Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το πιο ψιλό μακαρόνι στον κόσμο – 200 φορές λεπτότερο από ανθρώπινη τρίχα

νανοτεχνολογια
 clock 08:12 | 25/11/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια πρωτοποριακή εξέλιξη στη νανοτεχνολογία προέκυψε από το University College του Λονδίνου (UCL), όπου οι ερευνητές δημιούργησαν τα λεπτότερα «μακαρόνια» στον κόσμο, με διάμετρο μόλις 372 νανόμετρα – περίπου 200 φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα.

Αυτή η καινοτομία στις νανοΐνες ανοίγει τον δρόμο για μετασχηματιστικές εφαρμογές στην ιατρική και τη βιομηχανία. «Για να φτιάξεις μακαρόνια, σπρώχνεις ένα μείγμα νερού και αλευριού μέσα από μεταλλικές τρύπες. Στη μελέτη μας, κάναμε το ίδιο με τη διαφορά ότι τραβήξαμε το μείγμα αλευριού μέσα από ένα ηλεκτρικό φορτίο. Είναι κυριολεκτικά σπαγγέτι αλλά πολύ μικρότερο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Dr Adam Clancy.

Ουσιαστικά αυτό το νέο υλικό δεν είναι τρόφιμο, αλλά ένας τάπητας από νανοΐνες κατασκευασμένος από αλεύρι, ένα συστατικό πλούσιο σε άμυλο. Οι νανοΐνες, χάρη στις αξιοσημείωτες ιδιότητές τους, έχουν πιθανές χρήσεις στην επούλωση πληγών, την αναγέννηση ιστών και τη χορήγηση φαρμάκων.

Για παράδειγμα, νανοΐνες μπορούν να χρησιμεύσουν ως επίδεσμοι που επιτρέπουν την είσοδο της υγρασίας, ενώ κρατούν τα βακτήρια έξω. Μιμούνται επίσης την εξωκυτταρική μήτρα, τη φυσική σκαλωσιά που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για την ανάπτυξη ιστών, γεγονός που τα καθιστά πολλά υποσχόμενα για την αναγέννηση των οστών και άλλες ιατρικές εφαρμογές.

 

Διαβάστε επίσης

Τα Tesla εμπλέκονται σε θανατηφόρα ατυχήματα περισσότερο από κάθε άλλη μάρκα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis