Πολιτική

Κρήτη

Ηράκλειο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής

Λαική Συσπείρωση

Ανακοίνωση σχολιάζοντας τα δυο χρόνια της Δημοτικής Αρχής έβγαλε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου στην οποία αναλυτικά αναφέρει:

Χωρίς ίχνος μετριοπάθειας και συστολής, η Δημοτική Αρχή διαφημίζει το «έργο της» και το περιβάλλει με την επισημότητα της «ειδικής συνεδρίασης» του Δημ. Συμβουλίου. Μια «συνεδρίαση» στην οποία θα παρελάσουν τα στελέχη της και θα αλληλοσυγχαίρονται για τα πεπραγμένα τους. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως άλλωστε δήλωσε και στο ΔΣ που αποφάσισε την «ειδική συνεδρίαση», δεν πρόκειται να πάρει μέρος σ’ αυτό το πανηγύρι.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ομολογήσει πολλές φορές και δημόσια, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, πράγματι παρήγαγαν έργο. Μόνο που το έργο αυτό καθοριζόταν με κάθε λεπτομέρεια από την Ε.Ε. και την εκάστοτε κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και εξυπηρετούσε μόνο το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Επειδή συμφωνούν με αυτή την πολιτική, δεν θα βρει κανείς ούτε μια καταγγελία της ΕΕνωσιακής και κυβερνητικής πολιτικής ούτε από την Δημοτική Αρχή αλλά ούτε και από τις άλλες παρατάξεις της «αντιπολίτευσης».

Εκατομμύρια σπαταλιούνται, κυρίως μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ (Interreg, κλπ), σε δράσεις και προγράμματα που καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, στοχεύουν όμως πάντα στο πως θα κερδίσουν τα μεγάλα συμφέροντα, πετώντας μερικά ψίχουλα στους χιλιάδες άνεργους του δήμου μας, προσπαθώντας να «κοιμίσουν» το λαό, να τον κάνουν να πιστέψει ότι εργαζόμενος και κεφάλαιο έχουν τα ίδια συμφέροντα. Να μην αγνοούμε δε το ότι τα περισσότερα από τα όποια έργα, γίνονται με δάνεια, που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι δημότες.

Αυτή την πολιτική έχουν κατασκευαστεί να υπηρετούν Δήμοι και Περιφέρειες μέσα από τον Καλλικράτη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δήμοι και Περιφέρειες αναφέρονται από την ΕΕ και τα μνημόνια ως «γενική κυβέρνηση». Αποτελούν το μακρύ της χέρι, που το χρειάζεται για να κρατά το λαό υποταγμένο, να εισπράττει και να επιβάλλει νέα χαράτσια: δημοτικά τέλη, τροφεία, πρόστιμα, κλπ. Να πληρώνει ο λαός ξανά και ξανά για τα στοιχειώδη δικαιώματα που έχουν γίνει πολυτέλεια: τα σχολεία, την υγεία, την πρόνοια, κλπ.

Για όλα αυτά η δημοτική αρχή μπορεί να αισθάνεται περήφανη. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή αναφέρει στον απολογισμό της ότι: «μέσα σε δυο χρόνια, έχουν γίνει σε ορισμένους τομείς τόσα, όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες». Πράγματι, η «έξυπνη πόλη» για τους τουρίστες ώστε να κερδίζουν ακόμα περισσότερο οι ιδιοκτήτες των κρουαζιερόπλοιων, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι πολυεθνικές του εμπορίου στο Ηράκλειο, με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού, αποτελεί το όνειρο του κεφαλαίου και τον εφιάλτη του λαού.

Στο αντίποδα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εδώ και δυο χρόνια, όπως και την προηγούμενη θητεία, στάθηκε η μόνη αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποκάλυψε στον Ηρακλειώτικο λαό τα σχέδια του κεφαλαίου, χάλασε τη «σούπα» στην οποία, κατά κανόνα σχεδόν, μετατρέπονταν οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με ευθύνη και των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Με δεκάδες παρεμβάσεις, ψηφίσματα και προτάσεις έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα της πόλης και της υπαίθρου του δήμου μας.

