Έτοιμη να ενεργοποιήσει νέα μέτρα στήριξης είναι η κυβέρνηση, καθώς οι αυριανές ανακοινώσεις για το πλεόνασμα ανοίγουν την πόρτα σε πρόσθετες παρεμβάσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για το πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης, άμεσα, ακόμα και αύριο. «Αύριο θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Υπάρχει μια συγκροτημένη αισιοδοξία ότι θα έχουμε καλά νέα και αν επιβεβαιωθούν, ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης, άμεσα. Κάνουμε όσα παραπάνω μας επιτρέπεται» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».
Υπενθυμίζεται ότι στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει, αναφερόμενος στις πολεμικές αναταράξεις πως «είμαστε σε επιφυλακή για τις περαιτέρω επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού», συμπληρώνοντας πως «αν χρειαστεί θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εξετάζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Η υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2025 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ή ακόμα και για νέα, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπέρβαση αυτή εκτιμάται σε τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα χωρίς να αποκλείεται το πρωτογενές πλεόνασμα να αγγίξει το 5% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για 3,7% στον προϋπολογισμό του 2026.
Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα από 9,2 δις. ευρώ που προβλέπονταν θα κυμανθεί μεταξύ 11,5 με 12 δις. ευρώ. Δηλαδή μεγαλύτερο κατά 2,3 με 2,8 δις. ευρώ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο του ποσού. Γι΄ αυτό μάλιστα εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για την οριστικοποίηση του ποσού που θα κριθεί ότι είναι «μόνιμου» χαρακτήρα (πιθανόν κάτω από 1 δις. ευρώ).
Η εξέλιξη αυτή είναι κρίσιμη, καθώς το υπερπλεόνασμα δημιουργεί τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης, με στόχο την απορρόφηση των πληθωριστικών πιέσεων σε σειρά αγαθών και στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση, ανάλογα και με τις ανάγκες που προκύπτουν, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα.
Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι
Χωρίς να παρεκκλίνει από την αρχή ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να μην οδηγούν σε δημοσιονομικό «εκτροχιασμό», το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εξετάζει σειρά μέτρων, ανάλογα με τις εξελίξεις:
- Παράταση της επιδότησης 20 λεπτών το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης και το μήνα Μάιο. Ένα μέτρο που λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή και των επαγγελματιών. Το κόστος επιδότησης για το μήνα Απρίλιο εκτιμάται σε περίπου 51 εκατ. ευρώ, ενώ αν το μέτρο επεκταθεί και τον Μάιο, το κόστος θα ανέλθει συνολικά σε 106 ευρώ.
- Παράταση της επιχορήγησης στο 15% του ύψους των παραστατικών αγοράς των αγροτών για λιπάσματα. Το 15% υπολογίζεται από το τελικό ύψος του τιμολογίου με ΦΠΑ, που εκδίδεται το χρονικό διάστημα από 15 Μαρτίου έως 31 Μαΐου για δύο μήνες. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.
- Νέος γύρος Fuel Pass. Οι αιτήσεις της ενίσχυσης για την αγορά καυσίμων ή για χρήση στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί μπορούν να υποβληθούν έως τις 30 Απριλίου. Ανάλογα με την πορεία των τιμών στα καύσιμα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ακόμα γύρος fuel pass.
- Tην τσέπη των καταναλωτών αναμένεται να ανακουφίσουν επίσης μία παράταση στο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα και καύσιμα, κάτι που έχει αφήσει ανοιχτό το υπουργείο Ανάπτυξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Σημαντική συζήτηση για την παραβατικότητα στην ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας
Το ΚΚΕ για την επέτειο της επιβολής της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967