Πολιτική

Αχτσιόγλου: Δεν αρνούμαι τον επιβαρυντικό χαρακτήρα της μείωσης των συντάξεων

Αχτσιογλου

Ως τον δρόμο που αν και είναι γεμάτος επώδυνες θυσίες για μισθωτούς και συνταξιούχους, οδηγεί στο τέλος της επιτροπείας χαρακτήρισε το τέταρτο μνημόνιο η κυρία Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας τα μέτρα που φέρουν την δική της υπογραφή και μεταξύ άλλων μείωση συντάξεων κατά 1,7 δις ευρώ, μείωση επιδομάτων και επιτάχυνση των απολύσεων, είπε «το νομοσχέδιο αποτελεί το καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια που όμως οδηγεί στο τέλος της επιτροπείας. Όποιος θέλει να αξιολογήσει ψύχραιμα το νομοσχέδιο πρέπει να ξεκινά από την κατανόηση του υπάρχοντος πλαισίου που έχει δυσμενείς αρνητικούς συσχετισμούς που κυριαρχούν δογματικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις».

«Είναι αλήθεια πως αναγκαστήκαμε να κάνουμε δύσκολους συμβιβασμούς  με μέτρα που μας επιβλήθηκαν πολλές φορές με τιμωρητική διάθεση απο τους δανειστές» επισήμανε σε άλλο σημείο. Η υπουργός αν και παραδέχθηκε πως η μεγαλύτερη συζήτηση αφορά την μείωση των συντάξεων επέλεξε να αφιερώσει λιγότερες από 200 λέξεις για να αναπτύξει το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ακούσαμε από ορισμένους ειδικούς να έχουν ένα αφήγημα για τις συντάξεις που ξεπερνά το όριο της τρομολαγνείας. Δεν αρνούμαι τον επιβαρυντικό χαρακτήρα του μέτρου. Δεν ήταν δική μας επιλογή» ειπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Οι παρεμβάσεις του μέτρου αφορούν το 2019 και μόνο τις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά. Τα 2/3 των συντάξεων δεν θα υποστούν μεταβολή. Η μεταβολή εξαρτάται από την προσωπική διαφορά. Σε καμία περίπτωση η όποια προσαρμογή δεν θα ξεπερνά το 18% που είναι το ανώτατο όριο.  Οι θετικές προσωπικές διαφορές, όσοι δηλαδή θα έπρεπε να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη αφορούν 350 χιλ. συνταξιούχους και κυρίως του ΙΚΑ».

Αναπτύσσοντας τα αντίμετρα είπε πως «Στηρίζουν την οικογένεια, νέους, ανέργους και συνταξιούχους. Για πρώτη φορά δημιουργούνται ουσιαστικές δομές πρόνοιας. Δίνεται επίδομα στέγασης για 600 χιλ. νοικοκυριά και αφορά το 60% του πληθυσμού που μένει σε νοίκι ή έχει στεγαστικό δάνειο. Η συμμετοχή στα φάρμακα αφορά το 80% του πληθυσμού . Η βρεφονηπιακή φροντίδα το 30% των παιδιών έως 4 ετών.  Επέκταση σχολικών γευμάτων για το μισό σχολικό πληθυσμό Αύξηση 40% του επιδόματος τέκνου».

Πολιτική

Δένδιας: Έντονη η τουρκική παρεμβατικότητα σε Λιβύη και Συρία

Νίκος Δένδιας

Μήνυμα υπέρ της σταθερότητας έστειλε ο Έλληνος υπουργός Εξωτερικών, Nίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην τουρκική παρεμβατικότητα.

«Θεωρούμε εξόχως σημαντικές τις σχέσεις μας με χώρες ομονοούσες ως προς την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, όπως η Συρία και η Λιβύη, αλλά και την έντονη παρεμβατικότητα της Τουρκίας στην περιοχή», σχολίασε στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή από την Ελλάδα στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Μαριάς: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν τόλμησε να πει κουβέντα για τις απειλές του Ερντογάν

Τουρκία: Δημοσιοποίησε βίντεο με μετανάστες που κατηγορούν την Ελλάδα για κακομεταχείριση