Πολιτική

Αίρονται οι περιορισμοί σε εξαγωγές από τη Ρουμανία

Βοριδης

Στην πλήρη άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ορισμένων αγροτοδιατροφικών προϊόντων που είχε επιβάλει μέσω Στρατιωτικού Διατάγματος προχώρησε η Ρουμανία, κατόπιν και της παρεμβάσεως του ΥΠΑΑΤ, Μάκη Βορίδη στην Κομισιόν.

Με επιστολή που απέστειλε στις 13 Απριλίου με παραλήπτες τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν και Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ο κ. Βορίδης προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στο εμπόριο και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας αυτής της απόφασης.

Ο Υπουργός υπογράμμιζε παράλληλα την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταπεξέλθει στις διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID19).

Επισημαίνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού βρήκε ισχυρή στήριξη από εννέα Κράτη Μέλη και συγκεκριμένα από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Κατόπιν των παραπάνω, οι ρουμανικές Αρχές εξέδωσαν νεότερο Στρατιωτικό Διάταγμα με το οποίο καταργούνται οι περιορισμοί στην εξαγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων που είχαν επιβληθεί από τις 10 Απριλίου.

Πολιτική

Γεωργιάδης - Lockdown: Όταν ανοίξει η εστίαση θα αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους

άδωνις γεωργιάδης

«Πρόωρη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας μάλιστα πως όταν ανοίξει, θα αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους.

«Όταν με το καλό ανοίξει η εστίαση, σίγουρα θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, δεν θα αφορά τους εσωτερικούς. Είναι πρόωρη η συζήτηση. Χθες είχα δίωρη συζήτηση τους φορείς του κλάδου. Η άποψη των περισσοτέρων δεν είναι να ανοίξουν τον Φεβρουάριο, ούτως ή άλλως», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Σχετικά με τα χιονοδρομικά κέντρα, τόνισε το πρωί είχε σύσκεψη με τους φορείς και είπε: «Να μην υπάρχει κανιβαλισμός για το γεγονός ότι είναι προτεραιότητα τα χιονοδρομικά κέντρα. Έχει μια ιδιομορφία ο χειμερινός τουρισμός. Είναι ο μοναδικός κλάδος που χάνει όλη την περίοδο, αν δεν ανοίξει. Πέρυσι είχαν την ατυχία στην αρχή της σεζόν να μην υπάρχει χιόνι και στη συνέχεια ήρθε η πρώτη καραντίνα. Κινδυνεύουν με μεγάλη οικονομική καταστροφή. Το τι θα γίνει, θα δούμε».

Για τα παράπονα που εκφράζουν αρκετά ζευγάρια, που στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων δεν έχουν δικαίωμα να μπουν το ίδιο ταξί, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως: «Γνωρίζω ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει καταθέσει για το ζήτημα αίτημα αναθεώρησης στην Επιτροπή».

Σχολιάζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογράμμισε ότι προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχει κάποια μεγάλη επίπτωση: «Δευτέρα και Τρίτη είχαμε μόνο 8% αύξηση στους δρόμους. Άρα, με μια τόσο μικρή αύξηση της κινητικότητας, η πρώτη αίσθηση είναι ότι δεν θα έχουμε σημαντική επίπτωση στην πανδημία. Κύλησαν καλά οι πρώτες δύο μέρες».

Ειδήσεις σήμερα

Ηράκλειο - ΒΙΠΕ: Στα σκαριά χώρος στάθμευσης για νταλίκες και φορτηγά

Βουλή: Ο Μητσοτάκης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη (live)

Κρήτη - δολοφονία 54χρονης: Στον Εισαγγελέα ο 47χρονος Νορβηγός