Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Η χώρα ανακτά πλέον την οικονομική της κυριαρχία

τζανακόπουλος

«Με το τέλος της μνημονιακής επιτροπείας η χώρα ανακτά πλέον την οικονομική της κυριαρχία και το δικαίωμα της να ορίζει την τύχη της», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real news».
Σημειώνει ότι η κυβέρνηση πλέον έχει ένα διευρυμένο πεδίο ελευθερίας για να εφαρμόσει πολιτικές ρύθμισης της αγοράς εργασίας, στήριξης του κοινωνικού κράτους, ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και να προχωρήσει σε θεσμικές τομές. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι «αυτή η μεγάλη αλλαγή στην πρακτική διακυβέρνησης θα έχει άμεσα αποτελέσματα και στην καθημερινότητα των πολιτών».
Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό να μην εφαρμοστεί το μέτρο μείωσης των συντάξεων, τονίζει πως «με δεδομένες τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια, προκύπτει ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουμε συμφωνήσει στο Eurogroup με τους δανειστές μας». «Και αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που δεν αμφισβητείται σήμερα από κανέναν θεσμό», προσθέτει.
Προαναγγέλλει ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα περιγράψει ένα «συνολικό πολιτικό και οικονομικό σχέδιο για την πρώτη περίοδο της εξόδου από τα μνημόνια» που περιλαμβάνει μέτρα κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών κατηγοριών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, μέτρα στήριξης και προστασίας της μισθωτής εργασίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, πρωτοβουλίες για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και θεσμικές τομές. Κορυφαία από αυτές, αναφέρει, είναι και η συνταγματική αναθεώρηση.
Ο κ. Τζανακόπουλος ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι αμφισβητεί πως η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και ότι μιλά για 4ο μνημόνιο: «Η ΝΔ είτε δεν έχει κατανοήσει τι συμβαίνει καθώς έχει πιστέψει και η ίδια το καταστροφολογικό της αφήγημα, είτε έχει κατανοήσει τι συμβαίνει και επιλέγει αυτή την γραμμή της αμφισβήτησης για λόγους που είναι ακατανόητοι πολιτικά». Χαρακτηρίζει το επιχείρημα της «ολοκληρωτικά λάθος» και σημειώνει ότι η ΝΔ «θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα» και να ασκήσει αντιπολίτευση επί του πραγματικού διλήμματος της νέας εποχής: «Ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία ή ανάπτυξη με συντριβή της εργασίας;».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει πως το γεγονός ότι σήμερα τα πράγματα φαίνεται να κανονικοποιούνται κατά κάποιο τρόπο, «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει καταναλώσει όλα του τα πολιτικά καύσιμα». «Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς», τονίζει. Σχολιάζει ότι κι άλλες συμμαχίες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη περίοδο συνεχίζουν να υφίστανται, σημειώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή που διαμόρφωσε ο κ. Βενιζέλος «με την ταύτιση με τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά».
Επισημαίνει ότι όλα αυτά όμως δεν περιορίζουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες που οφείλει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων και ότι «σε κάθε περίπτωση πάντως η αναγκαία προοδευτική συστράτευση θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο της το μεγάλο θέμα της εποχής που είναι η στήριξη και η προστασία της μισθωτής εργασίας». Πολύ περισσότερο, σχολιάζει, τη στιγμή που «η ΝΔ ρέπει διαρκώς προς την ακροδεξιά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει έρμαιο της ομάδας Σαμαρά-Γεωργιάδη, οι οποίοι καθοδηγούν πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δίνουν κυρίαρχα τον αντιπολιτευτικό τόνο, είτε από το προσκήνιο, είτε από το παρασκήνιο».
Ερωτηθείς εάν ανησυχούν την κυβέρνηση η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να επιδιώκει και να εργάζεται για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Τονίζει ότι παρόλα αυτά όμως, ειδικά μετά τη συμφωνία για το χρέος, «είναι ασφαλής και δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας καθώς έχουν προβλεφθεί δικλείδες ασφαλείας για την περίπτωση που θα υπάρξουν εξωγενείς αναταράξεις».
Για το εάν βρισκόμαστε σε φάση εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι «η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως σαφής και καθαρή όταν τίθενται ζητήματα σεβασμού της εθνικής της κυριαρχίας» και πως «στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους και αυτό συμπεριλαμβάνει προφανώς και τη Ρωσία».

Πολιτική

Στην Αθήνα σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ – Το πρόγραμμα της επίσκεψης

μητσοτάκης μέρκελ

Ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου η Ανγκελα Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα. Μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, η γερμανίδα καγκελάριος, έρχεται το απόγευμα στη χώρα μας για συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

«Η επίσκεψη έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα για την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ.

Τι θα συζητηθεί

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν «μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία.»

Το πρόγραμμα 

Η κ. Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ.

Η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Εντός του 2022 καθιερώνουμε ειδικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου

Φώφη Γεννηματά: Η Ελλάδα την αποχαιρετά -Πομπή ως το Α' Νεκροταφείο

ESPA BANNER