Πολιτική

Αβραμόπουλος: Το μεταναστευτικό είναι ευρωτουρκικό ζήτημα, όχι ελληνοτουρκικό

αβραμοπουλος

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μεγάλη δοκιμασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε σε ομιλία του στο Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αντιμετώπισαν το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών χωρίς και η ίδια όπως και τα άλλα κράτη μέλη να έχουν εμπειρία σε αυτό.

«Όλοι εμείς, έχουμε εμπειρία στο να στέλνουμε μετανάστες, όχι όμως και να υποδεχόμαστε μετανάστες. Τότε, ήρθε να βοηθήσει η Ευρώπη και η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν αμέριστη. Δόθηκαν 2,2 δισεκ. ευρώ, δόθηκε επιχειρησιακή υποστήριξη και εάν η Ευρώπη δεν ήταν εκεί τότε, με αυτή τη βοήθεια και τη στήριξη, αντιλαμβάνεστε πώς θα ήταν τα πράγματα», είπε αρχικά.

«Την περίοδο αυτή κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές. Εάν στα θέματα που προβάλλονται στην οθόνη είναι και το μέλλον της Ευρώπης, είναι γιατί από αυτά τα ζητήματα θα κριθεί. Σημαντικότερα από την οικονομική κρίση είναι η προσφυγική κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα και τα θέματα ασφαλείας. Και εκεί είναι που δοκιμάζονται οι κυβερνήσεις και τα κράτη. Δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη οι δυο βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρώπη και χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει. Της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», συμπλήρωσε.

Αβραμόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα
Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως είναι λάθος να θεωρείται πρόβλημα της Ελλάδας και της Τουρκίας το μεταναστευτικό.
«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών». Είναι λάθος να θεωρείται ελληνοτουρκικό ζήτημα. Είναι ευρωτουρκικό θέμα και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να παραμείνει» επέμεινε και πρόσθεσε ότι πρόσφατα ζήτησε από τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας να γίνει συνάντηση με τις τουρκικές αρχές.

Για τα κέντρα υποδοχής, είπε πως «είναι υπηρεσίες της Ευρώπης και εθνικές οι οποίες εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, τις αξιολογούν και όσοι είναι πρόσφυγες, δικαιούνται διεθνή προστασία και πρέπει να την έχουν, όμως εκείνοι που δεν τη δικαιούνται πρέπει να φύγουν». Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνοτουρκικής συνεργασίας έπρεπε να έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 35.000 άνθρωποι και έχουν επιστραφεί μόνο 2.500.

Αβραμόπουλος: Βάζει τάξη η κυβέρνηση με τον νόμο για το άσυλο
Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη για το άσυλο, «βάζει σε μια τάξη» την κατάσταση. «Η κρίση του 2015 ήταν πρωτόγνωρη και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε. Θα πρέπει να κρατήσουμε το μεταναστευτικό έξω από την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση. Η Ελλάδα με βάση τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Ελλάδα και στον κόσμο και τις διεθνείς συμβάσεις, και με την αμέριστη βοήθεια που της έχει δώσει η ΕΕ, θα έπρεπε να είναι το παράδειγμα για την διαχείριση του μεταναστευτικού», είπε χαρακτηριστικά.
 

Πολιτική

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, που θα ξεκινήσει στις 11.00, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει:

- Επίσκεψη στο σταθμό λεωφορείων Μακεδονία,

- Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα,

- Σσυνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα,

- Επίσκεψη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Το πρόγραμμα του κ Μητσοτάκη περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με:

- το ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)

- Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης

- το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δεμουρτζίδη Δημήτρη για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά».

Επίσης, επίσκεψη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Παντελεήμονας») και επίσκεψη στην εταιρεία BETA CAE.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