Πολιτική

Γεννηματά: «Για κατανάλωση» το προσκλητήριο διαλόγου - «Ίδιος και απαράλλακτος» ο Τσίπρας

γεννηματά

Εξαντλητικό διάλογο στη Βουλή, αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους αιτήθηκε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για τη βέλτιστη αξιοποίηση των 32 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα, μιλώντας εφ΄ όλης της ύλης στο Φόρουμ των Δελφών και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

«Τους χρειαζόμαστε πάντα τους τεχνοκράτες και τη γνώμη τους» απάντησε η κ. Γεννηματά αναφορικά με την Επιτροπή Πισσαρίδη, αλλά «τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές» σημείωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προτείνοντας πόροι από το πακέτο να κατευθυνθούν προς την πράσινη συμφωνία και ψηφιακή οικονομία, καθώς αν αυτές συνδεθούν με τον τουρισμό «μπορούμε να κάνουμε τη στροφή από την μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό».

Λίγο πριν την επίσκεψή της στο ακριτικό Καστελόριζο τη Δευτέρα, η κ. Γεννηματά επανάφερε την πρότασή της για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, «ώστε να αποκρυσταλλωθεί η εθνική θέση», με φόντο την τουρκική προκλητικότητα. Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της πανδημίας, «η υγειονομική θωράκιση της χώρας έπρεπε να είχε γίνει χθες» υπογράμμισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ εκτίμησε ότι μέτρα προστασίας θα έπρεπε να εξακολουθούν να υπάρχουν στα αεροδρόμιά μας, αλλά και «να συνεχίσουμε τη θερμομέτρηση».

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του lockdown, «εμείς παρουσιάσαμε πολύ έγκαιρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα για το τι πρέπει να γίνει στην οικονομία» υποστήριξε η κ. Γεννηματά, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του lockdown περάσαμε από την αναιμική ανάπτυξη στην ύφεση», αντιπροτείνοντας για το λόγο αυτό στήριξη σε 1 εκατομμύριο εργαζομένους με κάλυψη 40% του μισθού τους από το κράτος και από κοινοτικούς πόρους, «με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και δυσμενείς αλλαγές στους όρους εργασίας».

Ειδικά για τον τουρισμό, «έπρεπε ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 6% στην διαμονή και την εστίαση» παρατήρησε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όπως και ότι η προκαταβολή φόρου έπρεπε να είναι μηδενική για επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα και στο 50% για τις υπόλοιπες. «Δεν φτάνει η ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε ακόμη η κ. Γεννηματά, ζητώντας από την κυβέρνηση «να καλέσει τους τραπεζίτες και να τους θέσει προ των ευθυνών τους».

Απαντώντας, τέλος, για το δημόσιο προσκλητήριο που απηύθυνε προς το κόμμα της από το ίδιο βήμα διαλόγου, «να πάρουμε καμιά γνώμη από την Πυθία» σχολίασε με νόημα η κ. Γεννηματά. Σηκώνοντας το γάντι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «τον ξέρουμε πολύ καλά. Αυτά όλα είναι για κατανάλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει και ο κ. Τσίπρας είναι ο ίδιος και απαράλλακτος. Πορεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια λεηλατώντας τη δημοκρατική παράταξη» περιέγραψε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «χτυπήματα κάτω από την μέση». «Αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον ανακαλύψει, για αυτό και κάνει ότι μπορεί να τον κρατήσει» εξήγησε η ίδια και κατέληξε «εγώ δεν έχω δει κάποια αλλαγή» στον κ. Τσίπρα, για αυτό «αυτή η αυτόνομη πορεία μας ενοχλεί».

Πολιτική

Μητσοτάκης στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ: «Κρατήσαμε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα»

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε το ποσοστό της ανεργίας στα προ της πανδημίας του κορονοϊού επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη θεματική συνεδρίαση «Εργασία και απασχόληση» στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

«Το να δαπανάς λεφτά προκειμένου να προστατεύσεις θέσεις εργασίας είναι επένδυση και η σωστή πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε πως η μετάβαση από την προστασία των θέσεων εργασίας στην δημιουργία αυτών είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα προέλθουν μέσω της κατανάλωσης αλλά μέσω των επενδύσεων, εξ ου και επανέλαβε πως η χώρα μας πρέπει να γίνει ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, αλλά και να αξιοποιήσουμε τους πόρους ( 32 δισ. ευρώ ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά και σε προγράμματα επανακατάρτισης και δεξιοτήτων».

Αναφερόμενος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία των νέων εργασιακών δικαιωμάτων, που συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων. Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία σε πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, όπως στο δικαίωμα της αποσύνδεσης, και στο δικαίωμα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά να έχουν υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη. «Ελπίζω όλες οι προαναφερθείσες πολιτικές να υιοθετηθούν σε κάποια φάση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σύνοδος κορυφής: Μετά μια μαύρη χρονιά, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει "καλές θέσεις εργασίας" για τους Ευρωπαίους

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Πόρτο της Πορτογαλίας για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη μετά τις οικονομικές ζημίες της πανδημίας, αλλά ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς πριν επιτευχθούν συγκεκριμένα επιτεύγματα, καθώς οι 27 είναι διχασμένοι.

"Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες. "Έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας", η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται "την καλύτερη στιγμή", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη.

Κάτω από τον λαμπερό ουρανό της πορτογαλικής πόλης-λιμάνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση, και συγκεκριμένα το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τα νομοθετικά έργα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ. Χωρίς να αποκρύψει τις δυσκολίες. "Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα", είπε ο Μακρόν.

Οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται ευμενώς. Όμως, οι χώρες του βορρά, προσκολλημένες στα αποδοτικά εθνικά τους μοντέλα, και οι ανατολικές χώρες, που φοβούνται ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απορρίπτουν οποιαδήποτε εναρμόνιση των ελάχιστων μισθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Στην ατζέντα πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες εμβολίων

Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία αντιτάχθηκαν στη χρήση του όρου «ισότητα των φύλων»

Χαρδαλιάς - Lockdown: Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα (Βίντεο)