Πολιτική

Αυγενάκης: «Χωρίς διάλογο και μελέτη βιωσιμότητας η ένταξη του ΟΓΑ στο ενιαίο ταμείο»

λευτερης αυγενακης

Στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την σχεδιαζόμενη ένταξη του ΟΓΑ στο κοινό ασφαλιστικό ταμείο, την απουσία διαλόγου και μελέτης βιωσιμότητας, καθώς και στην υπονόμευση του μέλλοντος του πιο παραγωγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας και στην απουσία αναγνώρισης της τεράστιας συνεισφοράς του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά που κατέθεσε ο κ. Λ. Αυγενάκης «Αμέσως με την αρχή του νέου χρόνου διακρίνουμε κ. Υπουργέ μια επιτακτική από την πλευρά του Υπουργείου διάθεση να κλείνει όπως-όπως το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνησή σας, «το ασφαλιστικό». Ένα «ασφαλιστικό που εκτός των άλλων εντάσσει και τον ΟΓΑ στο κοινό ταμείο. Φοβόμαστε ότι μια τέτοια κίνηση να κλείσει δηλαδή κατεπειγόντως μια διαδικασία η οποία θα έπρεπε προηγουμένως αν μη τι άλλο να συζητηθεί με τους ενδιαφερόμενους και ειδικότερα στην περίπτωσή μας να συζητηθεί με τους αγρότες, υποκρύπτει επώδυνες ρυθμίσεις που στην τελική υπονομεύουν το μέλλον του πιο παραγωγικού τομέα της Ελληνικής Οικονομίας. Στην ουσία πρόκειται περί της εξαφάνισης της έννοιας του «αγρότη» όπως την ξέρουμε.  Για τον λόγο αυτό και επειδή από την πλευρά μας υπάρχει η βούληση για την βιωσιμότητα και την αυτόνομη υπόσταση του ΟΓΑ ως κύριου Ασφαλιστικού Φορέα των Αγροτών, την οποία όπως φαίνεται ηθελημένα αγνοείτε, είμαστε αναγκασμένοι δημόσια πλέον να σας εγκαλέσουμε. Ο ΟΓΑ λοιπόν δεν είναι μόνον το Ταμείο κύριας ασφάλισης των Αγροτών αλλά είναι και η ταυτότητά μας».

Στην αναφορά, επίσης, τονίζεται ότι «... Θεωρούμε ότι ο ΟΓΑ στην μακρόχρονη του πορεία, έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της ασφάλισης του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας διαχρονικά, αρχίζοντας από πολύ χαμηλές καλύψεις και πραγματικά πολύ χαμηλές συνταξιοδοτικές απολαβές για τους απόμαχους της υπαίθρου. Αν αναλογιστεί κανείς την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων (αγροτών) στην αναγέννηση της χώρας από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο τελευταίος πόλεμος, την ουσιαστική συμβολή του κλάδου στην εξ υπαρχής αναδόμηση μιας κατεστραμμένης οικονομίας, αλλά και την στήριξη ενός  Ελληνικού λαού που πραγματικά λιμοκτονούσε λαβωμένος από τα σημάδια του πολέμου, έως την ανάπτυξη που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, θα έπρεπε να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό, και να καταβάλει την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε αφ ενός να στηριχθεί ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, και αφ ετέρου (κοινωνικά ανταποδοτικά) να αναγνωριστεί η τεράστια συνεισφορά του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο. (Και ας μην ξεχνάμε την κατάσταση που βρίσκεται πάλι η χώρα και μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία, η διαλυμένη μας οικονομία, πάλι στους αγρότες προσβλέπουν για ανάκαμψη και την όποια περαιτέρω ανάπτυξη.... Και αντί επομένως από ηθικής αλλά και ουσιαστικής άποψης ο ΟΓΑ να στηριχθεί και να υποστηριχθεί η πενιχρή συνταξιοδότηση των αγροτών, οδηγήθηκε στο να γίνει ένα οικονομικά ανταποδοτικό ταμείο  από το 1998. Ένα ταμείο που συνέχισε με πολύ χαμηλές συνταξιοδοτικές απολαβές όλα αυτά τα χρόνια (ωσάν να απευθυνόταν σε πολίτες  δεύτερης κατηγορίας), χωρίς ευνοϊκά καθεστώτα (ειδικά καθεστώτα), και χωρίς ειδικές παροχές... . Με μία μέση σύνταξη στις μέρες μας στα 400€. Ένα ταμείο που πρώτο εδώ και κάποια χρόνια ανέβασε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Ένα ταμείο που -παρά τα ζητήματα που προαναφέραμε- με τεράστια προσπάθεια οι αγρότες παλεύουν να κρατήσουν ζωντανό μέσα  στην οικονομική τους ανέχεια. Και επειδή πολλά ακούγονται πως οι αγρότες δεν πληρώνουν τις εισφορές τους, θέλουμε να τονίσουμε ότι με μια ευνοϊκή ρύθμιση και με μία λογική ασφαλιστική εισφορά,  αλλά και με την στήριξη της Πολιτείας (όπως κάνει με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία)  με την διεύρυνση της βάσης (κυρίως στους ανασφάλιστους αγρεργάτες) ο Οργανισμός θα μπορεί να έχει τέτοιες εισπράξεις που να του διασφαλίζουν την περαιτέρω αυτοτέλεια και ύπαρξη του. Έστω και έτσι όμως και χωρίς  να έχει ολοκληρώσει τον οικονομικό του κύκλο σαν ταμείο (17 έτη ανταποδοτικής λειτουργίας), χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν όλα τα παραπάνω που αποτελούν δίκαιη και αυτονόητη θέση των αγροτών, ώστε να κρίνουμε την πλήρη βιωσιμότητά του, αλλά και την ουσία της ύπαρξης του, βιαζόμαστε τώρα να τον οδηγήσουμε με συνοπτικές διαδικασίες στα τάρταρα του ενιαίου ταμείου. Μη υπολογίζοντας τις συνέπειες και παραβλέποντας την. Όχι κ. Υπουργέ. Δεν θα δεχτούμε άλλον εξευτελισμό. Όχι κ. Υπουργέ. Δεν θα υπάρξει άλλη υποχώρηση από τους αγρότες. Όχι κ. Υπουργέ στις αποφάσεις για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες». 

Τέλος, στην αναφορά ζητείται από «...το Υπουργείο Εργασίας και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων: 
- Να αναγνωριστεί η Υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στον ΟΓΑ και τους Αγρότες ασφαλισμένους του.
- Να προχωρήσει στην εκπόνηση μια μελέτης βιωσιμότητας του ΟΓΑ. 
- Να διαχωριστούν οι παροχές και οι συντάξεις  των κ. κ. επάγγελμα αγροτών από τις παροχές και συντάξεις τύπου «κοινωνικών πολιτικών» που έχει επωμισθεί ο ΟΓΑ απ’ όλες τις  πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. 
- Να αποτιμηθεί το προνοιακό έργο του Οργανισμού και να του αποδοθούν όλες οι επιχορηγήσεις που του αναλογούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει. 
- Να προχωρήσουμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό και στην πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας ώστε να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού (Ανασυγκρότηση του Οργανισμού). 
- Να αξιοποιηθούν και να υποστηριχθούν τεχνολογικά οι Υπηρεσίες των τοπικών ανταποκριτών οι οποίοι για μας τους αγρότες αποτελούν τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με τον Οργανισμό. 
- Να ενταχθούν με αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος όλοι οι αλλοδαποί αγρεργάτες στο καθεστώς του εργόσημου με τεράστια οφέλη για τον Οργανισμό και ανάλογη αύξηση της πενιχρής αγροτικής σύνταξης.
Εν κατακλείδι δηλώνουμε ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό των Αγροτών είναι για μας αλληλένδετα και χαρακτηρίζουν την τάξη των Αγροτών. Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαλείψει την έννοια «Αγρότης» αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και μοναδικό φαινόμενο. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι κάθε τέτοια προσπάθεια θα μας βρει δυναμικά απέναντι σας μέχρις εσχάτων !!!».

Πολιτική

Μητσοτάκης - Νέα Υόρκη: Το οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα των επαφών του

μητσοτάκης ΟΗΕ

Οι ενθαρρυντικές προοπτικές, που διανοίγονται για την Ελληνική Οικονομία, αλλά και η καθιέρωση της Ελλάδος ως σημείου αναφοράς και πόλου σταθερότητας στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Ανατολικής Μεσογείου επαναβεβαιώθηκαν κατά τις επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο, αλλά και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στην κυβέρνηση φιλοδοξούν να κεφαλαιοποιήσουν τα θετικά μηνύματα, που εκπέμπει εδώ και αρκετούς μήνες η Ελληνική Οικονομία, κάτι, που κατέστη ευκρινές στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, μέλη της Ελληνικής αποστολής στην Αμερικανική Μητρόπολη διαβλέπουν πίσω από το αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνών θεσμικών επενδυτών, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, που παρουσιάζει εσχάτως η χώρα μας, ως ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας και κατ΄ επέκταση στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, αλλά και επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών στη Νέα Υόρκη, όπως ο πρόεδρος της Microsoft - που δραστηριοποιείται έντονα πλέον στην χώρα μας - Brad Smith και τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, ΄Αλμπερτ Μπουρλά, επαναβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία της Οικονομίας και τα μεγάλα περιθώρια τοποθέτησης κεφαλαίων σε επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα. Τα προαναφερθέντα περιέγραψε ως success story κατά την ομιλία του στους Ομογενείς και εν προκειμένω σε εκδήλωση του The Hellenic Initiative, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεραίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» τον καθρέφτη της ανάπτυξης, αλλά και την ασφαλέστερη και ταχύτερη οδό προς την ανάκαμψη. Όπως, εξάλλου, σημείωσε το όραμα του είναι η οικοδόμηση μίας κοινωνίας με μεγαλύτερη ισότητα και λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες, καθώς και η διασφάλιση πως οι ακολουθούμενες πολιτικές θα έχουν στον πυρήνα τους εκείνους, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να ιδωθεί η επανάληψη και από τη Νέα Υόρκη της δέσμευσης, που ανέλαβε κατά την παρουσία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι δεν θα καταγραφούν σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, λόγω του κύματος ανατιμήσεων, που προκαλεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις οικονομικού χαρακτήρα σχετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και την παρότρυνση προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν μέρος της αναμενόμενης αύξησης στην τιμή του. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιμένοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα, που χρήζει άμεσης ευρωπαϊκής λύσης.

Αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση της εκτίμησης για τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, που διαμορφώνεται στο 5,9%, απόρροια εν μέρει και της σημαντικής αύξησης, που κατεγράφη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία πως οι παραπάνω προβλέψεις πιθανώς να αποδειχθούν στο εγγύς μέλλον συντηρητικές. Κατά τον πρωθυπουργό, το «μυστικό» της επιτυχίας στο οικονομικό πεδίο, όπως το έθεσε στην ομιλία του σε παράγοντες της Ομογένειας, κρύβεται κυρίως στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, «τους εξαιρετικούς ανθρώπους και μία πολύ μορφωμένη νέα γενιά», χωρίς να παραγνωρίζει σημαντικές παραμέτρους, όπως το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι χαμηλοί φόροι, η φυσική ομορφιά και οι μεγάλες προοπτικές του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει πρόσκληση και στους Ομογενείς μας να επενδύσουν στην Ελλάδα και διά αυτού του τρόπου να «διαφημίσουν» τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Διαπίστωσε, μάλιστα, αντιστροφή εσχάτως της τάσης του brain drain, που κυριάρχησε καθ όλη την προηγούμενη 10ετία, καλώντας τους Ομογενείς μας να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο brain gain.

