Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το «Κρυμμένο» κεφάλαιο της Βίβλου ανακαλύφθηκε μετά από 1.750 χρόνια

Image
βιβλος
 clock 15:52 | 12/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα «κρυφό κεφάλαιο» της Βίβλου που λέγεται ότι χρονολογείται πριν από 1.750 χρόνια ερμηνεύτηκε από έναν Αυστριακό επιστήμονα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό New Testament Studies .

Ο Γκριγκόρι Κέσελ, ένας ερευνητής από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, χρησιμοποίησε υπεριώδη φωτογραφία για να αναλύσει τη συριακή μετάφραση των κεφαλαίων 11 και 12 του Ματθαίου της Βίβλου κάτω από τρία χειρογραφα.

«Η παράδοση του Συριακού Χριστιανισμού γνωρίζει αρκετές μεταφράσεις της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης», είπε ο Κέσελ σε μια δήλωση.

«Μέχρι πρόσφατα, μόνο δύο χειρόγραφα ήταν γνωστό ότι περιείχαν την παλιά συριακή μετάφραση των ευαγγελίων».

Ο Γκριγκόρι Κέσελ, ένας μεσαιωνικός από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, βρήκε το κρυφό κεφάλαιο με υπεριώδη ακτινοβολία.

Image
αυστριακη ακαδημια ερευνων

Η περγαμηνή ήταν δύσκολο να βρεθεί στο Μεσαίωνα, έτσι όταν τα χειρόγραφα σβήνονταν, το χαρτί επαναχρησιμοποιούνταν συχνά.

Αυτό φαίνεται να ισχύει για έναν γραφέα στην Παλαιστίνη, ο οποίος φέρεται να διέγραψε ένα χειρόγραφο με ένα συριακό κείμενο πριν από περίπου 1.300 χρόνια, σύμφωνα με το Phys.org .

Το κείμενο εικάζεται ότι προέρχεται από τον 3ο αιώνα πριν αντιγραφεί τον 6ο αιώνα.

Οι ερευνητές λένε ότι οι μελετητές γνώριζαν ήδη το χειρόγραφο το 1953. Ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2010 προτού ψηφιοποιηθεί το 2020. Το φυσικό φως και οι εικόνες UV προστέθηκαν στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Από τα δύο χειρόγραφα που είναι γνωστό ότι περιέχουν την παλιά συριακή μετάφραση των ευαγγελίων, το ένα φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο και το άλλο στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, το παλαιότερο μοναστήρι στον κόσμο που λειτουργεί συνεχώς.

Το τρίτο εντοπίστηκε πρόσφατα μέσω του Sinai Palimpsests Project για τη χρήση απεικόνισης για την ανάκτηση σβησμένων κειμένων από χειρόγραφα στη βιβλιοθήκη της Αγίας Αικατερίνης.

Το Phys.org σημείωσε ότι ενώ το πρωτότυπο ελληνικό του κεφαλαίου 12 του Ματθαίου, το εδάφιο 1 λέει: «Εκείνη την ώρα ο Ιησούς περνούσε από τα χωράφια με σιτηρά,το Σάββατο και οι μαθητές του πείνασαν και άρχισαν να μαζεύουν τα στάχυα και να τρώνε».

Η ανακαλυφθείσα συριακή μετάφραση, «[…] άρχισαν να μαζεύουν τα στάχυα, να τα τρίβουν στα χέρια τους και να τα τρώνε».

Η Claudia Rapp, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσαιωνικής Έρευνας στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, επαίνεσε τα ευρήματα του Kέσελ :«Ο Γκριγκόρι Κέσελ έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη χάρη στη βαθιά του γνώση των παλαιών συριακών κειμένων και των χαρακτηριστικών του σεναρίου», είπε ο Ραπ. και συνέχισε, «Αυτή η ανακάλυψη αποδεικνύει πόσο παραγωγική και σημαντική μπορεί να είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και της βασικής έρευνας όταν ασχολούμαστε με μεσαιωνικά χειρόγραφα».

πηγή: nypost.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 81 τους δύο φίλες έκαναν το γύρο του κόσμου σε 80 μέρες (φωτο)

Έστειλε βόμβα για γαμήλιο δώρο στην πρώην του (βίντεο)

Εκλογές στην Τουρκία – Νέες δημοσκοπήσεις: Κερδίζει ο Ερντογάν το χαμένο έδαφος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis