Πολιτική

Γεννηματά: Η Ευρώπη χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα την Ευρώπη

φώφη γεννηματά

Απογοητευμένη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό - προσφυγικό δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, προειδοποιώντας πως όσο η Ευρώπη επιδεικνύει χαλαρή στάση, τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.

powered by Rubicon Project
Μιλώντας στον Ant1 η κ. Γεννηματά ανέφεε πως η Ε.Ε. έχει παραδώσει τα «κλειδιά» του προβλήματος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν αποδίδει. «Έχει καταρρεύσει η συμφωνία. Ήταν για έκτακτα μέτρα, πέρασαν τόσα χρόνια και δεν αποδίδει. Η κυβέρνηση φέρνει ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα. Μπορεί να τους επιστρέψει; Βάσει της συμφωνίας όχι. Να ξεκινήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Όλες οι χώρες θα πρέπει να σηκώσουν τα βάρη», είπε.

Κατηγόρησε στη συνέχεια τον Αλ. Τσίπρα πως διευκόλυνε τους Ευρωπαίους να μην δέχονται αυτά τα βάρη και τον Κ. Μητσοτάκη ότι συνεχίζει την ίδια πολιτική, δηλαδή το 'ναι' σε όλα στην κ. Μέρκελ. «Η Ευρώπη ανήμπορη χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα την Ευρώπη. Χτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου. Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα να ακουστεί η φωνή μας. Πρέπει να συνεννοηθούμε σε αυτό το θέμα πριν εξαφανιστούμε» υπογράμμισε.

Σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος της η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι επιδιώκει τις συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα χωρίς να ετεροπροσδιορίζεται. «Είμαστε ανάμεσα στους δύο. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ένα μεσαίο κόμμα, πολύ δυνατό σε λίγο καιρό. Επιδιώκουμε συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα. Όπως το κάναμε στην ψήφο των αποδήμων, όπως προσπαθούμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» επισήμανε.

Εμφανίστηκε επικριτική απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε συναλλαγές, πολιτευόμαστε με βάση αρχές και αξίες».

«Το έχω πει πολλές φορές, ότι το πρόσωπο θα πρέπει να εξασφαλίζει συναινέσεις. Ο κ. Τσίπρας που μιλά για συναλλαγές, το μοναδικό άρθρο που έδωσε στον Μητσοτάκη είναι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του είπε βάλε όποιο πρόσωπο θέλεις, κερδίζεις την ψηφοφορία στη Βουλή. Εγώ λέω στον κ. Μητσοτάκη να μην αξιοποιήσει την πάσα. Είναι άλλο η απεμπλοκή της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαι η πρώτη που έστειλα επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς για αναθεώρηση του συντάγματος και από τα πρώτα θέματα που έθεσα είναι να μην διαλύεται η Βουλή. Από το ένα άκρο, όμως, να μην πάμε στο άλλο και να κομματικοποιήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να ενώνει» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης πως αν θεωρούσε ωφέλιμη την απλή αναλογική θα την είχε ψηφίσει.

Συνεχίζοντας την κριτική της στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το Ασφαλιστικό δεν ήταν στην ατζέντα με τους εταίρους όταν ανέλαβε ο κ. Τσίπρας και «μπήκε στη συζήτηση μετά την καταστροφική πολιτική που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο».

«Του έλεγα μην κάνεις εκλογές, φτιάξε ομάδα διαπραγμάτευσης να αλλάξεις τη συμφωνία και όταν φτάσουμε σε στέρεο έδαφος να μιλήσουμε για το τι θα κάνουμε με την χώρα. Με ψυχραιμία να πιάσουμε το νήμα, γι' αυτό χρειάζεται η εξεταστική, γιατί εκτροχιάστηκε η οικονομία την περίοδο Καραμανλή. Πώς στάθηκε ο καθένας στη διαχείριση απέναντι στην κρίση. Όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια για το ρόλο όλων μας, θα είναι πιο εύκολο να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να συνεννοηθούμε για όλα τα θέματα» συνέχισε.

