Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

varoufakis_eurogroup.jpg
 clock 08:25 | 09/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κρίσιμη ώρα του Eurogroup έφτασε για την ελληνική κυβέρνηση καθώς το απόγευμα συνεδριάζει το Eurogroup, προκειμένου να αποφασίσει για την Ελλάδα και ειδικότερα επί των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης

Δυσφορία επικρατεί μεταξύ των 18 εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των θεσμικών εταίρων στις Βρυξέλλες, για τις δηλώσεις και τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών

Οι θεσμικοί παράγοντες δυσφορούν, διότι ο έλεγχος που θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, δεν ξεκίνησε και το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να κάνει «ό,τι αυτό θεώρησε σκόπιμο» στέλνοντας επιστολή με μέτρα στον πρόεδρο του Εurogroup και αγνοώντας τη διαδικασία, ενώ ελέγχεται και η προέλευση της διαρροής με την φερόμενη ως απάντηση Ντάισελμπλουμ. 

Οι πολιτικοί εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ δυσφορούν και αγανακτούν με την επαναφορά του αιτήματος για δημοψήφισμα που, όπως λένε, «μπορεί να έχει μόνο ένα ερώτημα, αυτό της παραμονής της χώρας στο κοινό νόμισμα ή όχι». 

Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία, για να τα βρει με τους τρεις θεσμούς και να αρχίσει από 1η Απριλίου να νομοθετεί. Αυτή ήταν η συμφωνία του Εurogroup και αυτό ψήφισαν τα κοινοβούλια των εταίρων. 

Οι θεσμικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν ότι στην ευρωζώνη έχουμε την κοινή βούληση 19 κρατών-μελών, 19 λαών και όχι ενός. Την δε Ελλάδα έχουν δανείσει διμερώς και χώρες που μετά μπήκαν οι ίδιες σε πρόγραμμα, υπέφεραν και ανένηψαν. Η Ελλάδα, πάλι, όχι. 

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είχε εποικοδομητική και σε καλό κλίμα συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή Βαρουφάκη. 

«Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης» επισημαίνει

«Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς» σημειώνει στην επιστολή ο επικεφαλής του Eurogroup και συνεχίζει: «Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής».

Μάλιστα τονίζει ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» και προσθέτει ότι «οι εργασίες τεχνικής φύσεως για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα».

Η κυβέρνηση ελπίζοντας σε μια συμφωνία δεν είχε προβεί ούτε στην ανάρτηση προς διαβούλευση της ρυθμίσεως για τις 100 δόσεις, την οποία είχε από την περασμένη εβδομάδα προαναγγείλει πως θα γινόταν μέσα στο σαββατοκύριακο.

.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis