Πολιτική

Ερώτηση από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα

Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος, Κώστα Παπαδάκη προς ττην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέδειξε το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η ερώτηση του Κ. Παπαδάκη έχει ως εξής:

«Όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά κινητοποιήσεων από τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους για τα μεγάλα προβλήματά τους που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αποτελεί υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΚΑΠ της ΕΕ, οι οποίες οδηγούν τους βιοπαλαιστές αγρότες ακόμα πιο γρήγορα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες. Ανάμεσα στα δίκαια αιτήματά τους είναι και αυτό για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, ώστε να μην τα παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές οι εμποροβιομήχανοι, που τους εκβιάζουν με το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών. Η κυβέρνηση επικαλούμενη «κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού» απορρίπτει το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα. Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στην απόρριψη του αιτήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα από την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους επιχειρηματικούς ομίλους όπως συμβαίνει με τους ομίλους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ ενέργεια των φωτοβολταϊκών που έχει εγγυημένη τιμή) ή με τους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς μέσω διοδίων κ.ά.;» καταλήγει η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Πολιτική

Αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

δένδιας τσαβούσογλου

Ένταση σημειώθηκε κατά την Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της χώρας μας.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας. Ολοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, προσέθεσε, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους. Τότε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σηκώθηκε από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg.

Ζήτησε μάλιστα να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Το ζήτημα του κορωνοϊού, το μεταναστευτικό και η Συρία εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνόδου, «εξετάσθηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας.

Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορωνοιού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων. Αναφέρθηκα, επίσης, στις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και στην εργαλειοποίηση ανθρώπων, η οποία υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας.

Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και οι εξελίξεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, για τις οποίες εκφράσαμε την στήριξή μας στην ευρωατλαντική τους προοπτική.

Τέλος, συζητήθηκε η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού, όπου προσβλέπουμε στην από κοινού με τους Συμμάχους μας εξέταση, υπό την καθοδήγηση του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου, του μέλλοντος της Συμμαχίας μας.»