Πολιτική

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο μπλόκο των αγροτών στα Πραιτώρια κλιμάκιο του ΚΚΕ

μπλόκο των αγροτών στα Πραιτώρια"

Την Κυριακή 5 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη κλιμακίου της Κ.Ο Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο μπλόκο των αγωνιζόμενων αγροτών στα Πραιτώρια, με επικεφαλής τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στους αγρότες ανέφερε ότι ο «υποκινητής» του αγώνα είναι τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητα τους. Προβλήματα που έχουν τη ρίζα τους στην αντιαγροτική και συνολικά αντιλαϊκή πολιτική, τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η διαφορά όλων αυτών των κομμάτων είναι στον τρόπο και την ταχύτητα που εφαρμόζουν τα μέτρα. Συμφωνούν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών πρέπει να πεταχτεί από τη γη του και να μείνει το 2%, όσο δηλαδή και στην υπόλοιπη ΕΕ. Συμφωνούν στο όνομα της ελευθερης αγοράς να μην υπάρχει τιμή στο προϊόν, με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται ο παραγωγός, αλλά αντίθετα να ενισχύονται οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος του.

Ο Μ. Συντυχάκης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση διατείνει σε όλους τους τόνους ότι θα δώσει στους αγρότες 6 δις ευρώ, αποκρύπτοντας όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων θα δοθεί στους μεγαλοαγρότες για να φτιάξουν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Κανένας μικρός και μεσάιος αγρότης δεν θα μπορεί να πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει αυτό το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ο στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν και τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια. Εξού και το μητρώο αγροτών που θεωρεί αγρότες τους κατά «κύριο επάγγελμα», δηλαδή μόνο τους μεγαλοπαραγωγούς που δεν χρειάζονται πρόσθετο εισόδημα για να ζήσουν την οικογένεια τους.

Ο Μ. Συντυχάκης ενημέρωσε τους αγρότες ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, τη Δευτέρα
3/2/17 θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στη Βουλή για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί από τις χιονοπτώσεις. Ο αγώνας των αγροτών , ο Πανελλαδικός Συντονισμός με τα μπλόκα είναι αγώνας ζωής και το ΚΚΕ θα στηρίζει κάθε δίκαιο λαϊκό αγώνα.
6/2/2017

Κρήτη

Κρήτη - Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο κέντρο αριστείας εγκρίθηκε από το NATO

πολεμικη αεροπορια F-16.jpg

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 το North Atlantic Council (NAC) ενέκρινε τη διαπίστευση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο Κέντρο Αριστείας, την ενεργοποίησή του ως «NATO Military Body», καθώς και την απόδοση «International Status» σε αυτό.

Η αρχική απόφαση για τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου ελήφθη το 2016, πλην όμως από τις αρχές του 2020 και με πρωτοβουλίες των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ εκκίνησε και σε συντομότατο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε το σύνολο των σχετικών διαδικασιών.

Ειδικότερα την Τετάρτη 08 Απριλίου 2020, υπεγράφησαν στο Allied Command Transformation (ACT) τα Operational και Functional Memorandum of Understandings (MoUs) από τα πέντε κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο Κέντρο, καθώς και από το ACT (https://geetha.mil.gr/ypografi-mnimonion-katanoisis-toy-kentroy-aristeias-enopoiimenis-antiaeroporikis-kai-antipyraylikis-amynas/).

Στο Κέντρο συμμετέχουν η Ελλάδα ως επικεφαλής Έθνος, καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Τσεχία ως υποστηρίζοντα Έθνη.

Τον Σεπτέμβριο 2020, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η Συνάντηση της Διευθύνουσας Επιτροπής στα Χανιά, που σηματοδότησε την έναρξη της πολυεθνικής λειτουργίας του Κέντρου. Συμμετείχαν τα πέντε ιδρυτικά κράτη, εκπρόσωποι από το HQ AIRCOM (εκπροσωπώντας παράλληλα και τη Σλοβακία), το Joint AIR Power Competence Centre (JAPCC) και το Competence Centre for Surface Based Air and Missile Defence (CC SBAMD) (εκπροσωπώντας και την Ολλανδία), καθώς και εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, συμμετείχαν διαδικτυακά εκπρόσωποι από το ACT/SEE/Air C2 BMD, από το ACT/CPD, από τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Μετά την 1η Συνάντηση της Διευθύνουσας Επιτροπής, ακολούθησε η επίσκεψη διαπίστευσης από αρμόδιο κλιμάκιο του ACT τον Οκτώβριο του 2020. Η διαδικασία διαπίστευσης στέφθηκε με επιτυχία, αποσπώντας ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για την οργάνωση, το στελεχιακό δυναμικό, τις υποδομές, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές του Κέντρου. Η συγκεκριμένη διαπίστευση, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αποτελεί γεγονός μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί το κομβικό σημείο αποδοχής του Κέντρου από τη Συμμαχία ως «Κέντρο Αριστείας».

Αποστολή του Κέντρου είναι να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα την Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, ο οποίος εκ φύσεως άπτεται όλων των πεδίων δράσης της Συμμαχίας (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Κυβερνοχώρος και Διάστημα).

Ειδικότερα, το Κέντρο εστιάζει στα κάτωθι θεματικά αντικείμενα:

-Επιθετικές και Αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Offensive/Defensive Effects in Support of IAMD)

-Παθητική και Αντιπυραυλική Αεράμυνα (Passive Air and Missile Defense).

-Επιτήρηση (Surveillance).

-Τεχνικές και Διαδικασίες Ενοποίησης αντιαεροπορικών συστημάτων (Technical and Procedural System Integration).

-Αντιμετώπιση μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Counter – Unmanned Aerial Systems / C-UAS).

-Αντιμετώπιση Πυραύλων-Βλημάτων, Πυροβολικού και Όλμων (Counter – Rockets, Artillery and Mortars / C-RAM).

-Ρόλος της Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλικής Άμυνας στην Απαγόρευση περιοχής (IAMD role in Anti-Access / Area Denial / A2 AD).

Με την έγκριση της διαπίστευσης από το NAC, η Ελλάδα προσφέρει στη Συμμαχία και σε Εταίρους ένα ακόμα πιστοποιημένο πολυεθνικό Κέντρο Αριστείας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τομέα, στον οποίο ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αυξήσουν την τεχνογνωσία και τις δυνατότητές τους.

Αποτελεί δε μία σημαντικότατη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (Ναύσταθμος Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Πεδίο Βολής Κρήτης, ΚΕΝΑΠ, FLS, FORACS) και ενισχύει έτι περαιτέρω το ρόλο της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης, εκπληρώνοντας τον συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Σήφης Βαλυράκης - Μαρτυρία: Ο έντονος διάλογος με ψαρά (βίντεο)

Κακοκαιρία "Ιανός": Αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ για τις καταστροφές - Τα ποσά στην Κρήτη

Βενιζέλειο: Το πρώτο νοσοκομείο στην Κρήτη με παστεριωτή μητρικού γάλακτος