Είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και συνδέει την παρουσία της με κάθε είδους εορτασμό και εκδήλωση επιτυχίας και χαράς.
Η σαμπάνια είναι εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne) απ’ όπου πήρε και το όνομα της.
Τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας είναι “Pinot Noir”, ” Chardonnay” και “Pinot Meunier” ενώ χρησιμοποιούνται και κάποιες άλλες πιο σπάνιες ποικιλίες οι arbane, petit meslier, pinot blanc και pinot gris.
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο επιτρέπονται μόνο σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες ονομασίας σε ειδικά καθορισμένα οικόπεδα εντός της ονομασίας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της σαμπάνιας. Από τη δεκαετία του 1930 δεν είχε υπάρξει καμία αλλαγή στα συστατικά της σαμπάνιας.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι London Times μετά από σχεδόν ένα αιώνα προστίθεται στη λίστα μια νέα ποικιλία. Ονομάζεται voltis, είναι ένα από μια νέα γενιά υβριδικών αμπελιών, που αναπτύχθηκε για να αντιστέκεται σε ασθένειες μυκήτων που απειλούν να πλήξουν την παραγωγή κρασιού σε όλο τον κόσμο καθώς αλλάζει το κλίμα.
Η οικογένεια του Ούγκο Ντραπιέρ φτιάχνει σαμπάνια στο Urville της κεντρικής Γαλλίας για περισσότερα από 200 χρόνια και η εταιρεία τους, Maison Drappier, είναι ο πρώτος παραγωγός στην περιοχή που καλλιεργεί εκτός από τις επτά συμβατικές και την καινούργια. Βλέπει τα αμπέλια του, που φυτεύτηκαν πέρυσι, ως ένα σπάνιο αλλά απαραίτητο πείραμα. «Είναι ένα πρώτο βήμα προς το μέλλον» λέει.
Ο παππούς του μάζευε σταφύλια από το κτήμα τον Οκτώβριο, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι τα φρούτα ωριμάζουν πιο γρήγορα. Ο Ντραπιέρ λοιπόν επιλέγει να μαζέψει τα σταφύλια στα τέλη Αυγούστου. Όμως η συγκομιδή νωρίτερα μέσα στο έτος αυξάνει τον κίνδυνο τα σταφύλια να μην έχουν αναπτύξει τις αρωματικές ενώσεις που δίνουν στη σαμπάνια την πολυπλοκότητά της.
Όμως η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. «Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και φέτος υπερβολικές βροχές» αναφέρει ο Ντραπιέρ. Περισσότερη υγρασία αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών που μπορούν να καταστρέψουν τη συγκομιδή. Το Voltis έχει αναπτυχθεί για να αντιστέκεται σε αυτά τα μυκητιακά παράσιτα.
«Η σαμπάνια που φτιάχνουμε στο μέλλον δεν θα είναι η ίδια με αυτή που φτιάχνουμε σήμερα» λέει ο Ντραπιέρ.
Το κρασί
Ο Δρ. Άλιστερ Νέσμπιτ, ο οποίος μελετά πώς το κλίμα επηρεάζει το κρασί, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε περισσότερα νέα σταφύλια να εμφανίζονται στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έφτασε σε χαμηλό 60 ετών το 2023, κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, πολλά από τα οποία επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.
Η Ιταλία έπεσε από τη θέση της ως η κορυφαία οινοπαραγωγός στον κόσμο, εν μέρει λόγω του περονόσπορου που προκαλείται από μη εποχικές βροχές, καθώς και από πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ξηρασία.
Αυτή την εβδομάδα η Tesco έγινε ο πρώτος μεγάλος λιανοπωλητής στο Ηνωμένο Βασίλειο που πούλησε ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από την ποικιλία σταφυλιού floreal, ένα άλλο νέο υβρίδιο που αναπτύχθηκε για να αντέχει σε μυκητιακά παράσιτα. Το σούπερ μάρκετ ισχυρίζεται ότι η φυσική του αντοχή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 80 έως 90 τοις εκατό της ανάγκης για χημικούς ψεκασμούς, μείωση χρήσης τρακτέρ, εκπομπές CO2 και συμπίεση του εδάφους.
«Οι πελάτες που απολαμβάνουν ένα sauvignon blanc αλλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό πιθανότατα θα απολαύσουν τη γεύση», δήλωσε η Σαρλότ Λιμουάν, υπεύθυνη ανάπτυξης προϊόντων στην Tesco.
Πηγή: Naftemporiki.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κρήτη: Στην «πίεση» τα νοσοκομεία λόγω υποστελέχωσης, καλοκαιριού και... τουρισμού
Φωτιά στην Αττική: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Χωρίς ενιαίο μέτωπο η πυρκαγιά
Φωτιές στην Αττική: Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός γυναίκας σε βιοτεχνία