Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: Χωρίς στρατηγική για το ενεργειακό η κυβέρνηση

Image
ενεργειακο μελλον
 clock 21:47 | 04/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, την στρατηγική ανάπτυξης των ΑΠΕ και την έρευνα υδρογονανθράκων, απαντά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «όσον αφορά στην έρευνα υδρογονανθράκων η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα με την δέουσα επιμέλεια, προσοχή και σοβαρότητα. Ως προς το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ο κοινωνικά προσανατολισμένος σχεδιασμός της αύξησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθώς και η αξιοποίηση δυνατοτήτων στις οποίες δεν έχει δοθεί το απαραίτητο βάρος μέχρι σήμερα όπως η γεωθερμία, αποτελούν στρατηγικό στόχο που η σημερινή Κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει προκειμένου να επιτευχθεί o στόχος της παραγωγής ενέργειας με περιορισμένη δραστικά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου».

«Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΓΙΕ) στη χώρα αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την προστασία του κλίματος, σύμφωνα με τη παρ.2 του άρθρου 1 του v-3468/2006 (ΦΕΚ 129 Α') για την "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", όπως έχει τροποποιηθεί με το v-3851/2010 (ΦΕΚ 85 Α'). Με βάση το ίδιο άρθρο προβλέπεται συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020, και καθορίζεται επιμέρους στόχος συμμετοχής της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.»

Όπως υπογραμμίζει ο αρμόδιος Υπουργός στην απάντησή του «Λόγω της παρέλευσης ικανού χρονικού διαστήματος, μέσα στο οποίο έχουν διαμορφωθεί νέες συνθήκες στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και αποκλίσεις στον ρυθμό ανάπτυξης έργων διαφόρων τεχνολογιών σε σχέση με τις προβλέψεις του αρχικού σχεδιασμού, κρίνεται αναγκαία η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης».

«Ωστόσο απαιτούνται ευρύτερες παρεμβάσεις και επαναξιολόγηση των παραμέτρων και των στόχων για την ανασύνταξη του ενεργειακού πεδίου. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η χάραξη αλλά και η υλοποίηση Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής εναρμονισμένης και με τις γενικές πολιτικές της E.E. αλλά κυρίως προσαρμοσμένης στις οικονομικές, κοινωνικές, παραγωγικές, γεωφυσικές και γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών».

Επιπρόσθετα αναφέρει: «απαιτείται και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ευρύτερη και αποδοτικότερη εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει η χώρα και δεν έχουν τύχει αξιοποίησης, όπως η γεωθερμία. Όπως επίσης αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, το θεσμικό πλαίσιο της χώρας είναι ικανοποιητικό και σύγχρονο για να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμικές πηγές, αλλά και για την αξιοποίηση πεδίων χαμηλότερων θερμοκρασιών για επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως είναι η τηλεθέρμανση, ο γεωργικός και ο τουριστικός τομέας. Επομένως, απαιτείται η ενεργοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκχώρηση των πεδίων αυτών για έρευνα και αξιοποίηση».

Όπως δήλωσε ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Τα πεπραγμένα αυτής της Κυβέρνησης δείχνουν περισσότερο λόγια, παρά έργα και εννοείται μηδενικό αποτέλεσμα. Αυτό διαπνέει και την απάντηση του Υπουργού για τα κρίσιμα ζητήματα της ενέργειας. Καμία απάντηση για τα φλέγοντα ζητήματα, καμία απάντηση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, καμία πολιτική και στρατηγική στόχευση για την εκμετάλλευση αυτού του πλουτοπαραγωγικού κεφαλαίου.»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis