Πολιτική

Απολιγνιτοποίηση: Πιάνει δουλειά η διυπουργική επιτροπή με πόρους έως €4,4 δισ.

λιγνιτικές μονάδες

Το 2021 προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που θα σηκώσει το βάρος της απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, αφού προηγουμένως έχει ωριμάσει το εθνικό σχέδιο για την μετά λιγνίτη εποχή και έχει προηγηθεί η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί το master plan που θα διαχειριστεί όλο το σχέδιο της αναγκαστικής απολιγνιτοποίησης.

«Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει συστηματική δουλειά, το ζήτημα ξεπερνά το ΥΠΕΝ, είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο» δήλωσε την Πέμπτη, αμέσως μετά την διυπουργική επιτροπή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης που έχει τεθεί επικεφαλής του κυβερνητικού οργάνου. Όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή διάσταση και η Ελλάδα προσδοκά στη στήριξη της ΕΕ μέσω του Ταμείου και της ΕΤΕπ για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης.

Σήμερα κατά τη συνεδρίαση της πρώτης διυπουργικής έγινε μια γενική επισκόπηση των κατευθύνσεων και αποφασίστηκε ο τρόπος εργασίας, σε στενή συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή.

Στην διυπουργική συμμετείχε και η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ε. Φερέιρα. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε ότι η απεξάρτηση από το λιγνίτη και τον άνθρακα, δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά περίπλοκη, ωστόσο διαχειρίσιμη και υπογράμμισε ότι παρόμοιες μεταβάσεις έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η κ. Φερέιρα, πρόσθεσε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ αποφάσισε από ένα κουμπαρά 100 δις. για την μετάβαση της Ευρώπης στην επόμενη μέρα, 7,5 δις. να διατεθούν για τη στήριξη στην μετά λιγνίτη εποχή. «Δουλεύουμε για να μειώσουμε την επιβάρυνση των πολιτών και να περάσουμε στη βιώσιμη οικονομία. Δεν γίνεται να επιμένουμε σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα κεφάλαια δεν επαρκούν.

Όπως σημείωσε, ο διαμοιρασμός των χρημάτων έγινε με τρία κριτήρια, πρώτον οικονομικά, με βάση την ένταση των δραστηριοτήτων εξόρυξης και δεύτερον κοινωνικά με βάση τον αριθμό και το είδος εργασιών που εξαρτώνται. Επίσης, με βάση το πόσο πλούσια είναι μία χώρα, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει η ίδια τη μετάβαση.

Μέχρι το 2027, υπολογίζεται ότι για την χώρα μας θα διατεθούν κοινοτικοί, εθνικοί αλλά και ιδιωτικοί πόροι συνολικού ύψους από 3,7 δις. μέχρι 4,4 δις. Για το εθνικό σχέδιο θα υπάρξει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά θα ανατεθούν και άλλες μελέτες όχι μόνο για τα ενεργειακά αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία των περιοχών που πλήττονται με δράσεις στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας και του αγροτουρισμού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, θα έχει ίδια δομή με το ταμείο συνοχής (επιχειρησιακά προγράμματα, κυρίως στις πράσινες επενδύσεις, επιλέξιμες δαπάνες στον αγροτικό, βιομηχανικό τομέα αλλά και στην έρευνα, την τεχνολογία, την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση). Θα μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει και έργα μεγαλύτερης κλίμακας.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πάντως ότι το είδος των έργων αλλά και τα κεφάλαια που θα διατεθούν θα είναι συνάρτηση και άλλων κινήτρων όπως για παράδειγμα τα φορολογικά, για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Για το 2020, για την απολιγνιτοποίηση θα διατεθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από το τέλος ΔΕΗ (130 εκατ. ευρώ) και 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Πολιτική

Βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για το κείμενο στήριξης προς την Τουρκία

ΝΑΤΟ

Βέτο άσκησε το βράδυ της Παρασκευής η Αθήνα στο κείμενο δήλωσης που ετοιμαζόταν να εκδοθεί από το ΝΑΤΟ ως στήριξη της Άγκυρας μετά από την επίθεση εναντίον τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες.

Σύμφωνα με το «Βήμα», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε τη σχετική εντολή προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Συμμαχία, όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνηθεί ένα κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016.

Το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει σφοδρές αντιστάσεις από σειρά χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, αλλά επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε ζητήσει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωϊ της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή δήλωση, αλλά η κατάσταση μεταβλήθηκε αργότερα το απόγευμα. Παράλληλα, η Τουρκία ζήτησε την παροχή βοήθειας σε θέματα αεράμυνας, πληροφοριών κ.ά, αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν φαινόταν να υπάρχει συγκατάθεση των Συμμάχων – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.