Πολιτική

Eργασιακό νομοσχέδιο: Δύο ανατροπές για τις απεργίες και τις απολύσεις

απεργία

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής εισάγει στο εργασιακό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με πρώτη την αυστηρότερη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομη και καταχρηστική μια απεργία.

Σήμερα όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το πρωτοδικείο, μπορεί να την επαναπροκηρύξει ανώτερη βαθμίδα συνδικαλιστικής οργάνωσης όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Για παράδειγμα αν κρινόταν παράνομη η απεργία στις τράπεζες η στον ΟΑΣΑ ( λεωφορεία) αναλάμβανε η ΓΣΕΕ να επαναπροκηρύξει την απεργία κάτω από τη δική της αιγίδα. Αντίστοιχα αν κρινόταν παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών αναλάμβανε η τριτοβάθμια οργάνωση της ΑΔΕΔΥ να καλύψει τους απεργούς.

«Για να σταματήσει αυτό το γαιτανάκι» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του προτίθεται να αλλάξει τη σχετική διάταξη, προκειμένου η απεργία να μην μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο δευτεροβάθμια η τριτοβάθμια οργάνωση.

Στο τραπέζι για επαναδιατύπωση βρίσκεται και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να καταβάλει με καθυστέρηση 4 μηνών μετά την απόλυση την αποζημίωση στον εργαζόμενο, χωρίς αυτή να καθίσταται άκυρη.

Για την εν λόγω διάταξη καθώς και για άλλες που περιλαμβάνονται στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας ενστάσεις εκφράζει και ο ΣΕΒ σημειώνοντας ότι αυτές οι αλλαγές « θα δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Με 65.000 επισκέπτες έκλεισε ο Μάιος

Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα...

Πολιτική

Σαχινίδης: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες να είναι ευέλικτοι και αξιόπιστοι

Φίλιππος Σαχινίδης

Στην ανάγκη ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Στόχος να μην υπαγορεύει δεσμευτικές δημοσιονομικές προσαρμογές για κάθε χώρα αναφέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Όπως τονίζει, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να είναι ευέλικτοι και αξιόπιστοι, ενώ επισημαίνει  πως όσο διαρκεί αυτή η συζήτηση είναι πολύ πιθανό να δούμε μια αναβίωση της σύγκρουσης Βορρά-Νότου σε μια νέα μορφή.

Ο κ. Σαχινίδης σημειώνει πως «για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος απαιτείται υπευθυνότητα στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα μέσα από την χρηστή και υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση ώστε να μειωθεί το χρέος και να αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας στη δημοσιονομική πολιτική». Παράλληλα τονίζει πως «η ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2022 και μετά, αν είναι χωρίς κοινωνική διάσταση, δεν θα αφορά τους πολλούς αλλά τους λίγους και τους αρεστούς».

Στη συνέντευξή του υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο να ελαφρύνουμε τη φορολογία εισοδήματος από εργασία, να περάσουμε μέρος των βαρών στη φορολογία εισοδήματος από κεφάλαιο και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Προσθέτει δε πως «ήρθε  η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την εισαγωγή φορολογίας καθαρού πλούτου»

Στο πεδίο της πολιτικής ο κ. Σαχινίδης  σημειώνει πως «την  τελευταία διετία βιώνουμε τις παραλυτικές συνέπειες του «κολοβού» δικομματισμού. Η ΝΔ κυβερνά χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση και χωρίς το φόβο ότι στις επόμενες εκλογές απειλείται από το ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα αναφέρεται στην επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής αλλά και στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί προοδευτικής διακυβέρνησης. 

Διαβάστε επίσης: 

Γιώργος Παπανδρέου: Nα σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα

Η ΠτΔ απένειμε βραβεία σε μαθητές που ζωγράφισαν για τα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

ESPA BANNER