Όμως αυτό δεν μας αρκεί. Η βασική στόχευση μας είναι ο ίδιος ο Ηρακλειώτικος λαός να έρθει στο προσκήνιο, μέσα από τους αγώνες του, να φέρει στην ημερήσια διάταξη της ζωής τις σύγχρονες ανάγκες του. Η δημοτική αρχή, η Τοπική διοίκηση γενικά, είναι βασικός πυλώνας της αντεργατικής, φορομπηχτικής και αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου που τον πετάει στην ανεργία, που διαλύει τις σχέσεις εργασίας, που του πετάει μερικά ψίχουλα για να μην μιλάει. Γι αυτό αποτελεί εχθρό και όχι σύμμαχο του λαού.
Όσο για έργα;
Το 2015 αποτελούσαν το 9,7% του προϋπολογισμού και εκτελέστηκε το 43,6% (δηλαδή το 4,2%) οι δε μελέτες που προετοιμάζουν τα νέα έργα αποτελούσαν το 5,0% και εκτελέστηκε το 46,5% (δηλαδή το 2,3%)
Τα αντίστοιχα για το εννιάμηνο του 2016 είναι: έργα: 7,18%, εκτέλεση 9,8% (δηλαδή 0,7%) και μελέτες: 3,1%, εκτέλεση 31,1% (δηλαδή 1,0%). Όντως νούμερα για …πανηγύρια !

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία να μην μείνουν άπραγοι, στο περιθώριο. Να μην θαμπωθούν από τις φιέστες και τα μεγάλα λόγια. Όλα αυτά τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν πολύ ακριβά. Να βγουν μπροστά, οργανωμένοι στα ταξικά σωματεία τους, στις λαϊκές επιτροπές , στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, στα σχολειά και τις σχολές και να διεκδικήσουν τη ζωή τους και τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει.

Πολιτική

Χαρακόπουλος: Να αποδεχθεί η Αγκυρα την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο

μάξιμος χαρακόπουλος

«Με αυτόν τον συνδυασμό της επιτυχίας -την αποφασιστικότητα και την ενεργή διπλωματία- οφείλουμε να πορευθούμε και στη συνέχεια, στο γεμάτο προκλήσεις έδαφος των εθνικών μας θεμάτων, ώστε το 2021, η χρονιά ορόσημο, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, να βρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό ακόμη ισχυρότερους» ανέφερε ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει «έχει ιστορική σημασία. Και η διαπίστωση αυτή δεν είναι ένα τετριμμένο ρητορικό σχήμα. Γιατί με την δική μας ψήφο, την ψήφο όσων έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό, θα επεκτείνουμε την επικράτεια της πατρίδας για πρώτη φορά από το 1947, όταν έλαβε χώρα η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος «συνιστά μια πρώτη - ίσως αρκετά καθυστερημένη - αλλά πλέον έμπρακτη άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος που διαθέτει η χώρα μας, βάσει του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως προσφυώς επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρωτεργάτης αυτής της εντατικής διπλωματικής αντεπίθεσης της χώρας που καταγράφεται όλους αυτούς τους μήνες. Η διαπίστωση αυτή είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τον τουρκικό αναθεωρητισμό, και όσους τον υποθάλπουν φανερά ή υπόγεια. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της, ούτε πρόκειται να αποστεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποχωρώντας σε απειλές και σε πιέσεις. Κι αυτό έχει νομίζω καταστεί σαφές ενόψει των διερευνητικών επαφών με την γείτονα, και την προσπάθειά της να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα, εντάσσοντας ανύπαρκτα ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου».

Η Τουρκία επιχειρεί «να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα» των διερευνητικών

Ο ίδιος επισήμανε ότι «επιθυμούμε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είναι η Τουρκία που επιμένει σε επικίνδυνα οράματα για γαλάζιες πατρίδες, για νεο-οθωμανισμούς και παντουρκισμούς. Είναι η Τουρκία που καταπατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που στέλνει ερευνητικά, γεωτρητικά και πολεμικά πλοία σε ύδατα που δεν της ανήκουν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη. Κι αυτό το έχει αποδείξει. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οιαδήποτε καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, και παρά το βαρύ κόστος, προβαίνει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας με τους αναγκαίους εξοπλισμούς. Αν πράγματι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Τουρκία: Ακόμα 238 συλλήψεις στον στρατό «για δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν»

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αφήσει τις προκλήσεις στον αέρα και στα νησιά