Εν τω μεταξύ, ψηλά στην ιεραρχία των στρατηγικών προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γεγονός, που φρόντισε να επισημάνει με την δέουσα έμφαση τόσο στις επαφές, όσο και στις τοποθετήσεις του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι γνωστό πως είναι θιασώτης της προσέγγισης πως η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και με τον απαραίτητο συντονισμό από όλες τις χώρες εν όψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα το Νοέμβριο στην Γλασκόβη. Στο φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να απαριθμήσει τις πολιτικού, αλλά και επιχειρησιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, που έχει ήδη αναλάβει είτε η Ελληνική κυβέρνηση μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αφύπνισης, όπως αυτή εκφράστηκε στις αποφάσεις της EUMED9 και την Διακήρυξη των Αθηνών.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τους κινδύνους, που εγκυμονεί για τις εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύοντας κατ αυτόν τον τρόπο τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γείτονος. Τόσο κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις του προεξαρχούσης αυτής με τον ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας. Όπως, εξάλλου, διεμήνυσε κατά την χθεσινή του ομιλία «ο μόνος δρόμος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS )» κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων συμφωνιών τους προηγούμενους μήνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Όπως κατέστησε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας ανέκαθεν επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Ωστόσο φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξερευνά δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία, εξ ου και επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μεταναστευτικού. Σε συνέντευξη του, εξάλλου, στο πρακτορείο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να συνεργαστούν στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, ιδίως μετά την κρίση στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας, πάντως, τόσο την βούληση των Ευρωπαίων να μην επαναληφθούν οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές του 2015, αλλά και την δέσμευση της κυβέρνησης να πατάξει τα κυκλώματα των διακινητών. Επ αυτού, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να υπενθυμίσει προς την διεθνή κοινότητα πως η χώρα μας έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος, ενώ αναφέρθηκε και στην φιλοξενία, που παρέχει σε όλους όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έκανε ειδική μνεία στην τουρκική παραβατικότητα στη Μεγαλόνησο, απέστειλε σαφές μήνυμα προς την πλευρά της 'Αγκυρας και του ψευδοκράτους ότι προτάσεις, που κινούνται σε διαφορετική των σχετικών δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατεύθυνση, όπως αυτή των δύο κρατών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται. Επανέλαβε, δε πως μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο παραμένει η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Στο πλαίσιο, δε, της ενεργοποίησης ενός ισχυρού δικτύου συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή εντάσσονται και οι επαφές του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Αμερικανο - εβραϊκών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του American Jewish Committee, David Harris.

Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στο επίκαιρο ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ - Μ.Βρετανίας - Αυστραλίας ( AUKUS ) ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαιότητα την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, εφ όσον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη θέλει εκτός από οικονομική να είναι και γεωπολιτική δύναμη. Η Αθήνα πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι, ασφαλώς, σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Στην ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως υπάρχουν αποστολές, που ενώ το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης υπαγορεύουν ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να έχουν παρουσία.

Ζωηρό αν μη τι άλλο είναι το ενδιαφέρον της Αθήνας για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ζήτημα, που ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε τόσο με τον ΓΓ του Ηνωμένων Εθνών, όσο και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al Menfi. Όπως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στην χώρα της Βορείου Αφρικής, στον προκαθορισμένο χρόνο, που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν και υπό τον απαράβατο όρο της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος. Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν μάλιστα την ικανοποίηση τους, καθώς κατά την Διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ και συμμετείχε ως παρατηρητής η Ελλάδα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη Λιβύη.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Αθήνα και στην Βαλκανική χερσόνησο. Όπως τόνισε μέσω της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Ευρώπη να επιταχύνει τον βηματισμό της προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε λίγα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ζητώντας να μην χαθεί η ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις αρχές Οκτωβρίου στη Σλοβενία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στο φόντο των αντιδράσεων, που είχαν προκληθεί για την προ ημερών παρουσία του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Σε δημοσιογραφική ερώτηση, μάλιστα, ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε μετά το πέρας της συνάντησης ότι «το θέμα είναι λήξαν. Αυτό, που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδος με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή Αναστασιάδη για την Τουρκία και αιχμές στον ΟΗΕ: Απέτυχε να εφαρμόσει τα ψηφίσματα

Οικονόμου για Ελπιδοφόρο: Κυβέρνηση και Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά

 

ESPA BANNER