Πολιτική

Γεννηματά: 8 προτάσεις για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας

γεννηματά ηράκλειο

Οκτώ προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά.

Ανοίγοντας τη συζήτηση στην προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα «Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι. η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι για το Κίνημα Αλλαγής, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι βασικός στόχος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έταξαν λαγούς με πετραχήλια, κατάντησαν τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής σε παρεμβάσεις "φιλανθρωπίας" και περιστασιακών επιδομάτων ακολουθώντας εξοντωτικές πολιτικές για τη μεσαία τάξη».

Επίσης, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε «τη σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας» για τις κοινωνικές ανισότητες που κατά τον κ. Μητσοτάκη «είναι ένα φυσικό φαινόμενο». «Η ΝΔ βλέπει την ανάπτυξη, ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων, των ισχυρών. Σε αυτούς στηρίζεται και επιμένει ότι η "αγορά θα λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα". Και εννοεί ότι όλο και κανένα ψίχουλο θα περισσέψει από το τραπέζι των ισχυρών και για το φτωχό λαό» είπε.

«Το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή με σύνδεση της αναπτυξιακής προσπάθειας, της παραγωγής νέου πλούτου με τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Με τον συντονισμό, την κοινή προσπάθεια δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων αλλά και της αυτοδιοίκησης. Για μας η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν και είναι συντελεστής της παραγωγής και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις αφορούν:
 νέα εθνική στρατηγική για την κοινωνική προστασία: το κράτος σχεδιάζει, οι δημόσιοι, ιδιωτικοί, κοινωνικοί φορείς εξειδικεύουν και υλοποιούν, εξασφάλιση επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, στήριξη της οικογένειας και προστασία των παιδιών ώστε κανένα να μην είναι έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των δήμων,
 ευκαιρίες ένταξης των ανέργων και συγκεκριμένα επιδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα όπου η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο -που εκπίπτει της φορολογίας - με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Ειδικά για τους νέους άνεργους ως 29 ετών, τους ανέργους άνω των 55 και τις άνεργες γυναίκες ο συντελεστής αυξάνεται στο 50%, στροφή των προγραμμάτων που επιδοτεί το "Κοινωνικό Ταμείο" (ΕΣΠΑ) σε Προγράμματα Απόκτησης Εργασίας Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, από τα ολιγόμηνα stage στο Δημόσιο, στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ιδιαίτερα χαμηλόμισθους που φτωχοποιούνται, κυρίως μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ,
 καθολικές υπηρεσίες φροντίδας, πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία, και προάσπιση των δικαιωμάτων για όλους με την ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.ά

Πολιτική

Παυλόπουλος: Ντροπή ένα τμήμα της Κύπρου να τελεί ακόμα υπό τουρκικό ζυγό

Προκόπης Παυλόπουλος

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη διατήρηση της κατοχής της Βόρειας Κύπρου ντροπή που προσβάλλει βάναυσα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο των διήμερων εορτασμών του Δήμου Αγίας Νάπας και του Συνδέσμου Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής «Άρωμα» Αγίας Νάπας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της Μοναδικής Μάχης της Αγίας Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέτος, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «είναι προσκύνημα στην Κύπρο για μένα», προσθέτοντας ότι «όσες φορές και να έρθω στην Κύπρο το προσκύνημα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία πόσο μάλλον με αυτή την συγκυρία».

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην μάχη της Αγίας Νάπας το 1826 τόνισε πως «μας διδάσκει ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ακόμη στο πλαίσιο της εθνεγερσίας. Ένα κομμάτι της Κύπρου τελεί ακόμη υπό τουρκικό ζυγό. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

«Γι’ αυτό για εμάς τους Έλληνες απανταχού της γης και για όλο τον ελληνισμό η εθνεγερσία συνεχίζεται και θα είμαστε εδώ μέχρι να ελευθερωθεί και το τελευταίο κομμάτι της κυπριακής γης. Μέχρι να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία την οντότητα της και την κυριαρχία που της αναλογεί και με βάση το Διεθνές και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε επίσης ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι μία και αδιαίρετη, πρέπει να υπάρξει μια κυπριακή ομοσπονδία, όχι συνομοσπονδία, το τονίζω, πρέπει αυτή η ομοσπονδία να έχει μια προσωπικότητα μια ιθαγένεια και το κυριότερο από όλα, πλήρη κυριαρχία που σημαίνει πως δεν νοούνται στο κυπριακό έδαφος ούτε στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις τρίτων».

Μάλιστα διαμήνυσε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο. «Όταν λέμε για τρίτους εννοούμε κάθε τρίτο».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει η κυριαρχία να αποκατασταθεί, τονίζοντας πως «όλος ο ελληνισμός με αρραγή ενότητα να καταθέσει τον οβολό του για τούτη την μαρτυρική Κύπρο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να θυμόμαστε το χρέος ότι ο αγώνας συνεχίζεται, για να θυμόμαστε ότι πρέπει να ξυπνήσουμε τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι ντροπή το γεγονός ότι διαρκεί ακόμα αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα που προσβάλλει βάναυσα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό τιμούμε σήμερα και στην μνήμη των προγόνων μας τους λέμε ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση».

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι – Στους 360 οι διασωληνωμένοι

Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας μετά την καταιγίδα -Παρασύρθηκε το όχημά του από τα ορμητικά νερά

Τουρκία: Επιτέθηκε στην έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου (Βίντεο)