τις επαφές του Παρισιού με την Άγκυρα στα εξοπλιστικά.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα τη Δευτέρα για να λάβει μέρος στο διεθνές συνέδριο για την Τεχνητή νοημοσύνη και εκεί θα έχει την ευκαιρία να θέσει εκ νέου το θέμα αυτό σε εκείνον, όπως το έκανε και την περασμένη Τρίτη στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Παρά τη θεωρία για «ήρεμα νερά», γιατί μόνο για θεωρία πρόκειται, η Άγκυρα κινείται έντονα στο παρασκήνιο και για την προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter με την ενθάρρυνση μάλιστα και της Μεγάλης Βρετανίας. Για τη ώρα μόνο το Βερολίνο δεν συμφωνεί, εκφράζει ενστάσεις, όχι διότι δεν θέλει να έχει καλές σχέσεις με τον Ταγίπ
Ερντογάν αλλά γιατί η προσοχή τους είναι στραμμένη στο εσωτερικό
τους και στις επικείμενες εκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έρχονται διάφορες εισηγήσεις τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το Υπουργείο Άμυνας, για το αν θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη η τακτική των «ήρεμων νερών» ή αν αυτά εξυπηρετούν περισσότερο την Τουρκία στην προσπάθειά της να αλλάξει την εικόνα της επιθετικής και αναθεωρητικής δύναμης, ώστε να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από τους δυτικούς εταίρους της , με
έμφαση στην άμυνα αλλά και στο Κουρδικό και να δείξει τη δυνάμη της κυρίως απέναντι στον νέο Αμερικανό πρόεδρο.
Τα επεισόδια αρχικά στην Κάσο και εν συνεχεία ανατολικά της Κρήτης όταν τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες παρενόχλησαν το πλοίο που διεξάγει έρευνες βυθού για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας έχουν επιβαρύνει το κλίμα και έχουν επιβραδύνει την ανακοίνωσης της ημερομηνίας της διεξαγωγής του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας.
Σε αυτό το κλίμα η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα που γίνεται στις Βρυξέλλες -και που η αλήθεια είναι ότι έδωσε έμφαση και ο Έλληνας πρωθυπουργός- είναι πολύ σημαντική. Διότι τώρα πια που οι απειλές είναι υβριδικές και κυρίως ασύμμετρες και απρόσωπες , η Ευρώπη πρέπει να αυτονομηθεί αμυντικά για να μπορεί να εξασφαλίσει τα σύνορά της, αλλά και τη γεωστρατηγική της θέση ως υπολογίσιμου εταίρου. Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από τον όρο « συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα» . Πολύ περισσότερο ο Ντοναλντ Τραμπ δεν θεωρείται καθόλου δεδομένος και έχει τη δική του λογική στην εξωτερική πολιτική.
Πολλές φορές η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορείται για ολιγωρίες και καθυστερήσεις. Και αυτό είναι αλήθεια. Άλλωστε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τα κενά . Το ζήτημα λοιπόν είναι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι αρκούντως προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση. Και αυτό είναι κάτι που ο πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να το έχει υπόψή του πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε διμερή συμφωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κοινό μέτωπο από σωματεία, πανεπιστήμια και φοιτητές κατά του νόμου Γεωργιάδη
«Ναι» από Νετανιάχου για την επόμενη φάση εκεχειρίας στη Γάζα