Πολιτική

Η πρώτη σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Τσίπρας - Μητσοτάκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη «μετωπική» σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, η οποία θα ξεκινήσει στις 18:00, το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιανουαρίου.

Οχι μόνο επειδή θα πρόκειται για την πρώτη «μάχη» μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για μια σειρά από λόγους:

Οι κοινωνικές αντιδράσεις από πάμπολλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο κατακόρυφο. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες βρίσκονται στους δρόμους και πιέζουν την κυβέρνηση για βελτιώσεις.
Οι ομάδες αυτές αποτέλεσαν την ραχοκοκκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, συνιστούν και πρόκληση για την Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει να τις προσεταιριστεί.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης – με τον «αέρα» της πρωτοκαθεδρίας, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα δώσει ένα «πρώτο δείγμα γραφής» για τις διαθέσεις του έναντι της κυβέρνησης. Παράλληλα η συζήτηση θα διεξαχθεί στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Τάε Κβον Ντο, στην οποία θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει λέξη προς λέξη.
Πώς θα κινηθεί ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πηγές από το μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί στη λογική της τοποθέτησής του στο Τάε Κβον Ντο. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, στην εκδήλωση για τον 1 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα ρητορικά διλήμματα και τα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη (ομιλία που ήταν έμπνευση του υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες) συνιστά μια πρόγευση για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει αύριο το βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του θα κινηθεί σε πιο ήπιους τόνους, θα θέσει τα ίδια διλήμματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης («είστε με το ΔΝΤ ή με τις πορείες» κ.ο.κ) καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση και θα αναμείνει να ακούσει την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην δευτερολογία του – και αναλόγως της ομιλίας Μητσοτάκη – σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα υιοθετήσει πιο επιθετικούς τόνους, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και προσωπικές επιθέσεις.

Το βάπτισμα του πυρός

Από την Συγγρού, εκλαμβάνουν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό, ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολυμέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται ουσιαστικά για το βάπτισμα του πυρός στη βουλή για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα επάνω του.

Οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει αύριο το βράδυ το μεγάλο τεστ και όλοι θα αναμένουν να δουν πώς θα σταθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός έχει πάρει τον αέρα των κοινοβουλευτικών μαχών και δεν διστάζει να ρίξει στην ομιλία του δημαγωγικές κορώνες ή να κάνει προσωπικές επιθέσεις. Ενα άλλο πλεονέκτημα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα έχει τον τελευταίο λόγο, αφού ο πρωθυπουργός μιλάει τελευταίος στις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις.

Τα επιχειρήματα του Κυριάκου

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα αναδείξει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα αναδείξει την παντελή έλλειψη σχεδίου, φέρνοντας μάλιστα και σχετικά, συγκεκριμένα παραδείγματα. Στην «φαρέτρα» του προέδρου της ΝΔ υπάρχουν και θα αξιοποιηθούν, επιχειρήματα που προσέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί στα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης περί «plan X» και θα επιχειρήσει την ταύτιση του Πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό του.

Επί της ουσίας του ασφαλιστικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για «εκτροχιασμό» σημειώνοντας πως «το 2014, μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού, είχε επιτευχθεί απόλυτη ισορροπία κάτι που αναδεικνύεται και από την αναλογιστική μελέτη που είχε γίνει».
Προτίθεται να καταθέσει μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του, ενώ θα επιτεθεί στον Πρωθυπουργό: «Μας καλείτε σε διάλογο και συζήτηση για το ασφαλιστικό. Ποιο είναι το ασφαλιστικό; Εχει αλλάξει 10 φορές. Δεν έχετε κάνει καμία ποσοτικοποίηση. Σε ποιο κείμενο να συζητήσουμε;» αναμένεται να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι να συγχωνευθούν τα ταμεία σε τρία.

«Δεν μπορεί να σταθεί το ένα ταμείο που θέλει ο Κατρούγκαλος» αναφέρουν πηγές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πεδίο εντυπώσεων

Πέρα από την ουσία της συζήτησης για το ασφαλιστικό και την οικονομία, οι εντυπώσεις είναι αυτές που θα παίξουν ρόλο και το γνωρίζουν πολύ καλά τα επιτελεία των δύο πολιτικών. Το στιλ, ο τρόπος ομιλίας, η άνεση, όλα θα κριθούν στην αυριανή πρώτη αναμέτρηση και τα περισσότερα βλέμματα θα σταθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού είναι η πρώτη του κοινοβουλευτική μάχη ως αρχηγού της ΝΔ.

Με την γνωστή άνεσή του στο βήμα της βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να κρύψει την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων, την απουσία έργου και το ξέσπασμα της λαϊκής οργής κάτω από συνθήματα για διαπλεκόμενα και οργανωμένα συμφέροντα, εκτιμώντας ότι αυτό θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός. Θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο υπουργικό παρελθόν του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις προτάσεις του για απόλυση επίορκων στο δημόσιο. Στόχος του είναι να ταυτίσει τον νέο πρόεδρο της ΝΔ με την νεο-φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και να τρομάξει τους Ελληνες πολίτες ότι τους περιμένουν χειρότερα αν επικρατήσει η ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κριθεί από τα επιχειρήματά του ως αξιωματική αντιπολίτευση, από την άνεση του λόγου και από τις προτάσεις που θα καταθέσει για την επίλυση των προβλημάτων.

iefimerida.gr

Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο κ. Τσίπρας μιλά λες και είμαστε λωτοφάγοι

Νίκος Ανδρουλάκης

Παράλογο και βαθιά ταξικό χαρακτήρισε το μέτρο της κατάργησης φόρου στις γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ ανά γονέα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο δελτίο του Kontra News.

«Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι ήταν 5 χρόνια πρωθυπουργός και μιλά λες και είμαστε λωτοφάγοι,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, καταλογίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το «ταλέντο« ότι μιλάει πολύ χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Στηλιτεύοντας τις υποσχέσεις Τσίπρα, περί κατάργησης «στρατιών μετακλητών» την επομένη των εκλογών, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στους αριθμούς - ρεκόρ που έφτασαν οι μετακλητοί επί των ημερών του, «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε 1.900 μετακλητούς και ο κ. Τσίπρας τους πήγε περίπου στους 2.800 και βέβαια ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αυτή την παράδοση, ξεπερνώντας τους 3.000», σχολίασε σχετικά.

Στο θέμα των τραπεζών, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της μεγάλης κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη ρευστότητας, οι τράπεζες δεν την προσφέρουν. Καταδίκασε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης τα 10 δισ. ευρώ που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης ως δάνεια να δοθούν με όρους της αγοράς, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη. Όμως για την σημερινή κατάσταση των Ελληνικών τραπεζών, υπεύθυνος είναι και ο κ. Τσίπρας καθώς «ως πρωθυπουργός, τα 50 δισ. ευρώ που έδωσε ο ελληνικός λαός στις τράπεζες τα εξαΰλωσε, τα εξαφάνισε και μάλιστα παρέδωσε τις τράπεζες στα ξένα funds», εξήγησε ο ευρωβουλευτής,.

Σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα για την γονική παροχή, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε πως θεωρεί απαράδεκτο η σημερινή κυβέρνηση να φέρνει ένα νόμο, μια ρύθμιση, η οποία επί της ουσίας βοηθάει μόνο τους πάρα πολύ πλούσιους και όχι σε ένα χαμηλότερο όριο, ώστε να αφορά όντως τη μεσαία τάξη. «Όμως εδώ μιλάμε για περιπτώσεις που μπορεί το ποσό, βάσει των δύο γονέων και των παππούδων να εκτιναχθεί από 800.000, στο 1.600.000 ή ακόμα και στα 4.800.000 ευρώ. Είναι αυτό η μεσαία τάξη; Είναι αυτό οι αδύναμοι;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής, δίνοντας ένα παράδειγμα μεταβίβασης ενός σπιτιού 250.000 ευρώ, όπου με τη ρύθμιση κερδίζει 1.000 ευρώ, ενώ ένας που θα μεταβιβάσει ένα σπίτι 800.000 ευρώ, κερδίζει 36.500 ευρώ. «Αυτό είναι το μέτρο που έφερε η Νέα Δημοκρατία, το οποίο είναι παράλογο και από οικονομικής απόψεως αλλά για μένα δεν είναι ούτε ηθικό και είναι και βαθιά ταξικό, ιδιαίτερα όταν περνάμε τέτοια περιπέτεια», τόνισε. 

Εκτίμησε ακόμη, ότι αυτό το μέτρο ήρθε από την κυβέρνηση με ισχύ από 1η Οκτωβρίου, γιατί από τις αρχές του 2022 αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες κυρίως στις πολύ πλούσιες περιοχές της Αθήνας, προδίδει τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε στην συζήτηση που προκλήθηκε από την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Αυτά με τα χρώματα, αυτό που είπε για τον ήλιο, προκαλούν, είναι προϊόν φτηνών επικοινωνιακών παιχνιδιών, χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο». Στον αντίποδα, «εμάς μας αφορά η δικιά μας προσπάθεια, να ανατάξουμε την παράταξη μας, να την δυναμώσουμε, γιατί πιστεύω ότι πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα μας μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη που θα μιλά και με προοδευτικό πρόσημο, αλλά και με ρεαλισμό για τα μεγάλα θέματα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΔΕ προς Τσιάρα: Παρατηρήσεις στο ν/σχ για την ανασυγκρότηση της ΕΣΔΙ

Γιώργος Σεφέρης: Η Βουλή τιμά τη μνήμη του ποιητή – Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης νομοθετεί για την τάξη του - Ευνοούνται ελάχιστοι

 

 

ESPA BANNER