Κάλεσε τα κόμματα να υποστηρίξουν την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή από τότε που μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ. «Το κάνουμε γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει γιατί μπήκαμε σε αυτή την κρίση, να θυσιαστεί το βιοτικό του επίπεδο, να βλέπει τα παιδιά του να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Εγώ τους προσκαλώ όλους να υπογράψουν. Έχει έρθει η ώρα και η στιγμή να ανοίξουν στόματα, να δούμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά, διότι απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα και είναι πιο εύκολο» είπε.

Ερωτηθείσα για τις διεργασίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και την κριτική που τής ασκείται η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, οκτώ είχαν φιλοδοξίες το 2017».

«Το 2021 έχουμε εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, για όποιον έχει φιλοδοξίες. Όλες οι αποφάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι ομόφωνες. Κανένας δεν ήρθε να θέσει εναλλακτική, διαφορετική πρόταση για τη γραμμή που ακολουθούμε. Κανείς δεν ήρθε να αμφισβητήσει την αυτόνομη πορεία. Όποιος θέλει να γίνουμε παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ. ας έρθει να το πει. Αν θέλει κάποιος να το πει, τον προκαλώ να έρθει να το πει» κατέληξε.

Πολιτική

Αραμπατζή: Ιστορική ευκαιρία για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα

Αραμπατζη κτηνοτροφοι

«Τώρα, που η χώρα μας διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία την πρωτοφανή κρίση στον υγειονομικό τομέα, προβάλλει ως μια ιστορική ευκαιρία για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, να αξιοποιήσει αυτό το θετικό μομέντουμ της εικόνας της Ελλάδας και να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά, αυξάνοντας το μερίδιο σε αγορές, που βρισκόμαστε ήδη και διεισδύοντας σε νέες». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας σήμερα στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως επισήμανε, «η δυναμική που εμφανίζουν το πρώτο τετράμηνο του 2020, δηλαδή μέσα στην κρίση, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών δείχνουν ακριβώς πόσο μεγάλες είναι οι προοπτικές».

Παραθέτοντας στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, η Φωτεινή Αραμπατζή είπε ότι «ενώ το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, λόγω της πανδημίας και των μέτρων καραντίνας, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 12% - εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών -, οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9%».

Επίσης, είπε ότι «ενώ ο μέσος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών τροφίμων την τριετία 2017-19 ήταν 2%, το πρώτο τετράμηνο του 2020 οι εξαγωγές τροφίμων "έτρεχαν" με 21%».

«Η Ελλάδα», συνέχισε, «είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε ανοδικές εξαγωγικές παραγγελίες τροφίμων κατά το δίμηνο της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξαγωγείς τροφίμων εκτιμούν πως οι παραγγελίες από το εξωτερικό παραμένουν ισχυρές για τους επόμενους μήνες».

«Μ' αυτά τα δεδομένα», όπως επισήμανε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «οι αναλυτές εκτιμούν ότι από φέτος και μετά οι εξαγωγές τροφίμων μπορούν να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ, από 4,8 δισ. ευρώ το 2019, να πετύχουν δηλαδή θεαματική αύξηση του 25%».

«Βεβαίως, για την πραγμάτωση όλων αυτών των ευοίωνων προοπτικών», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή, «χρειάζεται να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση, εκτός από την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έλαβε από την πρώτη στιγμή μια ευρεία γκάμα ουσιαστικών μέτρων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ».

Όπως ανέφερε, «ειδικά, για τους αγρότες, το εισόδημα των οποίων επλήγη από την κρίση, εξασφαλίσαμε, μεταξύ άλλων, καταρχάς ειδικό κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ, από τον εθνικό προϋπολογισμό και μέτρα στήριξης τόσο από τα υπόλοιπα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας και Θάλασσας, υπό τη μορφή του cash flow, 7.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση».

Ταυτόχρονα, προσέθεσε, «μεταθέσαμε χρονικά μια σειρά υποχρεώσεις, ενώ επιταχύναμε χρονικά μια σειρά από πληρωμές, προχωρήσαμε γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ενεργοποίηση της κάρτας του αγρότη, ψηφίσαμε το νόμο και οσονούπω και οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια ύψους 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις».

Καταληκτικά, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «σήμερα, είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξη ότι μπορούμε να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία, και έχοντας στην πρώτη γραμμή τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μελισσοκόμους, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της παραγωγής, την Ελλάδα πολλαπλασιαστή αξίας για όλους».