Πολιτική

Ερώτηση ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο

Τα γραφεία του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων της Σάμου που επλήγησαν από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος αναφέρονται, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τα εξής:

«Iσχυρότατος σεισμός έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου 2020 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς, όπως και μεγάλες υλικές ζημιές σε νοικοκυριά και μαγαζιά. Ο ίδιος σεισμός έπληξε επίσης με μεγάλη σφοδρότητα τα παράλια της Τουρκίας με δεκάδες νεκρούς  και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ οι ζημιές είναι εκτεταμένες. 

Οι σοβαρές ζημιές από το σεισμό  υπογραμμίζουν την απουσία σχεδιασμού αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης τόσο στη Σάμο και την νησιωτική Ελλάδα όσο και στο σύνολο της χώρας. Η ανάγκη άμεσης και πλήρους αποζημίωσης για όλους τους πληγέντες είναι κατεπείγουσα.

Φανερώνεται ακόμη πως για άλλη μία φορά  τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, δεν αποτελούν έργα επιλέξιμα και πρώτης προτεραιότητας για τις ελληνικές κυβερνήσεις όπως και για την ΕΕ του «κόστους-οφέλους» κι αυτά δεν αποφέρουν την προσδοκώμενη ανταποδοτική κερδοφορία για τους μονοπωλιακούς ομίλους, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες σχεδόν κάθε χρόνο στη χώρα μας».

Πολιτική

Στη Σαουδική Αραβία Δένδιας και Παναγιωτόπουλος

Δένδιας - Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, επισκέπτονται σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου τη Σαουδική Αραβία.

Οι δύο άνδρες θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο προώθησης και εμπέδωσης της αμυντικής διπλωματίας, καθώς και ενίσχυσης της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συναντήσεις Δένδια

Στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ , με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν και τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

Οι συναντήσεις Παναγιωτόπουλου

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό 'Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν και με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών πρίγκηπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Διαγραμμίσεις, κολονάκια και... αγανάκτιση στη Λεωφόρο Κνωσού (βίντεο-φωτο)

Rapid test στο Χουδέτσι - Δείτε που και πότε