Περίεργα - Παράξενα

Πώς βλέπουμε το ροζ ενώ ως χρώμα δεν υπάρχει;

858012.jpg

Ξεχάστε τα φλαμίνγκο και τον Ροζ Πάνθηρα, καθώς το ροζ ως χρώμα δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ δηλαδή, αν και όχι με τον τρόπο που νομίζουμε.

Ας ξεκινήσουμε με το ορατό φάσμα, το τμήμα εκείνο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανιχνεύεται από το ανθρώπινο μάτι και προσλαμβάνεται ως αίσθηση της όρασης.
 

Το φάσμα εκτείνεται σε ακτινοβολίες με διαφορετικά μήκη κύματος και καλύπτει τα γνωστά μας χρώματα κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό και ιώδες, που όλα τους αντιπροσωπεύονται από συγκεκριμένα μήκη κύματος. Αντίθετα από το ροζ δηλαδή, που δεν μπορεί να αναπαρασταθεί ως μήκος κύματος, έχει ωστόσο τη δική του ποιότητα ως ερέθισμα. Δεν είναι ούτε κόκκινο ούτε ιώδες, κι αυτό γιατί δεν είναι παρά συνδυασμός διαφορετικών μηκών κύματος.

Όταν κοιτάμε ένα ροζ αντικείμενο, δεν προσλαμβάνουμε ροζ μήκη κύματος. Αυτό που βλέπουμε είναι αντανακλάσεις διαφορετικών μεταξύ τους μηκών κύματος, κυρίως κόκκινου και λευκού, με τον εγκέφαλό μας να κάνει όλη τη δουλειά ώστε να βιώνουμε ροζ χρωματικές εμπειρίες.

Αν το ροζ δεν αντιπροσωπεύεται όμως από συγκεκριμένο μήκος κύματος, σημαίνει πως το ροζ ως χρώμα δεν υπάρχει; «Φυσικά και είναι χρώμα το ροζ», επιμένει ο Jill Morton, καθηγητής ψυχολογίας του χρώματος, «την ώρα βέβαια που το λέμε, το ροζ δεν είναι μέρος του ορατού φάσματος. Είναι ένα χρώμα εκτός φάσματος και πρέπει να αναμειχθεί για να παραχθεί».

Με καθαρούς όρους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, θα μιλούσαμε σωστότερα για «απόχρωση του κόκκινου» παρά για ροζ. Το ορατό φάσμα δεν περιλαμβάνει εξάλλου μόνο τα καθαρά βασικά χρώματα, αλλά και τις αποχρώσεις τους.

Αν θέλουμε βέβαια να φτάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης, κανένα χρώμα δεν υπάρχει. Με την έννοια πως το χρώμα δεν είναι μια ιδιότητα του φωτός ή των αντικειμένων που αντανακλούν φωτεινές δέσμες, παρά μια αίσθηση που αποκτά ουσία και περιεχόμενο μόνο στον εγκέφαλό μας…

newsbeast

Περίεργα - Παράξενα

Μαμά αρκούδα πάει το μωρό της στις κούνιες και το μαθαίνει τσουλήθρα - Βίντεο

ARKOYDA - ARKOYDAKI

Οι αρκούδες είναι επιβλητικά άγρια ζώα που προκαλούν τον τρόμο στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά διακρίνονται από μεγάλη ευφυία, φοβερή περιέργεια και όρεξη για παιχνίδια και σκανταλιές.

Μια μητέρα αρκούδα θα φροντίσει με πολλή αγάπη τα μικρά της και δεν θα διστάσει να παίξει μαζί τους για να τα κρατήσει χαρούμενα.

Έτσι ακριβώς συνέβη και με την αρκούδα του παρακάτω βίντεο, που εμφανίστηκε μαζί με το μικρό αρκουδάκι της να επισκέπτεται την παιδική χαρά σε ένα δημοτικό σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για να παίξουν παρεούλα.

Το βίντεο τράβηξε μια δασκάλα στο δημοτικό στη Βόρεια Καρολίνα, η Μπέτσι Στοκσλάγκερ, καταγράφοντας τη μαμά αρκούδα να μαθαίνει τσουλήθρα στο μικρό της.Το αρκουδάκι δέχεται την ενθάρρυνση της μαμάς του να γλιστρήσει κάτω στην τσουλήθρα, μέχρι που το παίρνει απόφαση και τα καταφέρνει.Και μόλις κατέβει, αμέσως η μαμά του το γεμίζει αγκαλιές και φιλιά!

Η αξιολάτρευτη σκηνή ανέβηκε στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και έγινε viral σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα.

 

Οι χρήστες εντυπωσιάστηκαν με την αγάπη και τη φροντίδα που δείχνει η μαμά αρκούδα στο μικρό της, κάτι που τους θύμισε πολύ τις μαμάδες που πάνε τα μωρά τους στην παιδική χαρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη δασκάλα Μπέτσι, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες αρκουδίτσες επισκέπτονται και παίζουν στις κούνιες στο σχολείο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα: Αυτός ο δρόμος είναι από τους πιο επικίνδυνους του κόσμου

Κομμωτήριο θα πληρώσει αποζημίωση 271.000 δολαρίων σε πελάτισσα επειδή... την κούρεψε λάθος

Ηλεκτρική σκούπα ρούφηξε γυναίκα: "Χόρευαν" μαζί και... βγήκε εκτός ελέγχου

ESPA BANNER