Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δηλητήριο» μετά την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό

Image
550_334_490434.jpg
 clock 20:47 | 04/03/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Με δηλητηριώδεις διαρροές, στενότατοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διοχέτευαν την έντονη ενόχλησή τους για την στάση τριών πολιτικών αρχηγών.

Με sms προς τους δημοσιογράφους οι πηγές από το μέγαρο Μαξίμου σχολίασαν – και ενώ η σύσκεψη στο Προεδρικό έκλεινε τις 8 ώρες – με αιχμηρό τρόπο τα όσα είπαν οι Φώφη Γεννηματά, Βασίλης Λεβέντης και Σταύρος Θεοδωράκης.

«Τραγέλαφος η τρόικα εσωτερικού» τόνιζαν και πρόσθεταν πως «ενώ έχουμε συμφωνήσει σε όλα, καθυστερούμε γιατί η Φώφη Γεννηματά επιμένει να καταγραφεί η επιφύλαξή της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με οικουμενική κυβέρνηση. Οι άλλοι [σ.σ. προφανώς εννοούν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο] της λένε ότι αν επιμείνει να μπει αυτό, δεν υπογράφουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξερχόμενος της σύσκεψης χαρακτήρισε ως «μικροπολιτική» την στάση της Φ. Γεννηματά.

Ουσιαστικά, οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εγκαλούν ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ότι θέλησαν στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ρίξουν τον Πρωθυπουργό, επιμένοντας σε σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Οι αιχμές στρέφονταν ευθέως κατά:

Της προέδρου του ΠΑΣΟΚ η οποία αρχικώς εξέφρασε την αντίθεσή της με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές. Αντιθέτως, επέμεινε στην ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης και μάλιστα επί πολλές ώρες έβαζε βέτο ζητώντας να παραδεχθεί η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το προσφυγικό. Στη συνέχεια έθεσε ευθέως θέμα οικουμενικής κυβέρνησης, αξιώνοντας να μπει στο τελικό ανακοινωθέν.

Του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης έκανε εξ αρχής ξεκάθαρο ότι δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του σε κοινό ανακοινωθέν εφόσον δεν συζητηθούν και άλλα θέματα πλήν του προσφυγικού και απαίτησε με το «καλημέρα» να συζητηθεί απόψε το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης.

Σε ηπιότερους τόνους, ο Στ. Θεοδωράκης από το Ποτάμι ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την σημερινή κατάσταση αν και δεν το έθεσε ως προαπαιτούμενο για το κοινό ανακοινωθέν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος διαφώνησε σε όλα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το προσφυγικό, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι άσκησε έντονη κριτική και «για τους χειρισμούς που έφεραν την χώρα εδώ που είναι σήμερα». «Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστα κοινό αποδεκτό πλαίσιο κοινής εθνικής στρατηγικής αλλά διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου κατά πόσον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις περιστάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Φώφη Γεννηματά
«Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», ανέφερε κατά την έξοδό της από το προεδρικό μέγαρο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. 

«Δεν ανεχόμαστε λάθη και αδράνεια» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι προτεραιότητα για το κόμμα της είναι άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων, η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της χώρας. 

«Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση», δήλώσε η κ. Γεννηματά και τόνισε την ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση. 

Στ. Θεοδωράκης
Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή, είπε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι επέμεινε στην σύσκεψη για τον διορισμό ενός υπερυπουργού για το προσφυγικό και την δημιουργία ειδικής δομής για τα παιδιά των προσφύγων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η κυβέρνηση στράφηκε σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. «Αισθανόμαστε νικητές ως προς την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος. ‘Οτι πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις η χώρα δίνει το χέρι στους πρόσφυγες αλλά και σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλους πρόσφυγες», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Επιπλέον σημείωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν θα αναφέρεται σε κυρώσεις ή αντίποινα αλλά «σε συνέπειες που θα έχουν οι χώρες που διαφοροποιούνται από την ευρωπαϊκή πολιτική». Εξήγησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης η χώρα να απομονωθεί με ένα βέτο. 

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν συνδέει το προσφυγικό με την αξιολόγηση και τα δημοσιονομικά της χώρας. «Θα ήταν προκλητικό για τους Έλληνες πολίτες να συνδέσουμε και να κάνουμε παζάρια για την φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων με την οικονομία», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Βασίλης Λεβέντης
«Φιάσκο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, καθώς όπως δήλώσε, δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να γίνει μία ευρύτερη συζήτηση, πέραν του προσφυγικού. 

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι έθεσε το θέμα του σχηματισμού μίας ευρύτερα αποδεκτής κυβέρνησης, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. 

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ένωση Κεντρώων δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό χρόνο μέσω προσφυγικού. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis