Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Τουρκία: Ναι στον διάλογο, όχι στους εκβιασμούς

Image
Νίκος Δένδιας
 clock 20:21 | 16/09/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει, όμως δεν πρόκειται να συζητήσει υπό απειλές, υπό πίεση και υπό εκβιασμό, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σήμερα στην «24η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο «Economist», προσθέτοντας ότι "είχαμε ένα θετικό σήμα από την Τουρκία. Το Όρουτς Ρέις δε βρίσκεται πλέον πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι στο λιμάνι του στην Αττάλεια".

"Αν αυτό το αρχικό σήμα είναι δείγμα του μοτίβου συμπεριφοράς που θα ακολουθήσει η Τουρκία, τότε αυτό είναι ευπρόσδεκτο", ανέφερε. "Το περιβάλλον σήμερα είναι καλύτερο από ότι ήταν πριν από μερικές ημέρες, ας ελπίσουμε ότι αυτό το μοτίβο, αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί και θα δώσει το χώρο για το διάλογο, για τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις".

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις πολλές και διαφορετικές κρίσεις και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, καθώς "βρίσκεται διαχρονικά στο σταυροδρόμι ηπείρων, θαλασσών, αλλά και κρίσεων".

"Η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται πάντα προ γόρδιων δεσμών. Πολλαπλές κρίσεις: Κυπριακό, Μέση Ανατολή, Συρία, Λιβύη. Η Ελλάδα επίσης καλείται να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές που είναι αποτέλεσμα κρίσεων και πολύ πέρα από την περιοχή της και για λογαριασμό της, αλλά και για λογαριασμό της ΕΕ, της οποίας αποτελεί ασπίδα προστασίας προς την Ανατολή", είπε, ενώ υπενθύμισε ότι τη στιγμή που η Ελλάδα "επιχειρεί να βγει από τη δεκάχρονη οικονομική κρίση και να αρχίσει να αναπτύσσεται, καλείται να αντιμετωπίσει και την κρίση της πανδημίας".

Αναφορικά με το μεταναστευτικό σημείωσε ότι οι ροές έχουν ως τελική κατεύθυνση όχι στενά την Ελλάδα αλλά την ΕΕ στο σύνολό της, με την Ένωση να εργάζεται να υιοθετηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη λογική της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

"Όλοι μέσα στην ΕΕ και έξω από αυτήν κατανοούν ότι είναι άδικο τα κράτη της ΕΕ και της πρώτης εισόδου να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής μεταναστών", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι όπως φάνηκε και από τη πλήρη στήριξη της Ελλάδος το Φεβρουάριο και Μάρτιο, υπάρχει ταύτιση απόψεων, ότι "το μεταναστευτικό δε μπορεί να γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων από χώρες γειτονικές της ΕΕ".

"Δυστυχώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τουρκική πολιτική νομιζόμενης ισχύος που δεν περιορίζεται στο μεταναστευτικό. Είναι μια πολιτική νεοθωμανική, αναθεωρητική του νομικού καθεστώτος της περιοχής", επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis