Πολιτική

Γάλλος πρέσβης: Να μπει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα

σαντεπι

Προφανώς πρέπει να μπει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, σημειώνοντας τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας.

«Το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τη Γαλλία και για την Ευρώπη», είπε ο Κριστόφ Σαντεπί στην ΕΡΤ, θυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήρε σαφή θέση για το θέμα. «Εξάλλου ξέρετε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν και υπογράμμισε σε αυτή ότι ο διάλογος και η συνεργασία έχουν πολύ μεγάλη σημασία και για την Κύπρο και στο Αιγαίο», συμπλήρωσε.

Οταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανό ένα «θερμό» επεισόδιο, περιορίστηκε να πει: «Ο διάλογος και η συνεργασία είναι σημαντικά όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για την Ευρώπη και επίσης για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Σαντεπί εξέφρασε την πεποίθηση θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αποτελέσματα, όχι μόνο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Έχουμε ξανά ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται» είπε.

«Για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος η λέξη κλειδί είναι "εμπιστοσύνη"» είπε ο Γάλλος πρέσβης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «πρέπει βέβαια να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά τις μεταρρυθμίσεις που θα αποφασίσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε ότι η Γαλλία εργάζεται για αυτό.

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής - Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφικτός ο στόχος να μην ξανακάνουμε lockdown

μητσοτάκης σύνοδος κορυφής

«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων περιορισμών λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Μεγαλοποιήσαμε το ζήτημα»

Σε ερώτηση που ζητούσε διευκρινίσεις για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η εντύπωσή μου είναι πως θα έχουμε εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του Αυγούστου» ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις σημείωσε: «Δεν εκτιμώ ότι θα μπουν επιπλέον περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μετακινήσεις» συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγαλοποιήσει το ζήτημα».

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση Αρναουτάκη μέσω του Ράδιο Κρήτη να εμβολιαστούν οι Κρητικοί

Εξαδάκτυλος για ινδική μετάλλαξη: Το 12% των εμβολιασμένων δεν έχει ανοσία

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για μετάλλαξη "Δέλτα": Τοπικά λοκντάουν αν χρειαστεί