Πολιτική

Αυγενάκης: «Οσμή σκανδάλου» από το πόρισμα για τα οικονομικά της ΑΕΠΙ

λευτέρης αυγενάκης

Για «οσμή σκανδάλου» κάνει λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφορικά με την υπόθεση της ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Ο βουλευτής της ΝΔ σε ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επικαλείται το σχετικό πόρισμα ελέγχου που έγινε στην εταιρεία υπογραμμίζοντας ότι «τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας είναι υψηλότερα σε σχέση με τα έσοδα της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές λειτουργικές ζημίες συνολικού ύψους 11,3 εκ. ευρώ. Aναλυτικά:

Το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα, ιδιαίτερα δε από την πλευρά των χρηστών που διαμαρτύρονται για καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος τους από τους Ο.Σ.Δ. και ζητούν εναγωνίως να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. 

Μετά από δεκάδες συντονισμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις Βουλευτών της ΝΔ και συνεχείς πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να μπει τάξη στο πεδίο διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, με βασικότερη περίπτωση αδιαφάνειας και καταχρηστικής συμπεριφοράς –όπως προκύπτει και από συνεχείς καταγγελίες χρηστών και δημιουργών- της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικών Δικαιωμάτων Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε.. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις υπ’ αριθ. πρωτ. Ερωτήσεις και ΑΚΕ: 8259/15-09-2016, 6860/07-07-2016, 3963/23-10-2014, 682/5474/16-01-2014, 628/5098/23-12-2013, 2901/06-03-2014, 6615/27-02-2014, 1645/29-11-2013, 513/4285/27-11-2013, 4287/27-11-2013, 514/4286/27-11-2013, 406/3359/01-11-2013, 3317/31-10-2013, 2935/21-10-2013, 2872/18-10-2013, 2869/18-10-2013, 312/2530/10-10-2013, 2471/08-10-2013 και 2331/03-10-2013.

Ταυτόχρονα, τα πισωγυρίσματα με τη μεταφορά της έδρας της ΑΕΠΙ Α.Ε. στην Κύπρο, τους προηγούμενες μήνες, προφανώς συνδέεται άμεσα με την επικείμενη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 26/2014 στο εθνικό μας δίκαιο, αφού πλέον δεν θα δύναται αυτή να υφίσταται υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να αποτελέσει Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, ο οποίος είτε θα ελέγχεται από τα μέλη του είτε θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω Ευρωπαϊκής Οδηγίας, την οποία οφείλει το κάθε κράτος-μέλος να ενσωματώσει στο εθνικό του δίκαιο.

Απίστευτα είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με την έρευνα του διαχειριστικού ελέγχου που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την ΑΕΠΙ, η οποία διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς,  μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η ΑΕΠΙ αρνιόταν να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη διενέργεια του ελέγχου και συμμορφώθηκε μόνο αφού της επιβλήθηκε πρόστιμο από το Υπουργείο Πολιτισμού για την άρνηση της αυτή.

Σκανδαλώδεις είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με το πόρισμα του ελέγχου, όπου αναφέρονται ενδεικτικά ότι τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας είναι υψηλότερα σε σχέση με τα έσοδα της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές λειτουργικές ζημίες συνολικού ύψους 11,3 εκ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνολικές αμοιβές των μετόχων της Εταιρείας και συγγενών τους, στις ετήσιες αμοιβές παραστάσεων στο Δ.Σ., στην παροχή δωρεάν ιδιωτική ασφάλιση, αυτοκίνητα, κλπ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, προμήθειες είσπραξης και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα.

Σκάνδαλο αποτελούν επίσης τα δάνεια που σύμφωνα με πληροφορίες, λάμβαναν τα μέλη του ΔΣ από την Εταιρία, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται. Εκτός αυτού, η ΑΕΠΙ φέρεται να χορηγεί επίσης δάνεια στο προσωπικό και σε συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας όπως και προκαταβολές σε δικαιούχους (δημιουργούς) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους που θα συμψηφίζονταν με τις μελλοντικές αποδοχές τους, ενώ αυτή η παρακράτηση δεν έγινε ποτέ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εταιρία παρακρατούσε 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς, ενώ τα ποσά αυτά ουδέποτε διατέθηκαν για το σκοπό αυτό αφού τελικά αφορούσαν εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της ΑΕΠΙ. Τέλος, αναφέρουν ότι τα αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς την 31η/12/2014 ανέρχονταν στο ποσό των 42 εκ. ευρώ τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη. 

Πρόκειται για αποκαλύψεις που, αν επιβεβαιωθούν, δείχνουν ένα καλοστημένο πάρτυ εκατομμυρίων που καρπώνονταν οι λίγοι, εκλεκτοί της ΑΕΠΙ εις βάρος τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών. Μένει να διαψευσθούν ή να επιβεβαιωθούν με το σχετικό πόρισμα. 

Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Παρακαλούμε να μας παρέχετε αντίγραφο του πορίσματος.
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε σχετικά με τα ευρήματα του πορίσματος;                  
 

Πολιτική

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης προς ΕΕ: Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

μητσοτακης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.

Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό».

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Ειδήσεις σήμερα

Χρυσοχοϊδης: Ισχυρή παρουσία της ΕΛΑΣ στην αγορά

Σύψας - κορωνοϊός: Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος

Γεωργιάδης - λιανεμπόριο: Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά