Πολιτική

Επιστολή του Κινήματος Αλλαγής στον πρόεδρο της Βουλής για το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ

κινημα αλλαγης

Τη σύγκληση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ζητούν, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Με την επιστολή τους υποστηρίζουν το αίτημα της ΓΣΕΕ να συγκληθούν οι δύο επιτροπές της Βουλής, προκειμένου να απαντηθούν τα ζητήματα που ανακύπτουν με το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση του Ν.4649/2019 και αφορά στην παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο προς τις τράπεζες για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και με τη δραστηριοποίηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

 

«Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία, που είναι υποχρεωμένες αυτές οι εταιρείες να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη της ονομαστικής αξίας των δανείων που έχει περιέλθει στη διαχείρισή τους είναι θεαματική την τελευταία διετία, αφού από τα 1,3 δισ. ευρώ που αποτυπώνονται στο πρώτο σχετικό στατιστικό δελτίο τον Σεπτέμβριο του 2017, το ποσό εκτοξεύεται στα 20,1 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2019.

Εγείρονται, ωστόσο, πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες αυτές δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας είσπραξης των απαιτήσεων», αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και τονίζουν ότι είναι σκόπιμο να προσκληθούν οι εταιρίες αυτές μέσω του θεσμικού και συλλογικού φορέα εκπροσώπησής τους (Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) στην κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να ενημερώσουν:

- Για τους στόχους τους και τη μεθοδολογία που ακολουθούν.

- Για τα αποτελέσματα της έως σήμερα λειτουργίας τους, είτε αυτά αφορούν ρυθμίσεις για τις οποίες έχουν έρθει σε συμφωνία με τους δανειολήπτες, είτε αφορούν ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

- Για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και την τήρηση των κανόνων προστασίας των καταναλωτών.

 

«Αφουγκραζόμενοι την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας, για τους οποίους η προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει την 30η Απριλίου 2020, αλλά και τους κινδύνους που θα προκληθούν από πιθανή μεταβίβαση και εξυπηρετούμενων δανείων ώστε οι τιτλοποιήσεις να καταστούν πλέον δελεαστικές, συνηγορούμε στο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για την όσο το δυνατόν πιο άμεση σύγκληση των επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις για το σχέδιο "Ηρακλής" και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Θεωρούμε, επίσης, επιβεβλημένη τη συμμετοχή στη συνεδρίαση εκπροσώπων των καταναλωτών αλλά και των υπολοίπων φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να συνεισφέρουν με τις παρεμβάσεις και τα ερωτήματά τους στην περαιτέρω ενημέρωση της Επιτροπής», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

 

Η επιστολή υπογράφεται από τους βουλευτές: Β. Κεγκέρογλου, Μ. Κατρίνη, Κ. Σκανδαλίδη, Γ. Αρβανιτίδη, Χρ. Γκόκα, Απ. Πάνα, Ανδρ. Λοβέρδο.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Μαξιμαλιστικές οι απόψεις των τεσσάρων - Είμαστε μακριά από συμφωνία

μητσοτακης.jpg

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε αμέσως μετά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

«Η ίδια η ΕΕ και η Κομισιόν έθεσε ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες αυτές οι πολιτικές θέλουν πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο βασικών πυλώνων, όπως η ΚΑΠ και οι πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», φωτογραφίζοντας τέσσερις χώρες της ΕΕ που ζητούσαν περικοπή του προϋπολογισμού ώστε να φτάσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προσήλθε με τις εξής θέσεις στη Σύνοδο: «Την ανάγκη να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές συνοχής, με απλά λόγια ένα νέο και μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, εμπροσθοβαρές που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε πόρους για να κάνουμε πράξη την απολιγνιτοποίηση σε περιοχές της χώρας που είναι εξαρτημένες από την εξόρυξη λιγνίτη και την ανάγκη να έχουμε πολιτικές στήριξης στις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων και τη Frontex. (…) Δεν μπήκαμε σε συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές, γιατί οι διαφορες είναι πολύ μεγάλες, αλλά οι προτεραιότητες αυτές, είναι κόκκινες γραμμές μας».

Οι τέσσερις χώρες προσήλθαν με εντελώς μαξιμαλιστικές αποψεις... Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές είναι οι ωφελημένες από την ενιαία αγορά.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στην Αθήνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο επί της ουσίας. η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της για τις εξελίξεις στην ΕΕ και η προανακριτική θα κάνει τη δική της σημείωσε.