Πολιτική

Δένδιας: Δεν θα γίνουν ανεκτές εγκληματικές συμμορίες με νεοναζιστικές ιδέες

Νίκος Δένδιας

Εγκληματικές συμμορίες που συνεχίζουν να προπαγανδίζουν νεοναζιστικές ιδέες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του στο πάνελ «Καταπολεμώντας τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους», που διοργάνωσε το Athens Democracy Forum στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Εξίσου, τόνισε πως όσοι, ακόμη και σήμερα, προσπαθούν να δηλητηριάσουν με απεχθείς ιδέες και πράξεις τις νεότερες γενιές, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειές τους θα αποτύχουν. Επιπροσθέτως, διαβεβαίωσε ότι οι θεσμοί και οι κοινωνίες μας είναι ανθεκτικοί και θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση, εάν τέτοιες ιδέες επιχειρήσουν να επανεμφανιστούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού ανέφερε πως νεοναζιστικές εγκληματικές ομάδες που αποτελούσαν κατάλοιπο μιας περιθωριακής ομάδας για πολλά χρόνια, αύξησαν τη δημοτικότητά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει στο κοινοβούλιο στις 24 Αυγούστου 2012, απευθυνόμενος στη Χρυσή Αυγή: τα τάγματα εφόδου δεν θα γίνουν ανεκτά, ούτε τότε, ούτε τώρα, ούτε ποτέ.

Με σαφήνεια, έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε τις άθλιες ενέργειές τους με λόγο, με σταθερότητα και πίστη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε την προτροπή να είναι η Αθήνα, η Δημοκρατία, το Ολοκαύτωμα και η Μνήμη, οι τέσσερις λέξεις που πλαισιώνουν την εκδήλωση, το φως που θα οδηγεί τις ευγενείς προσπάθειές τους, για τη μνήμη των θυμάτων, για το μέλλον των παιδιών, για τις επόμενες γενιές.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε την πολλαπλή σημασία του συμποσίου «Καταπολεμώντας τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους». Ειδικότερα, ανέφερε πως το συμπόσιο τιμά την ογδοηκοστή επέτειο της σφαγής στο Babyn Yar, στην Ουκρανία και ότι αποτελεί μια συμβολή στην ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ένα σημαντικό ορόσημο.

Σημείωσε πως οι εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας θα κορυφωθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022, εκφράζοντας την ελπίδα να πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πανδημία, είπε πως ο κορονοϊός είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», όχι μόνο επειδή έχει δημιουργήσει προβλήματα σε σχεδόν κάθε διεθνή διοργάνωση κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, αλλά και επειδή υπενθύμισε πως, ακόμη και οι πιο προηγμένες και εξελιγμένες κοινωνίες, μπορούν να γίνουν θύματα παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και θεωριών συνομωσίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, o Νίκος Δένδιας κατέστησε ξεκάθαρο πως «είμαστε σε εγρήγορση» και εξήγησε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η IHRA, μια εις βάθος έρευνα του τι συνέβη στα σκοτεινά χρόνια του ναζισμού και έχει ένα ευρύ σύνολο τεκμηριωμένων μελετών για το Ολοκαύτωμα, όχι μόνο για τα θύματα και τους δράστες, αλλά και για το σύνολο των κοινωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρέθηκε η 96χρονη πρώην μέλος των ναζί που επιχείρησε να διαφύγει πριν από τη δίκη

Η Σφαγή του Διστόμου μέσα από την συντήρηση των οστών των σφαγιασθέντων

Πολιτική

Κίνημα Αλλαγής: Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου

ΚΙΝΑΛ

Στις 7 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής στην χώρα μας. Σε όλη την Ελλάδα, θα στηθούν σε όλες τις πόλεις και οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 7 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται, ότι δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος

Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι ήδη μέλος ή φίλος, θα πρέπει να συμπληρώσει την σχετική αίτηση και να την παραδώσει την μέρα που θα ψηφίσει.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν:

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο.

Και οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε ΗΠΑ, Ε.Ε, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.Επισημαίνεται ότι στα εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν με τον εξής τρόπο:

Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00
Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: Οδηγίες για όσους ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές

Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα, ενωμένοι, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά πρωταγωνιστή

Κεγκέρογλου: Αυτοί είναι οι λόγοι που στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου

ESPA BANNER