Πολιτική

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη - Με ποιους θα συναντηθεί

Μητσοτάκης

Νέα σελίδα στις σχέσεις της Αθήνας με την Τρίπολη ανοίγει το σημερινό επίσημο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των «παγωμένων» για ένα διάστημα σχέσεων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα αλλά και την σαφή «διατύπωση» της ελληνικής θέσης για την «επόμενη μέρα» του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Η δε κίνηση του κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί στην παρούσα φάση την Λιβύη δείχνει ότι προτεραιότητα της Αθήνας είναι να πιάσει εκ νέου το νήμα των διπλωματικών επαφών με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα που έχει την «σφραγίδα» της νομιμοποίησης της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας.

Με την άφιξη του κ. Μητσοτάκη στην γειτονική χώρα- τον συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη- θα επαναλειτουργήσει η ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη και επιβεβαιώνει την αλλαγή «σελίδας» στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Αθήνα έχει άλλωστε διαμηνύσει ότι στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση. Έχει επίσης υπογραμμίσει ότι η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

«Προσβλέπουμε στο ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», εξηγεί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνική επίσημης αποστολής για την Τρίπολη.

Το πρώτο ραντεβού του κ. Μητσοτάκη θα είναι το μεσημέρι (16:25 ώρα Ελλάδος) με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh- την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 6 το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi- πρόκειται για τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα όταν ξέσπασε η κρίση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Απελάθηκε αλλά η οικογένειά του παρέμεινε στην Ελλάδα όπου και την επισκεπτόταν.

Στη συνέχεια -μετά τη συνάντηση των δύο- θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Πριν αναχωρήσει για να επιστρέψει στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα

Επίθεση με βιτριόλι: Δεν είμαι χημικός να ξέρω τι ζημιά θα έκανα με το βιτριόλι, είπε η 36χρονη

Αντί για τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Ερντογάν, κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Απόψεις

Η «Ελλάδα 2.0» και οι πολιτικές εξελίξεις… Του Πέτρου Μηλιαράκη

μηλιαρακης πετρος.jpg

 Η  Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε, σύμφωνα με τα συμφέροντα που υπηρετεί, να αυξήσει τον ήδη υπέρογκο δανεισμό της χωρας κατα 12,7 δις ευρώ! Εξ αιτίας δε  αυτού, προδήλως βέβαιον είναι ότι επέρχεται «ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»!

Παραλλήλως,  η κυβέρνηση της Ν.Δ. «επιτυγχάνει» να καθίσταται ο Έλληνας πολίτης ο κύριος και μόνιμος αχθοφόρος και αυτού του βάρους προς όφελος της  εγχώριας και αλλοδαπής «οικονομικής ολιγαρχίας». Έτσι σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό χρήμα της «Ελλάδας 2.0» είναι  μόνο για τους ισχυρούς και τους  bankables, όπως θα διαπιστωθεί παρακάτω.

Πρώτα όμως ,ας δούμε κάποιους «επικοινωνιακούς  όρους», γιατί το «σύστημα Μητσοτάκη» δεν παράγει πολιτική, αλλά «πολιτεύεται»  με βάση την επικοινωνία. Το πρώτο δε ερώτημα που τίθεται  για τον απλό πολίτη είναι : τι σημαίνει άραγε  ο όρος «Ελλάδα 2.0».

• Ο ΟΡΟΣ: «Ελλάδα 2.0»

Το πρόσημο ή ο όρος  «Ελλάδα 2.0»,  προέρχεται από τον όρο «Web 2.0» («Ιστός 2.0»), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη νέα γενιά του «Παγκόσμιου Ιστού». Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online.  Αφορά δε μια  νέα γενιά διαδικτυακής πλατφόρμας με εφαρμογές στα κοινωνικά μέσα (social media) και τα blogs. Είναι δε ήδη κατακτήσεις της κοινής πείρας το facebook και το youtube. 

Έτσι,το «σύστημα Μητσοτάκη» εισάγοντας τον όρο «Ελλάδα 2.0» επιχειρεί να εμφανιστεί δημοσίως  ως μια σύγχρονη και «πρωτοποριακή διακυβέρνηση». Αυτή όμως-για τις επικοινωνιακές και μόνο επιδιώξεις- ψευδεπίγραφη «πρωτοπορία» , επουδενί συνδέεται  με το κοινωνικό κράτος δικαίου ,με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών  δικαιωμάτων γενικότερα, αλλά αντιθέτως συνδέεται και εξ αυτού του λόγου συμπολιτεύεται με την εξυπηρέτηση  συγκεκριμένων οικονομικών  συμφερόντων . Και τούτο διότι για τα  17,8 δις ευρώ που αφορούν  άμεσες επιδοτήσεις, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήδη μας εχει προϊδεάσει για τις προθέσεις της, μέσω της δημοσιοποίησης του προαναφερόμενου σχεδίου  της, που αφορά στην «Ελλαδα 2.0». 

• ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…

Ήδη τα πρώτα τέσσερα  (4) δις ευρώ καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες, λίαν συντόμως  μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, ίσως μέχρι την προσεχή Παρασκευή. Τα χρήματα αυτά προέρχονται απο το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»  και χρηματοδοτούν  την  ελληνική οικονομία. Όμως , η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατανέμει αυτούς τους πόρους, αποκλείει  κατ´ουσίαν τους μικρομεσαίους που είναι και η ραχοκοκαλιά της εγχώριας οικονομίας και προσφοράς εργασίας. Στο «σύστημα Μητσοτάκη» όσοι προτιμούνται είναι οικονομικά ισχυροί! 

Toύτου  δοθέντος, είναι πολύ ευχερής η πρόβλεψη, πως αυτή ακριβώς η «οικονομική ολιγαρχία», που θα έχει το προνόμιο των προαναφερόμενων χορηγήσεων, της προτίμησης στη χρηματοδότηση,πως αυτή ακριβώς εν συνόλω θα είναι και  οι «κύριοι κράχτες», οι influencers ,που  για ίδιον όφελος θα παρακινούν τον κόσμο  με τα μέσα που (θα) διαθέτουν ,προκειμένου «να πείθουν» για το καλό όλων μας, πως ό,τι πράττει το «σύστημα Μητσοτάκη», αυτό είναι το μόνο σωστό!..Θα είναι οι κήρυκες του να θεωρηθεί ως ο μόνος ορθός  πολιτικός λόγος, εκείνος της Ν.Δ.

• ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ…ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥ

 Η Κυβέρνηση της ΝΔ με βάση το σχέδιο που υπέβαλε, κατευθύνει το σύνολο της δανειακής στήριξης στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων των μεγάλων μόνο επιχειρήσεων της χώρας με τρόπο που αποκλείει τελείως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ:  απαράβατος όρος είναι η χορήγηση αυτών των δανείων να λαμβάνει χώρα αμιγώς με όρους αγοράς. 

ΔΗΛΑΔΗ: όποιος λαμβάνει δάνειο για να προβεί σε μια παραγωγική επένδυση, πρέπει απαραιτήτως  να μπορεί να δανειοδοτηθεί και (!) από μια εμπορική τραπεζα, να είναι δηλαδή  bankable. Ως γνωστόν  όμως, με βάση τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χωρας, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 800.000) δεν συγκεντρώνουν τα στοιχεία αυτά που συνθέτουν το λεγόμενο «τραπεζικό προφίλ»». Παραλλήλως  θα δοκιμάζεται ως ενεστώσα κατάσταση η εκ νέου μονιμοποιημένη λιτότητα και μάλιστα με εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,7%!.. 

Ιδού,συνεπώς, πόσο επικύνδυνο είναι το δόγμα πως  :  αν θέλεις να διαλύσεις μία κοινωνία,  τότε καθιστάς τους πλούσιους πλουσιότερους. 

•ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…

Πρόδηλο είναι ότι λίαν συντόμως, τα ζητήματα που θα απασχολήσουν πρωτίστως την ελληνική κοινωνία και οικονομία θα είναι: α) η αύξηση των πτωχεύσεων των επιχειρήσεων , β) η «νέα» ανεργία γ)η διαδικασία αναγκαστικών εκτελέσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια,δ) η διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων με άμεση επίδραση στην κοινωνική συνοχή , ενώ ε) η  όλη πολιτική κατάσταση θα σχετίζεται  αιτιωδώς και με τα  κρίσιμα εθνικά μας θέματα!

Τούτων δοθέντων  τίποτα δεν αποκλείει και την αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες, με μία επικοινωνιακή «διαχείριση» που θα δικαιολογεί ότι οι-στον επίμαχο χρόνο- «συγκεκριμένες υγειονομικές συνθήκες» είναι «κατάλληλες»  για την διεξαγωγή  εκλογών…ή μήπως θα είναι διαφορετικές οι υγειονομικές συνθήκες στη Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο, για τη διεξαγωγή των εκεί γενικών-ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών…

Τούτων όλων δοθέντων και με βάση την κοινή πολιτική λογική, βέβαιον είναι ότι  σε χρόνο που δεν θα βραδύνει οι πολιτικές εξελίξεις (θα) είναι αναπόφευκτες!..

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το «τείχος ανοσίας» …ως πρόσχημα εκλογών; του Πέτρου Μηλιαράκη

Η «τουρκική πονηριά», ο «τούρκικος τσαμπουκάς» και η αλήθεια. Του Πέτρου Μηλιαράκη*