Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίκη για υποκλοπές: Δικαίωση Νίκου Ανδρουλάκη - Καταδικάστηκαν κατηγορούμενοι
νίκος ανδρουλάκης
 clock 12:08 | 26/02/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι στη δίκη για τις υποκλοπές – Ποινες εως 8 χρόνια εκτιτέα με αναστολή. 

Το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κήρυξε ένοχους και τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, υιοθετώντας στο ακέραιο την πρόταση του εισαγγελέα Δημήτρη Παυλίδη.

Κατηγορούμενοι και ποινές

Οι επιχειρηματίες Ταλ Ντίλιαν, Φέλιξ Μπίτζιο, Γιάννης Λαβράνος και Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου κρίθηκαν ένοχοι για σειρά πλημμελημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται:

  • Παράνομη πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών και δεδομένα.
  • Παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικών συνομιλιών.
  • Επέμβαση σε συστήματα αρχειοθέτησης προσωπικών δεδομένων.

Το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 126 ετών και 8 μηνών, με εκτιτέα τα 8 έτη. Παρά το μέγεθος της ποινής, στους καταδικασθέντες χορηγήθηκε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ενώ απορρίφθηκαν όλα τα αιτήματα για ελαφρυντικά.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Νίκο Ασκιανάκη, αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο και συναπόφαση, οργανώνοντας ένα δίκτυο παράνομης πρόσβασης σε ιδιωτικές επικοινωνίες.

Από τις 116 πράξεις που εξετάστηκαν, το δικαστήριο εντόπισε πραγματική συρροή εγκλημάτων για 87 παθόντες. Μάλιστα, τρεις περιπτώσεις που αρχικά διώκονταν ως απόπειρες αναβαθμίστηκαν σε τετελεσμένες πράξεις, καθώς προέκυψε ότι τα θύματα ενεργοποίησαν τους "μολυσμένους" συνδέσμους.

Αντίθετα, για 108 παθόντες που δεν υπέβαλαν τη σχετική έγκληση, η ποινική δίωξη παύθηκε οριστικά.

Νέος κύκλος ερευνών στο "κάδρο"

Η απόφαση αυτή δεν κλείνει τον φάκελο, αλλά φαίνεται να ανοίγει νέους. Ο εισαγγελέας πρότεινε να διαβιβαστούν αντίγραφα της δικογραφίας για περαιτέρω διερεύνηση. Ειδικότερα:

Να διερευνηθούν οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για ενδεχόμενη ψευδή κατάθεση και ηθική αυτουργία.

Να αναζητηθούν ευθύνες προσώπων που ίσως γνώριζαν τις παρακολουθήσεις, ακόμη και υπό το πρίσμα του αδικήματος της κατασκοπείας (σε βαθμό πλημμελήματος).

Να ελεγχθούν για ενδεχόμενη συνέργεια και ψευδή κατάθεση οι Αιμίλιος Κοσμίδης και Σωτήρης Ντάλας.

Να ερευνηθεί η συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας Intellexa στην Ελλάδα κατά τα έτη 2023-2024, κατά παράβαση της απαγόρευσης διακίνησης λογισμικών παρακολούθησης.

Τέλος, στην κύρια έρευνα αναμένεται να συσχετιστούν και οι μηνύσεις που έχουν υποβάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θανάσης Κουκάκης, διασφαλίζοντας ότι όλες οι πτυχές της υπόθεσης θα αξιολογηθούν συνολικά από τη δικαιοσύνη.

Ανδρουλάκης: «Μεγάλη ήττα του παρακράτους η απόφαση για το Predator»

Τη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση του Predator σχολίασε με δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «ακόμη μία δικαίωση» στον αγώνα που, όπως επισημαίνει, δίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι η απόφαση αποτελεί αποτέλεσμα της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2022 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και χαρακτηρίζει την εξέλιξη «μεγάλη ήττα του παρακράτους», το οποίο, όπως αναφέρει, οργανώθηκε από «το σύστημα Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Παράλληλα, ασκεί κριτική στους χειρισμούς της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι αρχειοθετήθηκαν σοβαρές πτυχές της υπόθεσης, η οποία – κατά τον ίδιο – συνιστά κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ενώ θέτει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας, λόγω της παρακολούθησης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τη δήλωση, με τη σημερινή απόφαση ο φάκελος διαβιβάζεται εκ νέου στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα, η οποία θα αφορά, μεταξύ άλλων, και το αδίκημα της κατασκοπείας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνει ακόμη ότι δεκάδες θύματα παράνομων παρακολουθήσεων – μεταξύ των οποίων υπουργοί και αξιωματούχοι – δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, παρά το θεσμικό τους καθήκον, κάνοντας λόγο για «σιωπή» που συνέβαλε στη συγκάλυψη.

Κλείνοντας, διαμηνύει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί «μέχρι να λογοδοτήσουν όλοι οι πρωταγωνιστές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης», προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Παράλληλα, καλεί τον Πρωθυπουργό να δώσει εντολή στην ΕΥΠ να εκτελέσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατηγορώντας τον ότι έχει εκθέσει τη χώρα και τραυματίσει τους θεσμούς και το κράτος δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέμπη: Συγκεντρώσεις σε 95 πόλεις της Ελλάδας και 25 του εξωτερικού το Σάββατο 28/2

Βιολάντα: Αλλάζει υπερασπιστική γραμμή ο ιδιοκτήτης – Τι υποστηρίζει

Μπορείς να αρνηθείς το σήμα τροχονόμου σε μπλόκο; - Τι λέει ο ΚΟΚ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis