Πολιτική

Η Κουντουρά για τον αποκλεισμό των κωφών-βαρήκοων από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

έλενα κουντουρά

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί σχετικά με τον αποκλεισμό των κωφών και βαρήκοων από την ενημέρωση, που συνεπάγεται η κατάργηση του δελτίου της νοηματικής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ.

Η ταυτόχρονη μετάδοση στην νοηματική γλώσσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ καταργήθηκε ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου του 2019, υπό την παρούσα κυβέρνηση, και μέχρι σήμερα δεν έχει επανέλθει, παρότι με τον ισχύοντα νόμο από το 2017 (ν.4488/2017) η ενημέρωση των ΑμεΑ από τα ΜΜΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Η Έλενα Κουντουρά επικαλείται ακόμη τη σχετική κοινοτική οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων 2018/1808, σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα των ΑμεΑ να συμμετέχουν και να εντάσσονται στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ένωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παροχή προσβάσιμων υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.

Βάσει της οδηγίας αυτής, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μεριμνούν, ώστε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να επιδιώκουν ενεργά να καταστήσουν το περιεχόμενο προσβάσιμο στα ΑμεΑ. Αποτελεί εξάλλου στοιχειώδη απαίτηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Με την παρέμβασή της, η Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί, εάν η απόφαση της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης να καταργήσει την μετάδοση στην νοηματική γλώσσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Όπως επίσης και να ενημερώσει η Κομισιόν για τις ενέργειες της ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης, περιορισμού και παραβίασης του δικαιώματος των ΑμεΑ στην ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση.
Ακολουθεί η ερώτηση:

Η Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

"Σύμφωνα με το νόμο 4488/2017, η ενημέρωση των ΑμεΑ απ’ τα ΜΜΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Συγκεκριμένα, το άρθρο 67 ορίζει ότι «τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ προωθούν την εμπέδωση και το σεβασμό της αρχής της μη διάκρισης» (1).

Τον Σεπτέμβριο 2019, υπό την παρούσα κυβέρνηση, καταργήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (2) η ταυτόχρονη μετάδοση στην νοηματική γλώσσα. Η απόφαση αυτή στερεί στους πολίτες με βαρηκοΐα/κώφωση το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση και δύναται να οδηγήσει σε έλλειψη ενημέρωσης και κοινωνική απομόνωση.

- Επειδή σύμφωνα με την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων 2018/1808, το δικαίωμα των ΑμεΑ να συμμετέχουν και να εντάσσονται στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ένωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παροχή προσβάσιμων υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων. Κατά συνέπεια, τα Κ-Μ θα πρέπει να μεριμνούν αμελλητί, ώστε τα ΜΜΕ να επιδιώκουν ενεργά να καταστήσουν το περιεχόμενο προσβάσιμο στα ΑμεΑ.

- Επειδή, η διασφάλιση της προσβασιμότητας στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (3).

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Συνάδει η παραπάνω απόφαση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης, περιορισμού και παραβίασης του δικαιώματος των ΑμεΑ στην ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση;"

Ειδήσεις σήμερα 

Νίκος Παππάς: Εξελέγη το προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής

Υπόθεση Φουρθιώτη: Νέες αποκαλύψεις από τον Γιάννη Βρούτση

Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ

Νίκος Δένδιας

Τηλεφωνική συνομιλία με τον εκτελούντα χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ (Philip T. Reeker) είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά: Μετατίθεται για την Πέμπτη η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Ελλάδα - Γαλλία: Η πρόταση για τις καινούργιες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Γεννηματά: Οι πολίτες νιώθουν σιγουριά από τη παρουσία του Κινήματος Αλλαγής