Πολιτική

Ανασχηματισμός: Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης - Ποιοι έμειναν εκτός

υπουργικο συμβουλιο

Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης από το Ρέθυμνο, όπως προκέκυψε μετά και την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ως έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θεωρήθηκε η παρουσία σε αυτό του πρώην Κρητικού υπουργού Άμυνας επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κι επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα αναβλάμβανε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ένα νεοσύστατο υπουργείο, όμως στη συνέχεια με δήλωσή του έκανε γνωστό ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του Πρωθυπουργού.

Ο Κρητικός Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης
Ο Κρητικός Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης

Ως θετική προσθήκη στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται η τοποθέτηση της Πνευμονολόγου Μίνας Γκάκα, η οποία αναλαμβάνει τη θέση της Υφυπουργού Υγείας. 

Η νέα Υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα
Η νέα Υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Σημειώνεται ότι νέος υπουργός Υγείας, στη θέση του Βασίλη Κικίλια που αναλαμβάνει υπουργός Τουρισμού, τοποθετείται ο Θανάσης Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης

Στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει ο έτερος Κρητικός, Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος συνεχίζει στο Υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Συνέπειες για την παραμονή του στην κυβέρνηση φαίνεται πως είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος μένει εκτός κυβέρνησης αλλά και η διαχείριση του θέματος του τουρισμού για τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος επίσης μένει εκτός κυβέρνησης ενώ τη θέση του καταλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος
Ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

Τέλος, από τις ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα ξεχώρισε και η νέα θέση που λαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς

 

Οι 11 αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα

Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές.Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.

 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός παραδοχής αποτυχίας

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Φοβούνται για το μωρό, λέει ο σύζυγος της εγκύου

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Πανελλήνια συγκίνηση για την πολιτικό, τη γυναίκα, τη μαχήτρια (Βίντεο)

Φώφη Γεννηματά

Ένα τεράστιο κύμα συγκίνησης και θερμών δηλώσεων, δείγμα της τεράστιας αναγνώρισης, της εκτίμησης και της αγάπης που απολάμβανε η Φώφη Γεννηματά για τη σπουδαία και δυναμική πολιτική της διαδρομή, τη γενναία μάχη για τη ζωή της και την αξιοπρέπειά της ως το τέλος, προκάλεσε ο αδόκητος χαμός της 57χρονης πολιτικού, η οποία αναδείχθηκε σε σύμβολο για όλες τις γυναίκες που παλεύουν με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου της Φώφης τη Δευτέρα το πρωί ήταν σοκαριστική, όχι μόνο για όσους τη γνώριζαν από κοντά, αλλά και για όλους όσοι την παρακολουθούσαν τα τελευταία 21 χρόνια που μετείχε στα κοινά, καθώς και πριν από την είσοδό της στην πολιτική.

Η Φώφη έδινε τη μάχη με τον καρκίνο από πολύ νέα και κάθε φορά που τα πράγματα δυσκόλευαν, έχοντας και την αμέριστη αγάπη όλων, έβγαινε νικήτρια και πιο δυνατή. Όχι όμως αυτή τη φορά, όσο κι αν οι ευχές της οικογένειας, των φίλων, των συντρόφων, των πολιτικών αντιπάλων και των απλών ανθρώπων, τη συνόδευαν και ήταν μία απλόχερη έκφραση συμπαράστασης και ελπίδας ότι και πάλι θα επέστρεφε αλώβητη.

Το τραγικό νέο πάγωσε τους πάντες στο κοινοβούλιο, στο Κίνημα Αλλαγής και στον πολιτικό κόσμο. Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα για να τιμήσει τη μνήμη της, ενώ ο πρόεδρός της Κώστας Τασούλας απηύθυνε μία συγκινητική ομιλία με άσπρα λουλούδια να κοσμούν το έδρανο στο οποίο καθόταν ως αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αλλαγές στο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέβαλε την προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Δευτέρας ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, δια των πολιτικών αρχηγών και στελεχών των κομμάτων, εξέφρασαν με τα θερμόμετρα λόγια την οδύνη και τα συλλυπητήρια για την απώλεια. Πρώην πρωθυπουργοί και σχεδόν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, άνθρωποι που συνεργάστηκαν ή βρέθηκαν δίπλα της ή και απέναντί της στον πολιτικό στίβο, ένιωσαν την ανάγκη να αποχαιρετήσουν Φώφη Γεννηματά με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια.

Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ανέστειλαν για αυτές τις μέρες τις προεκλογικές τους δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώφη Γεννηματά - Κρήτη: Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατό της

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Εθνικό πένθος την Τετάρτη με απόφαση του πρωθυπουργού

Φώφη Γεννηματά: Δάκρυα και αγκαλιές από βουλευτές όλων των κομμάτων

Φώφη Γεννηματά: Την Τετάρτη η κηδεία της – Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

ESPA BANNER