Πολιτική

Γιάννης Δραγασάκης: Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο εξωστρέφειας

δραγασακης

Σύσκεψη με θέμα τις «Αναπτυξιακές προοπτικές της βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία» πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια του 11ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Από πλευράς της κυβέρνησης συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Παναγιώτης Κορκολής και η κυρία Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εξής εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων:
1. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), διευθύνων σύμβουλος της BioSolids ΑΕ
2. Κυριάκος Λουφάκης- πρόεδρος ΣΕΒΕ - πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ
3. Παναγιώτης Χασάπης- εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ- οικονομικός σύμβουλος της ΑΝΤΙΣΕΛ-ΑΦΟΙ Α. ΣΕΛΙΔΗ ΑΕ.
4. Δημήτριος Λακασάς-τέως πρόεδρος ΣΕΒΕ- μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ- πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OLYMPIA ELECTRONICS N. ΛΑΚΑΣΑΣ-Π. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕ
5. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος- επίτιμο μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ- μέλος ΔΣ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ-OLYMP
6. Στέφανος Τζιρίτης- πρόεδρος Ομίλου ISOMAT ABEE
7. Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ  Α.Ε.
8. Κωνσταντίνος Αποστόλου, πρόεδρος της ΕΝΩΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - Ε.Κ.Ε.
9.Νικόλαος Πέντζος , πρόεδρος της ΖΑΝΑΕ ΖΥΜΑΙ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΝΙΚΟΓΛΟΥ Α.Ε 
10. Τηλέμαχος Πέντζος, διευθύνων σύμβουλος. της ΖΑΝΑΕ ΖΥΜΑΙ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΝΙΚΟΓΛΟΥ Α.Ε 
11. Κατερίνα Νένδου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΕΝΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Ε. ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ
12. Νίκος Ευθυμιάδης πρόεδρος ΚΕΠΑ
13. Βάσος Ευθυμιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ Κ. & Ν. ΑBEΕ,
14. Νικόλαος Κουκούντζος, πρόεδρος της ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «χωρίς ισχυρή και σύγχρονη βιομηχανία δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι στο ευρώ» και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κλαδική διάσταση στη συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των παραγωγικών φορέων.
Ακριβώς γι' αυτό, συμπλήρωσε, αποτελεί πρόβλημα ότι κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις οτιδήποτε είχε σχέση με κλαδική, τομεακή ή διακλαδική πολιτικής είχε εγκαταλειφθεί. «Και ως εκ τούτου το κενό αυτό θα πρέπει να το καλύψουμε σήμερα μέσα από διάλογο», είπε.
Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και όταν δεν υπάρχουν δομές που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των πολύ μεγάλων και διεθνοποιημένων επιχειρήσεων, των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κλπ. Το υπουργείο, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, αναπτύσσει ήδη διάλογο για να υπάρξει κάλυψη αυτών των κενών, διότι αυτή ακριβώς είναι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια τάση, όχι η ακύρωση, αλλά ο επαναπροσδιορισμός του αναπτυξιακού ρόλου του κράτους και της πολιτικής.
Σε ότι αφορά στις υποδομές βαλκανικών διαστάσεων ανέφερε πως η προσπάθεια που γίνεται κινείται στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτικών οίκων. Υπογράμμισε, δε, πως κάθε τέτοια συζήτηση γίνεται υπό την προϋπόθεση της ειρήνης, της σταθερότητας και της νηνεμίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και διεθνώς.
«Οι όποιες επιχειρηματικές επαφές με την Τουρκία όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπούνε, αλλά και να ενισχυθούν όπου υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμείς πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική με διεθνείς πολυδιάστατες συμμαχίες και ανασυγκρότηση του εσωτερικού μας χώρου».  

Πολιτική

Χατζηδάκης για εργασιακό: Κακιασμένη η κριτική της αντιπολίτευσης

Ο Κωστής Χατζηδάκης

Για κακιασμένη κριτική από την αντιπολίτευση κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το νέο εργασιακό σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο. 

Όπως αναφέρει στο Facebook ο κ. Χατζηδάκης το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο πλέον αποτελεί νόμο του κράτους ακολουθήθηκαν όλες οι βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπληρώνει ωστόσο πως «με τον νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας, όλοι μας θα κριθούμε από την εφαρμογή του».

«Φυσικά η στάση της αντιπολίτευσης δεν μου προκάλεσε καμία εντύπωση. Είχα ξανακούσει τα σχολιανά μου σε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχα αναλάβει ως υπουργός στο παρελθόν: Στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, στην εξυγίανση του ΟΣΕ, στη σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και στην προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, διαψεύστηκαν περίτρανα για όλα όσα ισχυρίζονταν. Για τον πολύ απλό λόγο ότι εγώ και τότε ακολούθησα τον δρόμο της Ευρώπης, ενώ εκείνοι απλά δημαγωγούσαν» σημειώνει.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ο Αστυνομικός που έπεσε νεκρός σε καταδίωξη στα 40 του χρόνια

Γλυκά Νερά - Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ.: Δεν προκύπτει εμπλοκή τρίτου προσώπου

Κρήτη: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές