Πολιτική

Δανέλλης: «Καύση νεκρών: Αρκετά με την υποκρισία Κράτους και Εκκλησίας»

Δανελλης

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρου Δανέλλη, σχετικά με την δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κουρουμπλής, παραδέχθηκε την ύπαρξη και ένταση του προβλήματος.

Δήλωσε δε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διευθετήσει το ζήτημα και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις. Ο βουλευτής Ηρακλείου υπενθύμισε ότι συμμετείχε στην πρώτη πρωτοβουλία ρύθμισης του θέματος που έγινε με διακομματική κατάθεση τροπολογίας, από δώδεκα βουλευτές στις 10/11/1998, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων. 

Σήμερα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα δημιουργίας ΚΑΝ, όμως η Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε ανίκανη ως ευεπίφορη στην άσκηση πιέσεων από τις τοπικές Μητροπόλεις.    

Η επιλογή της κυβέρνησης να δώσει την δυνατότητα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α. – τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων) να λειτουργεί ΚΑΝ σε εκτάσεις ιδιοκτησίας του, αποτελεί διαιώνιση της υποκριτικής στάσης του Κράτους και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να επιλύσει το πρόβλημα, αφού έτσι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

«Η μεταθανάτια αυτοδιάθεση του σώματός μας βρίσκεται στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η  υποκρισία της Εκκλησίας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Υπάρχουν φωτισμένοι ιεράρχες και αυτοί θα πρέπει να ανοίξουν την σχετική συζήτηση, χωρίς δογματισμούς. Εξάλλου σε γειτονικές ορθόδοξες χώρες, το πρόβλημα της καύσης των νεκρών έχει διευθετηθεί εδώ και χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού η μακάβρια διαδικασία εκταφής των οστών αποτελεί αφενός μια επώδυνη διαδικασία για τους συγγενείς και αφετέρου καταδεικνύει την υποκρισία της Εκκλησίας, αφού πρόκειται για νόμιμη μεν, σύληση δε και βαθειά απρέπεια για το νεκρό.

Από την εμπειρία του ως Δημάρχου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα επέκτασης και χωροθέτησης των νεκροταφείων, ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και συνεχώς επιδεινώνεται.  

Κλείνοντας ο Σπύρος Δανέλλης κάλεσε τόσο τον Υπουργό, όσο και την Κυβέρνηση να επισπεύσουν την συνάντηση της Ελλάδας με τα προτάγματα του Διαφωτισμού και να προβούν στην επίλυση τέτοιων αξιακών ζητημάτων, που εξάλλου δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος. 
 
Ακολουθεί το βίντεο της συζήτησης, καθώς και το κείμενο της κατατεθείσας επίκαιρης ερώτησης: 

Πολιτική

Πελώνη: Ο κ. Τσίπρας τρέφεται από την πανδημία

αριστοτελία πελώνη

«Το ύφος της δήλωσης του κ. Τσίπρα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη προστασίας του επιστημονικού προσωπικού που από την πρώτη στιγμή το κόμμα του έβαλε στο στόχαστρο, επιχειρώντας την αποδόμηση και την στοχοποίηση προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους», επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σχολιάζοντας την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 «Αν, έστω μια φορά, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε στους πολίτες έκκληση να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας αντί να επιλέγει την κορωνοκαπηλεία και το πριόνισμα της Επιστήμης και της επιστημονικής άποψης, ίσως να έπειθε ότι στόχος του είναι η συμβολή στην εθνική προσπάθεια», προσθέτει.

Αλλά ο κ. Τσίπρας τρέφεται από την πανδημία. Και όσο αντιλαμβάνεται ότι κάθε μέρα που περνά, φτάνουμε πιο κοντά στο τέλος της πρωτοφανούς κρίσης, τόσο πατάει γκάζι αντί για φρένο στον πολιτικό του κατήφορο» καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Πελώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 97 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Κορωνοϊός: 2.754 νέα κρούσματα - 76 θάνατοι - 819 οι διασωληνωμένοι

Ο πρύτανης του Π.Κ στο Ράδιο Κρήτη για το κορωνοπάρτι