Πολιτική

Αναφορά Μιχελογιαννάκη για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

μιχελογιαννακης

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, καταθέτει αναφορά την επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας – ΠΑΣΣΔΕ, με θέμα την υπουργική απόφαση για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που δεν έχουν πραγματοποιηθεί στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Μέσα από την επιστολή οι καθηγητές εκφράζουν την αγωνία τους κατά πόσο τα δημόσια σχολεία μπορούν να λειτουργούν στηριζόμενα, σε μεγάλο βαθμό, στην εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών. Πως διασφαλίζεται η εκπαιδευτική επάρκεια των εθελοντών που ουσιαστικά επιλέγονται ελεύθερα απ’ τους διευθυντές των Σ.Δ.Ε. Πως θα αξιολογήσουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και που οφείλεται η απίστευτη καθυστέρηση στην στελέχωση των Σ.Δ.Ε., η οποία οδήγησε στην εκτεταμένη αξιοποίηση εθελοντών για τη διδασκαλία των γραμματισμών.

Η επιστολή του κ. Μιχελογιαννάκη έχει ως εξής: 

Αξιότιμη/-ε κυρία/κύριε βουλευτή,
Απευθυνόμαστε και πάλι σ’ εσάς λόγω της ευαισθησίας που έχετε επιδείξει στο παρελθόν για τα ζητήματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και ιδιαίτερα για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται σ’ αυτά.
Πέρα απ’ τα γνωστά και συνεχιζόμενα προβλήματα των Σ.Δ.Ε. και των ωρομίσθιων που απασχολούνται σ’ αυτά και τα οποία έχετε και εσείς αναδείξει και με ερωτήσεις στη Βουλή, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά εμφανίστηκε ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα ενώ ακόμη περιμένουμε, 2 μήνες πριν απ’ τη λήξη του σχολικού έτους, την πρόσληψη των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, εκδόθηκε Υ.Α. για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που δεν έχουν πραγματοποιηθεί (https://www.esos.gr/arthra/50205/apofasi-mathimata-olo-ton-ioylio-kai-ta...).  Η Υ.Α. αυτή προκαλεί αρκετά και σοβαρά ερωτήματα και προβλήματα.  
Σε σχολεία που σύμφωνα με την Υ.Α. έχουν διδαχθεί γραμματισμοί, δεν υπήρχαν αντίστοιχοι αποσπασμένοι συνάδελφοι, επομένως αναγνωρίστηκαν οι διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν από εθελοντές, όπως παραδέχτηκε και το γραφείο του υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκη σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του συλλόγου μας. Τα Σ.Δ.Ε. στελεχώνονται κανονικά, όπως γνωρίζετε, με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς Δ.Ε. και ωρομίσθιους που προσλαμβάνονται μετά από προκήρυξη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Η απασχόληση εθελοντών εκπαιδευτικών προβλέπεται μεν στον κανονισμό των Σ.Δ.Ε., αλλά είναι προφανές ότι αποτελεί έκτακτο μέτρο που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως φαίνεται και απ’ το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στους εθελοντές να αξιολογούν τους μαθητές. Απ’ την Υ.Α. απόφαση προκύπτει, όμως, ότι σε αρκετά Σ.Δ.Ε. η διδασκαλία των γραμματισμών έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα κυρίως από εθελοντές εκπαιδευτικούς. 
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι προφανή: Είναι δυνατόν δημόσια σχολεία να λειτουργούν στηριζόμενα, σε μεγάλο βαθμό, στην εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών; Πως διασφαλίζεται η εκπαιδευτική επάρκεια των εθελοντών που ουσιαστικά επιλέγονται ελεύθερα απ’ τους διευθυντές των Σ.Δ.Ε.; Πως θα αξιολογήσουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν εκπαιδευόμενους με τους οποίους θα συνεργαστούν για 1 ½ περίπου μήνα. Που οφείλεται η απίστευτη καθυστέρηση στην στελέχωση των Σ.Δ.Ε., η οποία οδήγησε στην εκτεταμένη αξιοποίηση εθελοντών για τη διδασκαλία των γραμματισμών; Γιατί σε περίοδο οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας έμειναν αναξιοποίητα διαθέσιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν εργασία σε εκατοντάδες ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και την απαιτούμενη ποιότητα στην παρεχόμενη εκπαίδευση;    
Εκτός, όμως, απ’ τα παραπάνω ερωτήματα για τη λειτουργία των Σ.Δ.Ε. η Υ.Α. προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες και στη διαδικασία πρόσληψης των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, όταν οι υποψήφιοι ωρομίσθιοι δήλωναν τη σειρά προτίμησης για τα Σ.Δ.Ε. δεν γνώριζαν: α) ότι αυτή θα ήταν δεσμευτική, καθώς τις προηγούμενες χρονιές επακολουθούσε τηλεφώνημα για να επιλέξουν σχολείο β) τα κενά των σχολείων, αφού δεν είχαν ανακοινωθεί στην προκήρυξη. Σ’ αυτά η Υ.Α. ήλθε να προσθέσει το γεγονός ότι σε άλλα Σ.Δ.Ε. δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου ώρες αναπλήρωσης και σε άλλα θα πραγματοποιηθούν, λιγότερες ή περισσότερες, πράγμα που φυσικά δεν γνώριζαν οι υποψήφιοι όταν υπέβαλλαν την αίτησή τους. Με δεδομένο ότι, όπως μας πληροφόρησαν απ’ το γραφείο του υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκη, η σειρά προτίμησης θα τηρηθεί απόλυτα, τα παραπάνω θα έχουν ως συνέπεια συνάδελφοι που είναι υψηλά στους πίνακες κατάταξης είτε να μην προσληφθούν καθόλου είτε να αναλάβουν πολύ λιγότερες ώρες από συναδέλφους που βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στους πίνακες.  
 

Πολιτική

Κορωνοϊός - Παπαθανάσης: Αργεί η εστίαση - Αναμονή για χιονοδρομικά κέντρα, πρακτορεία ΟΠΑΠ

Νίκος Παπαθανάσης

Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο αναπληρωτής υπουργός ΑνάπτυξηςΝίκος Παπαθανάσης, είπε: «Η αγορά πήγε καλά την προηγούμενη εβδομάδα», ωστόσο έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων ύστερα από τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη  έξω από τα καταστήματα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Ο κόσμος φορούσε μάσκες και τηρούσε αποστάσεις».

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την άρση μέτρων του lockdown. Όπως ξεκαθάρισε το άνοιγμα της εστίασης θα καθυστερήσει. «Η επιτροπή δεν έχει συζητήσει για την εστίαση. Αν δουν οι επιδημιολόγοι ότι μπορούν να βάλουν μέσα στη συζήτηση την εστίαση θα το κάνουμε. Η εστίαση θα παραμείνει για διάστημα ακόμα κλειστή» 

 

 

 

Σε ότι αφορά στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τόνισε ότι πρόθεση είναι να ανοίξουν, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι μπορεί να χαθεί η σεζόν, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά από την υγεία. Οι επιστήμονες είπαν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και μετά να συζητηθεί το θέμα αυτό αν κρίνουν ότι μπορούν»

Και κατέληξε: «Κατανοούμε τους επαγγελματίες και τους στηρίζουμε με μέτρα. Κάνοντας στο τέλος τον απολογισμό όλοι θα τύχουν στήριξης. Στο τέλος θα υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος για να μην κλείσουν επιχειρήσεις».

Ειδήσεις σήμερα

Κολχικίνη: Το νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού

Μετακινήσεις: Αλλάζουν τα όρια επιβατών από τη Δευτέρα

Δερμιτζάκης: Θα πρέπει να μπει "κόφτης" στα sms εάν χρειαστεί - Τι τον ανησυχεί