Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η Τουρκία αποτελεί παρία του Διεθνούς Δικαίου

Γιώργος Γεραπετρίτης

Τη θέση πως η Τουρκία αποτελεί αυτή τη στιγμή τον παρία του Διεθνούς Δικαίου εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Τουρκία βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα διπλό πρόβλημα.

Από τη μια, όπως είπε ο ίδιος, είναι αντιμέτωπη με σειρά αποτυχημένων επιχειρήσεων στην περιοχή και από την άλλη με μείζονα οικονομική κρίση, καθώς η τουρκική λίρα «βουλιάζει».

Συνεπώς, ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών, αφενός για να δείξει ότι είναι «παρών» στη διεθνή διπλωματική σκηνή και αφετέρου για να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και λαμβάνουν μια στιβαρή απάντηση από την πλευρά της Ελλάδας».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία τέτοια απόφαση.

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδιαίτερα σε περίπτωση που η ένταση δεν εκτονωθεί.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η Αθήνα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς το δίκαιο είναι με το μέρος της.

Υπογράμμισε δε, πως η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε διπλωματικό μέσο.

«Διπλωματικά βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση που είχαμε ποτέ» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Άγκυρα αντέδρασε σπασμωδικά μετά από την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Κλείνοντας, και ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την εν λόγω συμφωνία, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η θέση της αντιπολίτευσης δεν είναι ενιαία και πως «καλό θα ήταν όταν αναφερόμαστε σε εθνικά θέματα να μην τα προσεγγίζουμε με μικροπολιτική διάθεση».

 

 

 

Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας

Δένδιας με μάσκα του Παναθηναϊκού

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοραμπ Μνατσακανιάν (Zohrab Mnatsakanya) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας Ελλάδας και Αρμενίας. Ο κ. Δένδιας καταδίκασε την απώλεια ζωών και επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ελλάδος να βοηθήσει στις προσπάθειες για άμεση αποκλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.