Πολιτική

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα είναι ένα ανάχωμα στην κλιμάκωση του εθνικισμού προς την Ευρώπη

αβραμόπουλος.jpg

«Η Ελλάδα είναι ένα ανάχωμα στην κλιμάκωση του εθνικισμού προς την Ευρώπη» δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε Δημήτρης Αβραμόπουλος από το Βόλο που βρέθηκε ως ομιλητής σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Βόλου, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκφραση του φαινομένου στην Ευρώπη.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις δυνάμεις που - όπως είπε - έχουν διολισθήσει στον λαϊκισμό και στην ανάγκη δημιουργίας μίας κοινωνικής Ευρώπης. «Περισσότερο από την οικονομική κρίση αυτό που δοκιμάζει τα θεμέλια της Ε.Ε είναι το προσφυγικό ζήτημα, γιατί πάνω εκεί επένδυσαν οι λαϊκιστικές δυνάμεις και σήμερα αμφισβητούν ευθέως τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στήθηκε η Ευρώπη, δηλαδή της αλληλεγγύης και της ευθύνης» τόνισε.
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την πορεία του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ε.Ε είπε ότι η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις πριν κάποια χρόνια, ενώ τόνισε ότι παρότι η Ε.Ε δίδει βοήθεια προς τις χώρες, «η ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος είναι καθαρά εθνική».
 
Μεταξύ άλλων μιλώντας για την εμφάνιση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τα πρώτα χρόνια των μεταναστευτικών ροών η χώρα και ο ελληνικός λαός έστειλαν μηνύματα ανθρωπισμού προς όλο τον κόσμο. Επίσης αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης του προβλήματος ο Έλληνας επίτροπος της Ε.Ε είπε ότι η χώρα διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρόβλημα, τονίζοντας βέβαια ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη κυρίως στα νησιά. «Ελπίζω πως ο χειμώνας που έρχεται δεν θα μας δώσει τις δραματικές εικόνες που είχαμε πριν από τρία χρόνια. Δεν αποτελεί τιμή για την χώρα να στέλνουμε τέτοιες εικόνες» είπε.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους σχεδιασμούς της Ε.Ε πάνω στα ζητήματά της διαχείρισης των συνόρων, λέγοντας ότι υπάρχει η φιλοδοξία να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
 
Τέλος ο επίτροπος της Ε.Ε αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση με το ποσό των 340 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, και υποστήριξε πως η Ευρώπη θα συνεχίζει στηρίζει την Ελλάδα με όλες τις δυνάμεις.

Πολιτική

Εργασιακά: Καταργείται το ΣΕΠΕ – Πώς θα λειτουργεί η νέα Επιθεώρηση Εργασίας

επιθεώρηση εργασίας

Την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δρομολογεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων, όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση, συνίσταται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε πως θα ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ που καταργείται.

Παράλληλα θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενώ η επιλογή του Διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό και στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Το έργο της νέας Επιθεώρησης Εργασίας θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων και η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών.

Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα λειτουργεί με περισσότερα εχέγγυα αμεροληψίας χωρίς άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις της όποιας κυβέρνησης. Οι έλεγχοι θα γίνονται όλο το 24ωρο χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία.

Επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου η επιβολή των προστίμων γίνεται ταχύτατα, χωρίς ακρόαση του εργοδότη:
 

-Όταν διαπιστώνεται ότι απασχολείται εργαζόμενος που δεν έχει δηλωθεί,

-Όταν διαπιστώνονται παραβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας,

-Όταν από τον έλεγχο προκύπτει έλλειψη πίνακα προσωπικού στο εργοτάξιο.

Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας (π.χ. απαιτήσεις για δεδουλευμένα, επίδομα άδειας) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να βγει διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο.
 

Ειδησεις σημερα

Έμποροι Κρήτης: Το λιανεμπόριο αδικήθηκε, σε σχέση με άλλους κλάδους, στα μέτρα στήριξης

Παναγιωτόπουλος: Στους επόμενους δύο μήνες η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και λιανεμπόριο