Πολιτική

Γεννηματά: Ψήφος ανοχής στην ΝΔ αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

φώφη γεννηματά

Αλλάζει στάση η Φώφη Γεννηματά, όσον αφορά το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών- σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία- και εγκαταλείπει τις θεωρίες για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που είχαν διατυπωθεί αρχικά.

Και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει, έστω και με ψήφο ανοχής, την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να αποφευχθεί το χάος της απλής αναλογικής, και να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια», τόνισε το πρωί της Τρίτης η επικεφαλής του κόμματος, μιλώντας στο κανάλι Open.

Την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σήμερα με την συνέντευξή του στο Θέμα FM, ξεκαθάρισε οτι σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία και δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα πάει σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και μάλιστα με απλή αναλογική, η Φώφη Γεννηματά επαναδιατύπωσε με σαφή τρόπο την θέση της: Οτι δηλαδή δεν πρόκειται να αφήσει την χώρα να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική, με πολιτική αστάθεια, που διώχνει τους επενδυτές, απομακρύνει την ανάπτυξη και τα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων.

Ετσι, η Χαριλάου Τρικούπη λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές τροποποιεί την έως τώρα θέση της που έλεγε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα δεν θα δεχόταν σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο εάν η Φώφη Γεννηματά έπαιρνε την τρίτη εντολή, με κάποια στελέχη της μάλιστα -όπως ο Σταμάτης Μαλέλης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου- να υποστηρίζουν πρόσφατα μέσω «γιατί όχι και πρωθυπουργός η Φώφη;», στο ραδιόφωνο.

Τροποποιεί, επίσης, η Φώφη Γεννηματά, τη θέση της για συμμετοχή σε κυβέρνηση και των δυο μεγάλων κομμάτων, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό την πολιτική Βενιζέλου, παρά τον εξοστρακισμό του από το Κίνημα Αλλαγής. Αναλυτές και δημοσκόποι που εξηγούν την αλλαγή στάσης της κυρίας Γεννηματά αναφέρουν ότι η ρήξη με τον κ. Βενιζέλο -επειδή εκπροσωπούσε δυναμικά την τάση στο κόμμα που τάσσεται υπέρ μετεκλογικής προσέγγισης με την ΝΔ- ιδίως αν ο κ. Μητσοτάκης δεν πετύχει την αυτοδυναμία, προβλημάτισε πολύ σοβαρά πολλούς από την δεξαμενή ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, προ του κινδύνου αδιεξόδου αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση να περιπέσει η χώρα στην δίνη αστάθειας και αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και τους έστρεψε προς την ΝΔ.

Φώφη Γεννηματά: Κυβέρνηση για να αλλάξουν τα υπερπλεονάσματα
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αφήνει σαφώς να εννοηθεί οτι ακόμα και αν δεν συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ, θα μπορεί να την στηρίξει έστω και με ψήφο ανοχής για να κάνει 3 συγκεκριμένα πράγματα: Την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ακυβερνησία, την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και την διαπραγμάτευση με τους εταίρους ώστε να μειωθούν τα υπερπλεονάσματα που υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα η Φώφη Γεννηματά:

«Θα είμαστε εκεί για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα και να φύγει η θηλειά από το λαιμό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υπερπλεονάσματα και το υπερταμείο.».

Σημειώνοντας ακόμα ότι «η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου και δεν λέει αν άμεσα θα διεκδικήσει την αλλαγή του στόχου για τα υπερπλεονάσματα, που από το 3,5% πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 2%».

Παράλληλα, η κυρία Γεννηματά επισήμανε πως στόχος της μεταβατικής κυβέρνησης, γιατί προφανώς η κυβέρνηση αυτή θα έχει περιορισμένο χρόνο ζωής, θα είναι να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος. Τονίζοντας όμως οτι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, χρειάζεται να υπάρξει πλειοψηφία 200 ψήφων στη Βουλή και γι αυτό είπε «ζητούμε από το ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί»..
 

Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Στους επόμενους δύο μήνες η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία για την εκ νέου ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στόχος της νέας συμφωνίας είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία. Το πρώτο σχετίζεται με την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει αναβάθμιση των ήδη στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών που βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη Βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στις δύο αεροπορικές βάσεις στην Κεντρική Ελλάδα. Σχετικά με τον Κόλπο της Σούδας, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι "προσφέρει το μόνο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο".

Αναφερόμενος στη σημασία αυτής της νέας συμφωνίας (MDCA), ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι εδραιώνει τη στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σχέση δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τις οποίες πρεσβεύουν οι δύο χώρες ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο σύμμαχο, στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για τη προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιεί η χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό των Ένοπλων Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που γίνεται στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά των μαχητικών Rafale, την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό άλλων τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών. Όπως εξήγησε ο ΥΕΘΑ, η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει δυναμικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αλλά και να προβάλει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ έναντι όλων εκείνων που απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφιαλτική νύχτα σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας: "Βροχή" οι εκτοξεύσεις ρουκετών - βίντεο

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Ανησυχητικές αντιδράσεις ανιχνεύονται στα έγκατα του Τσερνόμπιλ

Ροτβάιλερ κάνει τραμπολίνο και το απολαμβάνει παρέα με 3χρονη -Απολαυστικό βίντεο