Πολιτική

Κόσμος

Γκάμπριελ: «Τραγική» η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος

γκάμπριελ

«Τραγική» θεωρεί την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην έντυπη έκδοση της Ηandelsblatt. «Πρόκειται για έναν λογαριασμό που θα είναι σε βάρος τρίτων, σε βάρος της νέας γενιάς, των εργαζομένων της Μ. Βρετανίας», όπως είπε, εκφράζοντας την ευχή να υπήρχε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Το μόνο καλό από το λυπηρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τα γεγονός ότι «στις ηλικίες κάτω των 25 ετών τα τρία τέταρτα ψήφισαν υπέρ της Ε.Ε. Αυτό δείχνει ότι οι νέoι είναι πολύ ευφυέστεροι από τη σημερινή γενιά πολιτικών στη Μ. Βρετανία, η οποία σκέφτηκε μόνο την βραχυπρόθεσμη διατήρηση της εξουσίας».
Μισή συμμετοχή στην Ε.Ε. πάντως δεν υπάρχει, ούτε εξοδος (Εxit) από το Brexit, διευκρίνισε ο Γκάμπριελ, ενώ επιτίμησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για την «τεράστια και ιστορική πολιτική αποτυχία». Περιγράφει επίσης το σοκ που υπέστη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και επικρίνει τον πολέμιο της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Μπόρις Τζόνσον. Ωθηση από την επιτυχία του υπέρ του κόμματος "Εναλλακτική για τη Γεραμνία" (AfD) πάντως δεν βλέπει.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τάσσεται στη συνέντευξή του υπέρ μιας Ε.Ε. η οποία να παρέχει στους πολίτες κοινωνική, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.
Στη Γερμανία ο Γκάμπριελ δεν αναμένει αρνητικές επιπώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα. «Η οικονομική κατάσταση είναι σταθερή, δεν ανησυχώ καθόλου», όπως είπε. Εξομολογείται όμως πως δεν νοιώθει καλά με την σκέψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει οικονομικό όφελος από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. 

Κόσμος

Διχασμένοι οι επιστήμονες για το τέλος της πανδημίας - Αγωνία για Ινδία και Βραζιλία

ινδία κορωνοϊός

Το τέλος του μαραθωνίου της υγειονομικής κρίσης βλέπουν λοιμωξιολόγοι. Σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με την ολική χαλάρωση των μέτρων να αποτελεί παγίδα, πολλοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η ανισότητα στον χάρτη της πανδημίας είναι πλέον πιο έντονα διακριτή. Από τη μία η Ινδία, η Βραζιλία, το Νεπάλ που βυθίζονται στην ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού και από την άλλη βρίσκονται οι χώρες που έχουν επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την κανονικότητα με την επίτευξη υψηλού βαθμού εμβολιασμένων.

Στη μέση βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος, με το 25%, πρίπου, των πολιτών εμβολιασμένο, με τις μεταλλάξεις να δημιουργούν ακόμη αστάθεια και τον ιό να εξακολουθεί να διασπείρεται σε σημείο που η ελευθερία δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί ακόμη.

Σε δύο στρατόπεδα φαίνεται να έχουν χωριστεί οι λοιμωξιολόγοι: στους αισιόδοξους και τους επιφυλακτικούς.

Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισό-γεμάτο διατείνονται ότι οι εμβολιασμοί θα ρίξουν τόσο το ιικό φορτίο που θα επιτραπεί η γρήγηρη επαναφορά στην κανονικότητα.

Υπάρχουν και εκείνοι, όμως, που υποστηρίζουν ότι το καθεστώς των περιορισμών θα διαρκέσει ως το 2022 από τη στιγμή που οι μεταλλάξεις προσβάλλουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ πολυπληθείς χώρες βιώνουν την έξαρση του ιού.

Σε αυτή τη συζήτηση, περί οριοθέτησης της ανεξέλεγκτης κατάστασης, προστέθηκε και η πρόταση-λύση της απελευθέρωσης πατέντας των εμβολίων, που προωθήθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, δεν βρήκε όμως την απαραίτητη υποστήριξη από την ΕΕ.

Η Ένωση, αντίθετα, πρότεινε την αύξηση της παραγωγής των δόσεων ως μέσου καταπολέμησης της φονικής νόσου και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αναθάρρηση, πάντως, είναι ορατή σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως στη Βρετανία που οι πολίτες έχουν κερδίσει την παλιά τους καθημερινότητα, αφού τα δύο τρίτα έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμών στη Γηραιά Αλβιόνα, Κλάιβ Ντιξ, τονίζει ότο ο κορωνοϊός δεν θα υπάρχει τον Αύγουστο στη χώρα.

Όπως επισημαίνει, μέχρι τον Ιούλιο, όλοι θα έχουν εμβολιαστεί, με τουλάχιστον μία δόση, λαμβάνοντας έτσι την απαραίτητη θωράκιση απέναντι στις μεταλλάξεις. «Θα είμαστε απόλυτα ασφαλής ως τον ερχόμενο χειμώνα», τόνισε ο επιστήμονας.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός για την εμβολιαστική εκστρατεία, Ναντχίμ Ζαχάουι, υπογράμμισε ότι οι ειδικοί εξετάζουν εκδοχές μιας τρίτης χορήγησης δόσεων, στο πλαίσιο της προαστασίας από το τρίτο κύμα πανδημίας, γεγονός που θα μπορούσε να παρατείνει τη συλλογική απελευθέρωση μέχρι το 2022.

Δεν είναι λίγες οι χώρες, Κίνα, Ισραήλ, Βρετανία, Ουγγαρία, Μάλτα, που χάρη στον μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων έχουν μπει και πάλι σε τροχιά κανονικότητας, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η κατάσταση είναι εύκολα αναστρέψιμη, ειδικά εάν δεν έχει περάσει καιρός από τη λήψη του σκευάσματος, η τήρηση μέτρων κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για την διατήρηση μιας αισιόδοξης εικόνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διανομή self test από τα φαρμακεία: Δευτέρα - Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητισμός και κολυμβητήρια

Κρήτη - κορωνοϊός: 75 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