Πολιτική

Αβραμόπουλος: Προσβλέπω σε εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Σκόπια - Αλβανία

αβραμοπουλος

Το μήνυμα προς τους συναδέλφους του στην ΕΕ ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια περιοχή που ανήκει στην Ευρώπη ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά και το μόνο ρεαλιστικό και λογικό μέλλον για ολόκληρη την περιοχή είναι ευρωπαϊκό, επειδή αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης, έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Σκόπια.

«Είναι προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης αυτή η ιστορικά ευαίσθητη περιοχή να αποτελέσει στο εγγύς μέλλον ένα υπόδειγμα συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε πως πρέπει να παραμείνει μία στρατηγική, πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ. «Προσβλέπω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επανεξετάσουν την απόφασή τους για την εκκίνηση ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αλλά πάνω από όλα, ελπίζω σύντομα ολόκληρη αυτή η περιοχή να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου .

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια. Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο ήταν η συνεργασία ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων, καθώς και τα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πρόληψης και της αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, εστιάζοντας κυρίως στην καταπολέμηση της εγκληματικής διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ναρκωτικών και όπλων.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπέγραψε τρεις συμφωνίες για την εφαρμογή του κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζόραν Ζάεφ , τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Υπουργό Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι . Κύριο θέμα των συναντήσεων του Επιτρόπου αποτέλεσαν τα ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της διαχείρισης των συνόρων.

Ο κ. Αβραμόπουλος μαζί με την Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου, κα Maria Ohisalo και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπασόφσκι παρέθεσαν συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν έρθει πιο κοντά, εμβαθύνοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στα ζητήματα της μετανάστευσης, της καταπολέμησης των εγκληματικών δικτύων διακινητών, της διαχείρισης των συνόρων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος είναι κοινές και κοινή πρέπει να είναι και η απάντησή μας. Όσον αφορά στη μετανάστευση, συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη και τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των ενεργειών. Οι εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε σήμερα αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της κοινής μας δέσμευσής για μια συντονισμένη προσέγγιση. Έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εταίρους μας, με τη συνολική οικονομική στήριξη προς τα Δυτικά Βαλκάνια για τη μετανάστευση να υπερβαίνει πλέον τα 390 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την παροχή επαρκούς προστασίας, σίτισης, πρόσβασης σε πόσιμο νερό, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες θα φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές. Αυτό αποτελεί μία βασική προτεραιότητα και για αυτό το λόγο εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις υποδομές για την υποδοχή των μεταναστών αλλά και των συστημάτων ασύλου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το συζήτησα αυτό με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθώς η κατάσταση στη χώρα είναι ανησυχητική. Χαιρετίζω τη δέσμευσή του για τη διαχείριση της κατάστασης αυτής, με τη στήριξη της ΕΕ.

Επίσης, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών και για την προστασία των θυμάτων των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι ουσιαστικής σημασίας για αυτό το σκοπό. Από το Μάιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει αναπτύξει ομάδες στην Αλβανία για τη στήριξη των Συνοριοφυλάκων της Αλβανίας. Επίσης, πρόσφατα υπέγραψα τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και του Μαυροβουνίου και προσβλέπω πως θα μπορέσουμε να υπογράψουμε και τις υπόλοιπες συμφωνίες σύντομα. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ασφάλεια, μέσω της στενής συνεργασίας.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια ενισχύοντας την ικανότητά των χωρών να καταπολεμούν την τρομοκρατία και να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό. Για την εγγύηση της ασφάλειας είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχιστεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας, με την υποστήριξη των Οργανισμών της ΕΕ.

Το κοινό έργο μας αποφέρει καρπούς, σήμερα υπογράφουμε τρεις ακόμη συμφωνίες για την εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Όπως έχουμε κάνει και με τους έξι εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την κοινή μας ασφάλεια και για την προστασία των πολιτών μας.

Η συνεργασία μας είναι επίσης σημαντική όσον αφορά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης εμπορίας πυροβόλων όπλων. Σε όλα αυτές τα ζητήματα, θα συνεχίσουμε να παραμένουμε σε επαγρύπνηση, με σκοπό την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας. Είμαι βέβαιος ότι η κοινή δουλειά μας θα συνεχίσει να προσφέρει αποτελέσματα που θα μας ωφελήσουν όλους.

Καθώς πρόκειται για την τελευταία Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχω, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να περάσω ένα πολιτικό μήνυμα. Βρίσκομαι εδώ σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε μια περιοχή που ανήκει στην Ευρώπη ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά. Το μόνο ρεαλιστικό και λογικό μέλλον για ολόκληρη την περιοχή είναι ευρωπαϊκό, επειδή αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης. Για τους συναδέλφους στην ΕΕ που διστάζουν ή φοβούνται αυτή τη διαδικασία, θέλω να τους προειδοποιήσω ότι θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο την αντίθετη κατεύθυνση και την απομάκρυνση των πιο κοντινών εταίρων μας. Είναι προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης αυτή η ιστορικά ευαίσθητη περιοχή να αποτελέσει στο εγγύς μέλλον ένα υπόδειγμα συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης. Κι αυτό πρέπει να παραμείνει μία στρατηγική, πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ. Προσβλέπω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επανεξετάσουν την απόφασή τους για την εκκίνηση ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αλλά πάνω από όλα, ελπίζω σύντομα ολόκληρη αυτή η περιοχή να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πολιτική

Οι πρώτες δηλώσεις της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Τη δέσμευσή της ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της όπως τα περιγράφει το Σύνταγμα «επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» έδωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στον πρόεδρο της Βουλής που της ανακοίνωσε την εκλογή της από 261 βουλευτές.

«Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες στο διεθνές επίπεδο και τις προκλήσεις όπως «η οικονοιμκή κρίση, η κλιμματική αλλαγή, η μετακίνηση πληθυσμών».

«Ιδιαίτερα για τη χώρα μας η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ασφάλειας, ηρεμίας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό αποτελούν προτεραιότητες» είπε στη συνέχεια η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων όπως αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα και την χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον» πρόσθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Για το μέλλον αυτό διαβεβαιώνω το κοινοβούλιο και τους Έλληνες ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματκού μου ρόλου» κατέληξε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Τασούλας ανακοίνωσε την «πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή»

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επισκέφθηκε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για να της ανακοινώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου.
«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, έχω την τιμή και τη χαρά να σας ανακοινώσω την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», ξεκίνησε ο κ. Τασούλας.

Όπως σημείωσε, «η πρόταση της ΚΟ της ΝΔ, που υπέβαλε ο πρόεδρος και πρωθυπουργός για το πρόσωπό σας, έτυχε θερμής υποδοχής αποδοχής 261 ψήφων», υπερκαλύπτοντας τις απαιτούμενες ψήφους των 2/3, που ορίζει το σύνταγμα, «επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας», ενώ εκπλήρωσε την επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανώτατου Άρχοντος, που έτυχε και με το παραπάνω εφαρμογής.

«Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην ιδιότητά της ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το οποίο προήλθε και ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλος, που είχε δημιούργησε «μια νέα εποχή εις τον δημόσιον βίον».

«Προερχόμενη συνεπώς από αυτήν την πολιτειακή κοιτίδα της δικαιοσύνης, έχετε αποδείξει ότι διαθέτετε το θεσμικό παράστημα», ενώ καλείται ως ρυθμιστής του πολιτεύματος να εκπέμψει γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπου απαιτείται σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας, λόγω των απειλών που δέχεται η χώρα από Ανατολάς.